תיירות מרפא – סקירה

מידי שנה מגיעים לישראל עשרות אלפי תיירים, אשר אינם באים הנה למטרות נופש, בילוי או עסקים. התיירים הללו מגיעים לישראל כדי לעבור טיפולים רפואיים, והם בוחרים דווקא בישראל בשל איכות הרפואה והטכנולוגיה המתקדמת שיש בה. עוד על תופעה שמתפתחת ככל שעובר הזמן, במאמר שלפניכם. 

 

מהי תיירות מרפא?

בשנים האחרונות ענף תיירות המרפא החל לתפוס תאוצה במדינת ישראל כפרט, ושאר מדינות העולם ככלל. תיירות המרפא בישראל היא למעשה שם כולל עבור תיירים אשר בוחרים להגיע לישראל, על מנת לבצע בארץ טיפולים רפואיים למיניהם דוגמת ניתוחים, השתלות וכיוצא בזה.

העובדה שענף תיירות המרפא כה פופולרי בישראל, מעידה על איכות השירותים הרפואיים הקיימים בארץ, ועל רמת הידע והטכנולוגיה המתקדמת שקיימים בישראל. מידי שנה מפרסם משרד התיירות נתונים אודות היקף ענף תיירות המרפא, כאשר בשנים האחרונות מגיעים לישראל באזור 30 אלף תיירים בשנה, המבקשים לקבל טיפולים רפואיים במוסדות ישראליים.

מרבית התיירים הינם אזרחי מדינות ברית המועצות לשעבר (אוקראינה, רוסיה, בלארוס ושאר מדינות מזרח אירופה), וישנם תיירי מרפא ממדינות הסמוכות לישראל דוגמת קפריסין, טורקיה ויוון. במסגרת תיירות המרפא ניתנים שירותים רפואיים גם לאזרחים פלסטיניים המתגוררים בעזה ובשאר שטחי הרשות הפלסטינית. 

 

סוכנים של תיירות מרפא

מרכיב אינטגרלי ובלתי נפרד מענף תיירות המרפא בישראל, הוא סוכני תיירות המרפא. סוכני המרפא אמנם לרוב לא מוכרים כל כך, אולם הם אלו שלמעשה אחראים על התיירים המגיעים לארץ בכדי ליהנות משירותי הרופאה בארץ. סוכני המרפא הללו יוצרים קשר עם מטופלים מחוץ לארץ, מספרים להם על שירותי הרופאה בישראל, ולמעשה מלווים אותם לכל אורך תהליך השירות הרפואי – החל מהשלבים הבירוקרטיים הראשונים, ואף לאחר מכן במסגרת הטיפול עצמו.

עד לא מזמן, העיסוק של סוכני תיירות המרפא לא היה מוסדר,  וסוכנים רבים היו מתנהלים ככל העולה על רוחם, פועלים מתחת לרדאר, ולעיתים אפילו באופן לא חוקי. בשנת 2019 המצב השתנה, כאשר חוק תיירות רפואית בישראל אשר נכנס לתוקף, קבע בין היתר כללים כיצד ניתן להוציא רישיון סוכן מרפא על מנת לקבל הרשאה לעסוק בתחום.

ככלל, תפקיד סוכן תיירות מרפא הוא להוות גורם מקשר בין התיירים המגיעים לצורך קבלת שירותים רפואיים, לבין המוסד הרפואי שאחראי על הטיפול בהם. 

 

תיירות המרפא בחוק

כאמור, בשנת 2018 התקבל בכנסת חוק תיירות מרפא, אשר ביצע סדר בכל הקשור לענף תיירות המרפא בישראל. החוק נכנס לתוקף בשלהי חודש ינואר 2019. החוק מסדיר מספר נושאים מרכזיים הקשורים לענף. ראשית, נקבע כי על כל אדם המתקשר עם מוסדות רפואיים לצורכי תיירות מרפא, או מציג את עצמו כסוכן תיירות מרפא להיות רשום במרשם של סוכני המרפא. כמו כן, נקבעים תנאים הכרחיים לרישום כסוכן תיירות מרפא, ביניהם תושבות בישראל של הסוכן, אי – הרשעה בעבירה חמורה, חל איסור על הרשום להיות עובד של מוסד רפואי ועוד. 

נוסף על כך, על סוכן תיירות המרפא חלים לא מעט חובות:

    • מסירת כלל המידע הרפואי לתייר המרפא שנמסר לגביו מהמוסד הרפואי. לעיתים רבות תיירי המרפא אינם מתמצאים בשפה האנגלית, בטח ובטח שאינם יכולים לקרוא ולדבר בשפה העברית, ולפיכך העברת המידע המלא על ידי הסוכן הינה קריטית.
    • סודיות רפואית. לסוכן יש חובת סודיות רפואית כלפי תיירי המרפא בכל הנוגע למידע רפואי שהגיע לידיעתו. זאת ועוד, על סוכן תיירי המרפא לקבל אישור מתיירי המרפא בטרם יבצע כל פעולה הקשורה למסירת מסמכים רפואיים ושאר מידע רפואי הנוגעים לתיירים. היה והתייר הרפואי מסכים שהסוכן ימסור מידע חלקי בלבד, לסוכן קיימת חובה להודיע למוסד הרפואי כי המידע הרפואי חלקי בלבד ואינו מלא. 
    • חובת הגינות ונאמנות של סוכן תיירות המרפא כלפי התיירים. כמו כן, על הסוכן חובה לפעול בדרך מקובלת.

 

  • מסירת הצעות מחיר לתייר המרפא. על הסוכן להודיע לתייר על כל הצעת מחיר שניתנת לו מאת המוסד הרפואי. לאחר יידוע של התייר, על הסוכן להשיב למוסד את תגובת התייר באשר להצעה, ולהציג בפני המוסד אישור להצעה באם התייר אכן אישר את הצעת המחיר.

 

גם על המוסד הרפואי המטפל בתיירי המרפא לעמוד בחובות מסוימים, על מנת שיהיה זכאי להגיש טיפול לתיירים הללו (ס' 15 לחוק):

  • עיקר הפעילות של המוסד הרפואי (וכן המחלקה הספציפית בו ניתן הטיפול) איננה תיירות מרפא, כי אם מתן טיפול רפואי לאנשים שאינם תיירי מרפא. 
  • למוסד יש את היכולת להעניק טיפול רפואי נאות לתיירי המרפא. 

 

מהם זכויותיהם של המטופלים בתיירות מרפא?

חוק זכויות המרפא מגדיר מספר זכויות שקיימות לתיירי המרפא. למעשה, החובות שחלים על סוכן תיירי המרפא כלפי תיירי המרפא הם אותם זכויות שקיימות לתיירי המרפא:

  • תיירי המרפא זכאים לנאמנות הגינות ופעולה בדרך מקובלת של סוכן תיירי המרפא.
  • תיירי המרפא זכאים לקבל מידע מלא מאת סוכן תיירי המרפא אודות ההליכים הרפואיים.
  • תיירי המרפא זכאים בשמירה על סודיות רפואית מצידו של סוכן תיירי המרפא. 
  • תיירי המרפא זכאים לקבל מסוכן תיירי המרפא הזמנה מקיפה על הצעת המחיר שמציע המוסד הרפואי בשל ההליך הרפואי הנדרש.
תיירות מרפא
עוד בנושא צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש