מציאות מדומה – מה אפשר לעשות עם זה?

מציאות מדומה (VR – Virtual Reality) הוא שם לטכנולוגיה שמצליחה לייצר הדמייה של סביבה ממוחשבת, המחליפה את המציאות הקיימת האמיתית. בניגוד למציאות רבודה – מציאות מדומה לא נשענת באופן חלקי על המציאות האמיתית (כפי שהיא כרגע, מציאות מדומה כן יכולה לדמות מציאות אפשרית אבל לא את המציאות הנוכחית), אלא מכחידה את המציאות לחלוטין ומעבירה את הצרכן שלה למציאות אחרת, שונה.
המציאות המדומה קיימת כבר עשרות שנים (משנות ה-80), אך רק בשנים האחרונות הבשילה הטכנולוגיה מספיק והמציאות המדומה נכנסה להילוך מהיר. אנחנו רואים כיום יותר ויותר ישומים של מציאות מדומה, ונמשיך ונראה עוד ועוד בעתיד.

 

איך יוצרים מציאות מדומה?

מציאות מדומה נוצרת באמצעות שלל אמצעים טכנולוגיים, אך הראשון, המינימלי וההכרחי, הוא משקפי מציאות מדומה. המשקפיים הן ייעודיות עבור מציאות מדומה, או שהן רק מכשיר שמקבע את הטלפון הסלולרי שלנו ומציב אותו בסמיכות לעינינו. באמצעות המסך שנמצא מול עינינו, נוכל לצפות במציאות המדומה. מציאות מדומה עושה שימוש בהקרנה תלת מימדית (לכל עין משודרת תמונה מעט שונה כדי ליצור אשלייה של מרחב), וברוב המקרים הזווית המוצגת לעינינו משתנה בתאימות מוחלטת לתנועת הראש שלנו, ממש כאילו מה שאנחנו רואים הוא אמיתי ומציאותי: אפשר להסתובב ולראות מה יש מצדדינו וביישומים מתקדמים אפילו גם מאחורינו.

במערכות מציאות מדומה מתקדמות יותר, מלבד צפיה במציאות המדומה, יש אפשרות גם לקיים אינטראקציה עם המציאות. באמצעות כפפות, שלטים בעיצוב מיוחד, מכשור טכנולוגי שתפקידו להבין את מיקומינו במרחב ועוד – חלק מתנועות הגוף שלנו מתרגם ישירות אל תוך המציאות המדומה והתכנים המוצגים בה.

 

מציאות מדומה – שימושים יפים בהווה, שימושים מדהימים בעתיד

התפתחות הטכנולוגיה בשנים האחרונות הובילה לקידום המציאות המדומה, וכבר היום יש שימושים יפיפיים למציאות המדומה. הפוטנציאל רק התחיל להתגרד מלמטה, ובעוד שתחום הגיימינג, החינוך, הפנאי והבידור כבר החל להנות מהמציאות המדומה, הלא שתחומי הבטחון והרפואה הבאים בתור עדיין לא מנצלים את הטכנולוגיה, שעדיין לא לגמרי בשלה כדי לאפשר את הדרוש בתחומים אלה.

הנה קצת מידע על מה שאפשר לעשות עם מציאות מדומה, ונעשה כבר היום, עם נבואות מושכלות לגבי העתיד הקרוב והרחוק:

 

אדריכלות וארכיטקטורה

אתם נמצאים באתר בנייה, רק התחילו להציב את היסודות. עוד אין אפילו יותר משני עמודים על הקרקע, ובקושי קצת מלט, הפרוייקט בשלביו הראשונים. נציגת המכירות מעבירה לידיכם משקפיים, שכשאתם חובשים אותם, תוך רגע אחד, אתם נמצאים בתוך הדירה החדשה שלכם. תוכלו לצאת לטיול בדירה, לעבור בין החדרים, להסתכל מסביב, ואפילו להתבונן החוצה מבעד למרפסת ולראות את הנוף.
כל מה שתיארתי כאן כבר אפשרי עם הטכנולוגיה של היום.

 

מסחר וקניות

טיול בקניונים וירטואלים בלי לצאת מהבית. תוכלו לעבור בין החנויות, להכנס ולהסתכל על הפריטים המוצעים למכירה, ואולי אפילו ללחוץ על כפתורים ולנסות את המוצרים (בתור התחלה – באופן מוגבל כמובן).

 

גיימינג

המציאות המדומה מתקשרת באופן ישיר לעולם משחקי הוידאו. התחום הזה עושה בה את השימוש הכי מרחיק לכת טכנולוגית כבר נכון להיום, והחוויה שונה לחלוטין מכל חוויה אחרת אפשרית ללא מציאות מדומה. משקפיים על העיניים – ובמקום לצפות בעולם הוירטואלי של משחק הוידאו דרך מסך, צופים בו ישירות לעיניים, בתלת מימד מציאותי, עם סאונד באוזניות (אולי אפילו בטכנולוגיית שמע שמונה מימדים?), עם שלטים בעיצוב מיוחד שמוחזקים בידיים שמאפשרים אינטראקציה עם העולם המדומה. ממש בחודשים הבודדים האחרונים יצאו משחקים מדהימים בהם אפשר "לחיות" בתוך משחק המחשב במקום לצפות בו דרך מסך, ובנוסף במקום להשתמש בשלט או מקלדת ועכבר, אפשר לתפעל ולנהל אינטראקציות בתוך עולם המשחק כאילו היה מציאותי בהרבה מובנים.

תוכלו לשלוח את ידכם לכיוון ארגז, ולזרוק אותו לכיוון אוייב, שיחטוף ממנו מכה הגונה ויפול ארצה. תוכלו לאתר אקדח על מדף, לשלוח יד, לאחוז בו, לטעון אותו כאילו היה אמיתי בידיכם, לכוון ולירות. כל זה כבר אפשרי ואפילו קיים, לדוגמא במשחק המציאות המדומה Half Life: Alyx שיצא לפני זמן קצר לחנויות המשחקים. חפשו וצפו ביוטיוב – המשחקיות מדהימה ומציאותית.

 

חינוך

למה ללמוד בשיעורי גאוגרפיה על אמריקה כפי שהיא מודפסת על דף נייר? תלמידים יקרים – משקפיים על הראש ובואו נצא לטיול באמריקה. צפו במכתש רמון, במגדל האייפל ובפיזה כאילו הייתם שם, במקום לקרוא ולשנן תכנים כתובים על כל המקומות האלו.
מה דעתכם במקום לצפות בשרטוט של מבנה העין בשיעור ביולוגיה, ממש לראות עין מציאותית אמיתית מפורטת עם כל מבנה העין, להסתכל ולבחון את מבנה העין מכל הכיוונים?
אין ספק, המציאות המדומה תביא איתה שיטות למידה חדשניות שיהיו יעילות וברורות יותר פי כמה.

 

רפואה

חום שבו הטכנולוגיה עדיין לא מאפשרת שימוש יעיל. בעתיד, במקום שמתמחים בכירורגיה לדוגמא ינתחו בפעמים הראשונות שלהם בני אדם במציאות, כשהם עוד לומדים, כשלצידם רופא ותיק שמנחה אותם ומתקן אותם – הם ינתחו דמות וירטואלית. ההדמייה יכולה להגיע לרמות מציאותיות כמעט לחלוטין, וההשלכות של החלטות לא נכונות, גם הם יכולות להיות אמיתיות.
נדרש עוד פיתוח טכנולוגי בתחום התוכנה כדי לדמות ניתוח מציאותי, נדרשים עוד פיתוחים בתחום המציאות המדומה – בעיקר בתחום דיוק התנועה שעוברת אל העולם המדומה, והבנה של טכנולוגיה את התנועה ומנחי הגוף שלנו במרחב.

 

שיעורי נהיגה בלי מורי נהיגה, עם אפס סכנה

כל תחום הסימולציות יהפוך להיות מציאותי, כך שכל מה שצריך ללמוד עם אנשי מקצוע ותיקים שיודעים כיצד ללמד, יהפוך להיות מיותר. מורי הנהיגה, הטייס, וכדומה – פשוט יצטרכו לשבת בבית חסרי מעש, מאחר והלימוד יהיה וירטואלי והדמיות של נהיגה וטיסה יהיו מציאותיות לחלוטין או כמעט לחלוטין. הכל, מכיסא בבית התלמיד או לכל היותר בכיסא במתקן הדמייה נייח – בלי לצאת מהבית, ובלי הסכנות הכרוכות בכך שתלמיד נהיגה או טיסה עולה על הכביש או נכנס למטוס קרב.

 

ספורט

בעתיד, יוכל להתבצע משחק כדורגל גם כשיש וירוס קטלני שמסתובב בכל העולם דוגמת הקורונה, מבלי שאף שחקן במשחק יצטרך לפסוע פסע מפתח ביתו. הטכנולוגיה עוד רחוקה מכך, עוד מידע על תנועה בלי לזוז, שברגע שתפותח, תביא איתה קידום של מציאות מדומה, בהמשך הכתבה.

 

תיירות

המציאות המדומה רלוונטית מאוד לתיירות ומשתמשים בה כבר היום, לצערי הרב, דווקא כדי לקדם אנטי-תיירות. ניתן היום לבקר במקומות באמצעות המציאות המדומה – מהסלון בבית. כך, אנשים מטיילים בקולוסאום, בלוברה, בלונדון ובתאילנד בלי לצאת מהבית. בעוד שהחוויה לעולם לא תהיה מציאותית לחלוטין, כי אי אפשר להנות בחוף הים בתאילנד מהספה בסלון, עבור דברים כמו ביקור במוזיאון – החוויה קרובה מספיק, ודומה מאוד.

 

צבא ובטחון

הצבא יכול להרוויח מהמציאות המדומה בעיקר בתחום התרגולים. כיום, כדי לתרגל סיטואציית שטח עם חיילי קרביים שמשרתים ביחידות חיל רגלים, לדוגמא, מוציאים את היחידה לשטח, מספרים לה על המשימה ועל מאפייני המקום, ומתרגלים. התרגולים נראים שונה מהמצב כפי שהוא היה מתקיים במציאות, אין ירי חי ברוב המקרים, הפצועים רק משחקים אותה פצועים, ואין אוייבים אמיתיים. בהמשך, תרגולים צבאיים יהיו מציאותיים באמצעות המציאות המדומה, והחיילים יבינו איך דברים יראו ואיך יש לנהוג באמצעות תרגול "רטוב" יותר, ופחות תרגול על יבש. חייל שיתרגל באמצעות מציאות מדומה, יבין ויטמיע טוב יותר איך דברים יראו אם וכאשר יאלץ ליישם את התכנים שלמד בתרגולי המציאות המדומה.

 

קולנוע

חוויית צפייה שקשה לדמיין ולתאר. במקום לצפות בסרט – אתם תהיו בתוך הסרט. בזמן אמת תוכלו לחקור ולהתבונן בסצינה שמולכם, לסובב את הראש ולראות מה יש מצדדיכם ומאחוריכם, ולהיות בתוך שדה קרב גועש וחי או להתגנב יחד עם מרגל למשרדי הפנטגון.

 

מציאות מדומה – מה חסר

המציאות המדומה בפוטנציאל, יכולה להוביל לדברים מדהימים כמו לדוגמא – ניתוחים כירורגיים מרחוק, כאשר הרופא נמצא בסלון ביתו, מקבל ישירות לעיניו תמונה חיה מציאותית משולחן הניתוח שנמצא בבית החולים (או אולי אפילו בביתו של המטופל, יש סיכוי שאפילו לא היה צריך להגיע אמבולנס כדי לפנות אותו) ומתפעל את הניתוח באמצעות כפפות על כפות ידיו – שמעבירות את התנועה לידיים מלאכותיות מעל גופו של המנותח.
תחום הגיימינג יכול להפוך למציאותי אפילו יותר, כאשר אתם ממש צריכים "לשחק" במציאות את המשחק, ללכת, להסתובב, לטייל, ולנוע במרחב הוירטואלי של המשחק.

כל מיני דברים ויישומים משוגעים שכאלו עבור המציאות המדומה בעיקר תלויים בהתפתחות הטכנולוגיה בתחום, ובעיקר בתחום הבנת האמצעים הטכנולוגיים את התנועה ומנחי הגוף שלנו במרחב. בנוסף, כדי לאפשר תנועה במרחבים וירטואליים אדירי מימדים במסגרת המציאות המדומה, כדאי מאוד שתתפתח הטכנולוגיה בכיוונים נוספים – הליכונים מיוחדים שמסוגלים להשאיר אותנו במקומינו כאשר אנחנו הולכים (ולא רק ישר כמו הליכוני כושר, אלא לכל כיוון אליו נלך ובאיזו מהירות שנרצה ללכת או לרוץ בה – נשאר במקום), או ציוד לביש מיוחד שמסוכל להחזיר לנו פידבק ולעצור או להגביל את התנועה שלנו כאשר אנחנו נוגעים או נתקלים בחפץ בעולם הוירטואלי.

חוסר נוסף שתוקע את המציאות המדומה הוא מצב האינטרנט בימינו. האינטרנט אמנם מהיר מאוד אבל התמונה במציאות מדומה דורשנית פי כמה מתמונה סטנדרטית על גבי מסך. האיכות צריכה להיות מאוד גבוהה כדי שזה יראה טוב ואמין, והוידאו לא משודר אלינו מזווית אחת, אלא מאפשר לנו לסובב את הראש ולצפות במתרחש סביבנו ב-360 מעלות.

 

מציאות מדומה עשויה להיות המחסלת של החיים החברתיים

גם ככה החיים החברתיים שלנו נמצאים בסכנת הכחדה, עומדים על קצה הצוק עם מחשבות רציניות על קפיצה ממנו, עם כל הרשתות החברתיות, פייסבוק, אינסטגרם, וכל אלו. אנחנו המון פעמים מסתפקים בשיחת וידאו במקום במפגש, מסתמסים בוואטס אפ במקום בטלפון – והחיים החברתיים שלנו כבר עכשיו מסובכים מספיק. כאשר נקיים משחקי כדורגל כאשר כל השחקנים בבית, או פגישות חברתיות מכל סוג אחר, באמצעות המציאות המדומה – נתרחק צעד נוסף (ומשמעותי) בתחום החברתי זה מזה.

חששות נוספים נגד המציאות המדומה – פרסום ושיווק עצמתיים מידי, על גבול שוטפי המוח. אם אתם משחקים במשחק במציאות מדומה ובין השלבים עולה פרסומת מול עיניכם – הפרסומת עשויה להיות חזקה ומניפולטיבית מידי עבור המוח שלנו, ככה שיהיה קשה לנו באופן בלתי נתפס לסנן את התוכן השיווקי ולקבל החלטות רציונליות לגבי הפרסומת שכרגע צפינו בה.

רובוט עם משקפי מציאות מדומה
עוד בנושא צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

a tax calculator
תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש