Upwork הוא אתר אינטרנט גדול ופופולרי שנותן למשתמשיו את האפשרות לייצא מטלות ועבודות לעובדים מרוחקים שיטפלו עבורם בעניין בשלט רחוק. אפוורק היא שחקנית יחסית חדשה בתחום (בניגוד לפייבר הישראלית שהוקמה לפני יותר מעשור) והוקמה בשנת 2015 ומקורה בקליפורניה, ארצות הברית.
מתעניינים בצד של נותני השירות ולא הצד של מקבלי השירות? בהמשך נסביר איך הופכים לפרילנסר – נותן שירות – באפוורק ומשתמשים באתר כמקור להכנסה.
לייצא מטלות ועבודות באפוורק? מה הכוונה?
הקונספט של upwork עונה לצורך של בעיה מוכרת וידועה. אם אתם זקוקים למטלה מסויימת שיבצעו עבורכם ואין לכם זמן, פנאי, ידע, כח או רצון לבצע אותה, אתם יכולים לדרוש ממישהו אחר דרך אפוורק שיבצע אותה עבורכם. מטלות אפשריות לדוגמא הן:
- ניתוח טבלת אקסל שיש לכם, סיכום אנליטי שמסכם את הנתונים מתוך הטבלה בכתב.
- ביצוע מטלות טלמרקטינג עבורכם, חיוג ללקוחות פוטנציאליים או איסוף נתונים על לקוחות פוטנציאליים.
- עיבוד תמונה, עיצוב תמונת cover לפייסבוק, הפקת באנר מעוצב וכדומה.
- הקמת דף נחיתה אינטרנטי או אפילו אתר אינטרנט שלם עבורכם.
- פיתוח תוכנה מסויימת, כך שלמעשה הופכים את הרעיון הסטרטאפיסטי שלכם למציאות.
- כתיבת תוכן שיווקי עבור מודעה בעיתון או שלט פירסומת.
- הקמת סרטון אנימציה הסברי עבור העסק שלכם.
אופי העבודות שמוצעות ומבוצעות דרך אפוורק הוא בדרך כלל דיגיטלי-וירטואלי, פחות מקובל לבקש ממישהו באפוורק שיבנה עבורכם שרפרף מעץ או משהו בסגנון הזה, מאחר ומטלה דיגיטלית אפשר לבצע מרחוק ולשלוח בקלות למרחקים לשימוש המזמין.
למעשה, כל דבר שעבורו אתם לא חייבים להיות ליד הגורם המבצע, והוא יכול לבצע בשלט רחוק ממרחק, אפשר לייצא לביצוע על ידי מישהו דרך אפוורק.
אני לדוגמא בהכשרתי הנדסאי תוכנה ויודע להקים אתרי אינטרנט עבור הצרכים האישיים והפרטיים שלי, אך תמיד כאשר אני צריך להקים דף אינטרנט או אתר אינטרנט שלם אני פונה למישהו ב-upwork שיבצע זאת עבורי כדי לחסוך לעצמי זמן ולהתעסק בדברים אחרים (שפחות אפשרי עד כדי בלתי אפשרי לייצא למישהו אחר). אם יש משהו שאתם צריכים לעשות כבר זמן רב וחושבים על הביצוע שלו, אבל עברו כבר חודשים והוא עוד לא בוצע כי אין לכם זמן, חשק או רצון לבצע אותו, אני ממליץ שתכנסו לאפוורק, שלמו את מה שצריך לשלם למישהו כדי שיעשה את זה בשבילכם, והמשיכו הלאה בדרככם כאשר המטלה המעיקה לא יושבת עליכם יותר.
למה לי לפנות למישהו באפוורק?
האמת? שכמעט ואי אפשר למצוא באפוורק מישהו שיודע לעשות משהו, שאין מישהו פה בארץ שידע לעשות עבורכם. אז למה לכם בעצם להזמין מישהו שאתם מכירים רק דרך המסך, לא יכולים לפגוש או ללחוץ לו את היד, לא מדברים את אותה השפה ברוב המקרים, בשביל מה זה טוב ולמה זה עדיף?
ראשית, יש את עניין המחיר. לדוגמא, כשנתבקשתי לנהל פרויקט עבור החברה בה אני עובד – הקמת אפליקציה שמראה את מצבך הקידומי האורגני בגוגל, הצעתי מיד שנפנה לאפוורק. אפשר לשכור את שירותיו של תוכניתן מקומי ישראלי, אבל התוכניתן שמצאתי באפוורק ביצע את המטלה בצורה נהדרת, מקצועית ומשביעת רצון, ועלה רבע מהסכום שהיה עולה הישראלי הזול ביותר בתחום.
שנית, רבים מהחבר'ה באפוורק כורעים ברכיים כאשר ראשם בחריץ הגליוטינה, והסכין מדגדגת בעורפם. הרבה אנשים משתמשים באפוורק כמקור הכנסה מרכזי אם לא בלעדי, ואפוורק ידאג עבורכם שחבר'ה שנותנים שירות גרוע או תוצרים סופיים באיכות ירודה – יקבלו פחות עבודה (ותיכף נסביר איך להמנע מהם לחלוטין). בעקבות המדיניות הקשוחה של אפוורק שמטרתה העיקרית שמירה על שירות טוב ותוצרים סופיים לא פחות ממעולים, הפרילנסרים שתמצאו באפוורק ישקיעו המון ממרצם ומיכולתיהם כדי לדאוג שתהיו שבעי רצון. פרילנסר שאתם מגיעים אליו פה בארץ לא מפוקח על ידי "אבא ואמא" כמו שאפוורק מפקח על הפרילנסרים שלו, ולכן תודעת השירות במקרים רבים טובה פי כמה מול פרילנסר שהגעתם אליו דרך אפוורק.
כמובן שגם צריך להזהר ולדעת שכשאתם עובדים מול מישהו מרוחק, אין לכם פיקוח ישיר עליו, אתם לא יכולים לקבוע איתו פגישות פיזיות או להפתיע אותו בביקור פתע במשרד שלו, ואתם לא יכולים להזמין אותו לבצע את המטלה אצלכם במשרד או משהו בסגנון. הוא בדרך כלל יתחיל ויסיים לעבוד בשעות שנוחות לו (אלא אם הפרויקט המסויים דורש שעות ספציפיות במהלך היממה) מבלי שאתם "מקבלים אותו למשמרת" או ליום עבודה, וידווח לעצמו את שעות העבודה ידנית (במידה ומדובר בתשלום לפי שעות ולא תשלום פר פרויקט).
אפוורק עושה מאמצים כבירים כדי להימנע ככל האפשר מבעיות שעבודה מרוחקת עלולה ליצור, כך שהיא הכילה מנגנונים להגבלת שעות העבודה השבועיות אליהן הפרילנסר יכול להגיע, תחילת עבודה באמצעות תוכנה ייעודית של אפוורק למחשב שמדווחת ל"מעביד" על שעות העבודה, התוכנה החדשנית גם לוקחת תמונות מסך כל כמה דקות מהמחשב בו מתבצעת העבודה ושולחת למעביד, כדי שיהיה בפיקוח מלא ויוכל לראות מתי נכנס העובד שלו לעבודה, לכמה זמן, ואפילו מה הוא עושה בדיוק בזמן שהוא משלם לו שכר.
איך אפשר לדעת שמועמד פוטנציאלי לעבודה באפוורק טוב עבורי?
תהליך בחירת העובד החדש שלכם צריך להיות דומה מאוד לתהליך בחירת עובד שאתם מכירים משוק העבודה והשכירים הישראלי המוכר והידוע לכולנו. את התהליך תעבירו באפקטיביות דומה (ואפילו גדולה יותר), כאילו היה זה מועמד פוטנציאלי לעבודה שמגיע אליכם לראיון עבודה. ראשית, תוכלו לבדוק את "קורות החיים שלו" – לקרוא מידע שרשם על עצמו באתר בנוגע ליכולות והידע שלו, ניסיון קודם בעבודות ובעבודות דומות.
בשונה מראיון עבודה פיזי מול מועמד, פה יש לכם אפילו יתרון: תוכלו ממש לצפות בתיק עבודות ולא רק לשמוע על העבודות, מאחר ומדובר בעיקר בעבודות דיגיטליות וירטואליות. אם המועמד לא מציג תמונות או הדגמות מעבודות שביצע – חשדו בכדאיות שבהעסקתו. אולי אין לו ניסיון ולכן הוא לא מציג עבודות קודמות? האם אין לו משהו להתגאות בו מהעבודות שביצע בעבר?
אם הוא נראה לכם טוב מכל הבחינות עד עכשיו, תוכל להינות מיתרון נוסף. בקורות החיים בדרך כלל יש שורה קטנה ונחמדה שכל מועמד אוהב לכתוב: "המלצות ימסרו על פי דרישה". מעין שורה נחמדה כזו, חמש מילים שהמועמד כותב ואמורות לכסות אותו מאספקה של חוות דעת מעברו, וזה אמור להרגיע את המעסיק. אז באפוורק, הקונספט הזה לא קיים ומועמדים מקבלים או לא מקבלים עבודה לא מעט בגלל המלצות שיש להם בכרטיס האישי שלהם באתר.
בסיום כל עבודה, אפוורק מבקש מהלקוח לתת חוות דעת, כולל קטגוריות ופירוט וציון איכות. ואכן, רוב המעסיקים, הלקוחות באפוורק, אכן נעתרים לבקשת אפוורק ומספקים חוות דעת מפורטת. הפרילנסרים המשובחים יקבלו ציונים גבוהים ויקודמו בתוצאות החיפוש של אפוורק כדי שיקבלו עוד עבודה – מה שמניע כל פרילנסר באתר להתאמץ עבור הלקוחות שלו ולתת שירות יוצא דופן ותוצאה מעולה.
אישית, לי יש ניסיון עם אפוורק בשני תחומים – טלמיטינג ובניית אפליקציות. הזמנתי דרך פרילנסרים ב-upwork חמש פעמים – שלוש פעמים עבודת טלמיטינג (שכללה גם איסוף לידים לפני) ופעמיים עבודה של בניית אפליקציה. בחרתי בתבונה את הפרילנסר שלי ולכן את כל שלושת העבודות בתחום הטלמיטינג ביצעתי באמצעות אותו הפרילנסר, אחרי שהייתי שמח משירותיו הזמנתי פעמיים נוספות שוב, וגם בתחום בניית האפליקציות השתמשתי בשירותיו של אותו נותן שירות פעמיים. בשני הפרילנסרים המדוברים איתרתי איש תקשורת מצויין, אנשים שעוקבים אחרי הוראות מפורשות, מדברים אליי בנימוס ובשירותיות ועומדים בתאריכים שהצבתי עבורם והם הציבו עבור עצמם כדדליינים עבור שלבי הביצוע.
נכנסת ל- Upwork, מה צריך לעשות כדי להזמין מישהו בפועל?
אז יש לכם מטלה שאתם רוצים לייצא למישהו באפוורק? ככה תעשו זאת, שלב אחרי שלב, לאורך הדרך אני גם אוסיף הערות אישיות שיעזרו לכם:
- הכנסו לאתר upwork.com ובצעו הרשמה לאתר דרך כפתור Sign up בתפריט העליון.
- אחרי שאתם רשומים ונכנסתם עם המשתמש שלכם לאתר, אתם יכולים לחפש פרילנסרים בשתי דרכים – או דרך תיבת החיפוש בצד שמאל למעלה, או באמצעות כפתור Post a Job בתפריט. כאשר אתם נדרשים לתאר את כותרת העבודה לה אתם זקוקים, השתמשו בניסוח כללי ולא בניסוח מפורט. אל תרשמו "הקמת אתר לחברת 'סוסיתא'" אלא "מפתחי אתרי אינטרנט". אם אתם זקוקים למשהו מפורט יותר, אתם יכולים לרשום משהו בסגנון: "כותבי אפליקציות אנדרויד בשפת JAVA". החיפוש וכל הממשק של אפוורק הוא באנגלית בלבד.
- אפוורק מיד יספק עבורכם תוצאות, אבל התוצאות האלו סביר להניח לא לגמרי יתאימו לכם. בחלק העליון של המסך יש כפתור FILTER, בו תוכלו לסנן קצת את התוצאות כך שיתאימו לכם. תוכלו לסנן לפי ניסיון הפרילנסר, אחוז העבודות המוצלחות שלו שנסתיימו בהצלחה, תקציב, שעות הניסיון שלו באתר, קטגוריות העיסוק שלו, רמת האנגלית שלו, הכישורים שלו, רמת הפעילות שלו באתר, מיקומו בעולם והידע שלו בשפות נוספות מלבד אנגלית.
- בדקו את הפרילנסרים המסוננים שקיבלתם. הכנסו לכרטיסים האישיים שלהם באתר ובדקו את חוות הדעת, המחירים, פרוייקטים שלהם מהעבר והנתונים שהאתר נותן לגבי ציוני איכות והצלחה. אם אתם רוצים משהו בסגנון עבודה גרפית לביצוע, כדאי מאוד לבחור מישהו שמאפשר "תיקונים" – כמה שיותר עדיף. יש גם כאלו שיציעו לכם אינסוף תיקונים עד לקבלת תוצר לשביעות רצונכם. תנו משקל יתר לניסיון על פני ציון חוות דעת – כי מישהו עם 300 חוות דעת וציון של 4.6, כנראה יותר טוב עבורכם ממישהו עם 12 חוות דעת וציון של 4.8. קשה לרצות את כולם לאורך זמן, ו4.6 זה ציון יפה יחסית לעבודה מול 300 לקוחות (ואף יותר, לא כולם כמובן בחרו לתת חוות דעת). צרו קשר עם אלו שמצאו חן בעיניכם, ספרו להם על העבודה בה אתם מעוניינים והתרשמו מהאופן שבו הם עונים לכם ומהזריזות בה קיבלתם מענה. אתם יכולים גם להרחיב ולבצע שיחת וידאו עם המועמדים שלכם, כך שתדמו ראיון אישי לכל דבר באמצעות המחשב, תתרשמו מהצורה בה המועמד הפוטנציאלי שלכם מדבר, מתנסח ומתנהג.
- בניגוד לאתרים אחרים בתחום מיקור חוץ של עבודות או מטלות, אפוורק מכוון יותר לכיוון של מטלות ארוכות ורציניות מותאמות באופן אישי לצורכי הלקוח, כך שאי אפשר לצאת לדרך לפני ששוחחתם עם הפרילנסר שלכם וסגרתם ביניכם את כל הפרטים, כך שתהיו חייבים ליצור קשר עם המועמד ולתאר במפורט את אופי העבודה.
- הקפידו לבקש מראש, לפני שיוצאים לדרך, במפורט ובכתב, את קבצי המקור של העבודה שלכם, גם אם הפרילנסר שבחרתם מבקש על כך תוספת תשלום. בעתיד, אם תרצו שינויים או שדרוגים של העבודה (גרפיקה, אתר אינטרנט, אפליקציה – כל דבר), תוכלו למסור את קבצי המקור לפרילנסר אחר והוא ימשיך או ישדרג את המוצר עבורכם באמצעות קבצי המקור שיקבל. במידה ותרצו לעשות שינויים או שדרוגים ולא יהיו בידיכם קבצי המקור – תצטרכו לפנות שוב לאותו פרילנסר ולא תהיה לכם האפשרות לבחור מחדש, ובמידה והוא נעלם או לא עוסק יותר במקצוע – תצטרכו להתחיל את כל העבודה מאפס או כמעט מאפס באמצעות קבצי התוצר בלבד. השתדלו להיות תלויים בפרילנסר הספציפי ככל הפחות – אל תסכימו שהוא יארח את הקבצים, ירכוש עבורכם דומיין, יאחסן אצלו את התוצר או כל דבר אחר – תוצר העבודה שלו הוא שלכם ואתם משלמים עליו – כך שמגיע לכם שהכל יהיה ברשותכם ולא בידיו.
- סיימתם עבודה? הקשיבו לאפוורק כשהוא מבקש ופדבקו את הפרילנסר מולו עבדתם – לטוב ולרע. אל תחסכו אם מגיעות לי מילים טובות, וגם אל תחסכו אם החוויה שלכם לא הייתה חיובית – אתם עושים עבודת שירות קודש עבור המעסיקים, הלקוחות, שיגיעו אחריכם.
אני רוצה להציע לעולם דרך אפוורק שירותים שאני יודע לבצע ולהרוויח כסף – איך?
אתם יכולים להפוך להיות מוכרי שירותים באפוורק באמצעות פריט JOBS בתפריט הראשי – ואז לחיצה על "Bring your own Talent". המסך הזה מוקדש למי שרוצה להזמין פרילנסר שאינו נמצא באפוורק, להכנס לרשת של אפוורק, ולמעשה תצטרכו פחות או יותר לזמן את עצמכם באמצעות הטופס שיעלה על המסך. אפוורק ישאל אתכם שאלות רבות בנוגע לניסיון, הידע והשכר שאתם מצפים לו, ותצטרכו להיעזר בסבלנות ולמלא את כל הפרטים בקפידה.
הצוות של אפוורק גם עשוי ליצור עמכם קשר טלפוני או במייל כדי לוודא את התקינות של הפרטים שהוזנו, וכדי לוודא שאתם עסק אמיתי רציני, לפני שהוא מכניס אתכם לשורותיו באתר, וזאת כדי למנוע הונאות או התחזות באמצעות האתר (כלומר – כניסה של רמאים כפרילנסרים, קבלת עבודות ותשלומים, ואי אספקת השירות או התוצר). סביר להניח שתתבקשו לתת דוגמאות, תיק עבודות, אתר אינטרנט ואולי אפילו תמונה מהמשרד (אם יש לכם), תמונה של הצוות ופירוט על כל אחד ואחד מהצוות.
אפוורק, בניגוד לרוב הפלטפורמות שקיימות כיום לייצוא עבודה – מאפשר גם התאגדות של משרדים או חברות שלמות, כך שצוות שלם יכול להרשם לאתר ולהציע את שירותיו בתור ארגון. המערכת מאפשרת למנהל העל לצפות באילו עבודות הכניס כל חבר בצוות, ולקבל את העבודה בשם המשרד, תוך כדי שהוא יכול לראות אם חבר צוות בודד היה אחראי על קבלת העבודה.
אפשר להתפרנס מ- Upwork?
בקצרה: כן! אפשר להתפרנס, ואפילו להתפרנס מצויין, במיוחד אם אתם כישרוניים, טובים בתחומכם, יעילים ומתקתקים עניינים. אין ספק שאם אתם נרשמים לאתר כנותני שירות – בהתחלה אתם "מאופסים" – אין לכם ניסיון, חוות דעת, וכל מה שיש בכרטיס האישי שלכם הם דברים שרשמתם על עצמכם – כך שההתחלה תהיה קשה ואתם עלולים לסבול מחבלי לידה. יתכן ואת העבודות הראשונות תצטרכו לתת במחירים נמוכים ואולי אפילו במחירים נמוכים מאוד, אבל זה יעבה את הכרטיס האישי שלכם באפוורק ויאפשר לכם להתחיל ולקבל חוות דעת מלקוחות מרוצים.
עם הזמן תוכלו להרים מחירים ולברור עבודות. אפוורק היא פלטפורמה כל כך ענקית ופופולרית – כך שכל נותן שירות שנותן שירות כלשהו שרמת הביקוש שלו סבירה – לכולם יש עבודה, ומספיק עבודה! בכל יום מחפשים עשרות אלפי מעסיקים פוטנציאלים עובדים בעשרות אלפי תחומים שונים, התנועה באפוורק היא אדירה וגם אם אתם אחד מאלף שנותנים שירות מסויים – אם תדאגו ותטפחו את הפרופיל האישי שלכם באתר, תתנו שירות טוב, מהיר ויעיל לשביעות רצונם של הלקוחות המפרגנים ותתמידו לאורך זמן באנרגיות גבוהות – תעשו חייל באתר ותוכלו ליצור אפיק הכנסה נוסף, אם לא אפילו בלעדי ומרכזי בחיים שלכם דרך האתר.
העמלות שאפוורק לוקח מהכנסותיכם סבירות מאוד, והפוטנציאל לרווח לא נמוך בכלל. גם אם אתם פרילנסרים בתחומכם ונותנים שירות ללקוחות מזדמנים או קבועים באופן מקומי, אין שום סיבה שלא תפתחו כרטיס גם באפוורק ותתחילו להנות ממקור חדש ורווחי ללקוחות חדשים עם אופי בינלאומי.