שלד בורסאי – Public shell

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

מהו שלד בורסאי? האם משקיעים צריכים להימנע מהשקעה שכזו או שישנו פוטנציאל בתחום שרק מעטים מודעים לו. כל מה שרציתם לדעת על שלד בורסאי והצדדים הפעילים בו. 

 

שלד בורסאי – מה זה?

שלד בורסאי הוא שם לחברה הנסחרת בבורסה אך היקף המסחר בה הוא נמוך מאוד, בגלל שהיא  כשלה או הפסיקה את פעולתה מסיבות שונות. חברות אלו הן ריקות מתוכן מאחר והגיעו להליך חדלות פירעון או שהסתבכו בקשיים כלכליים ולכן התוכן שלהן כמעט ונמחק לחלוטין.

 

מה כל כך מיוחד בו?

למרות הקונוטציה השלילית שיש לביטוי זה בבורסות ברחבי העולם הוא מאפשר לחברות השואפות להגיע להנפקה קיצור דרך ללא צורך בהשתתפות בתהליך הארוך של הנפקה ראשונית (IPO).

חברות מעדיפות לעיתים לרכוש שלד בורסאי מאשר לבצע הנפקה ראשונית וזאת משום שתהליך זה מאפשר להן להימנע מפרסום תשקיף. אדם או חברה רשאים לקנות שלד בעלות נמוכה, למזג לתוכו פעילות חדשה ובכך להחיות את המסחר בנייר זה ולאפשר לחברה הממוזגת לגייס הון ללא הצורך בעמידה במגבלות ובשלבים הרגולטורים הכלולים בהנפקה ראשונית.

רכישת השלד על ידי החברה הפרטית המעוניינת במיזוג מזרימה אחוזים מהחברה אל תוך השלד ובכך קונה את הבעלות. תהליך זה מוסבר כ"מיזוג הופכי", ההזרמה של מניות החברה הפרטית אל תוך השלד מדמה מצב בו השלד הבורסאי הוא זה שרוכש את מניות החברה ולא הפוך. כלומר, בדרך זו החברה מצליחה להגדיל את מספר אחיזתה בשלד על ידי הוספה של מניות. 

 

איך מחיים שלד?

הפעולות אותן צריך לבצע בעל החברה הפרטית, השואפת להצמיד את פעילותה לשלד, פשוטות למדי. ראשית, יש לזהות חברה ציבורית שהיא חסרת פעילות ובעלת מחזור מסחר נמוך ועקבי, ועל כן ניתן לרכוש אחוזים נכבדים ממנה במחיר נמוך. שנית, החברה מפרסמת הודעה שהיא מעוניינת לרכוש מבעל השליטה את הפעילות הפרטית שלו. העסקה צריכה להיות מאושרת על פי כללים בנושא וכן יש צורך בהסכמה של שליש מבעלי המניות שלהם אין צד בפועל בעסקה. לאחר האישור עובר ניהול החברה לבעלות החברה החדשה והיא הופכת משלד בורסאי לחברה בעלת פעילות שגרתית ובזכות כך פוטנציאל צמיחת המניות שלה גדל. 

 

כמו בכל לידה, התהליך כרוך בסיכון

ישנו סיכון בהנפקה מסוג זה והוא נובע מכך שמלכתחילה הבורסה לא שאפה לאפשר הנפקות בדרך זו. לכן, הבורסה הגדירה "חברות מעטפת". חברות מעטפת הן חברות שעוברות לרשימת שימור בשל היותן חסרות פעילות ריאלית. במצב "שימור" אין עוד פעילות בחברה. אם חברה שנרכשה כשלד בורסאי הופכת לחברת מעטפת השווי שלה צפוי לאבד אחוזים נכבדים מערכו. לכן, המטרה היא למצוא חברה עם פעילות נמוכה אך יציבה ולהצליח להזרים לתוכה פעולות נוספות אשר יתרמו להעלאת שווי החברה.

אתגר זה אינו פשוט כלל, שכן חברות המגיעות למצב של שלד הן לרוב קרובות מאוד להשבתת פעילות מוחלטת. במקרה שבו הרכישה מתבצעת מידי בעל השליטה, תמחור המניות יכלול סכום הכולל בתוכו את עלויות התפעול המינימליות המאפשרות את המשך קיום הפעילות של החברה ומניעת התדרדרות למצב של חברת מעטפת. מכשול נוסף הוא שעל הציבור להחזיק בכל זמן נתון בלפחות 10% ממניות החברה אחרת החברה תחשב כלא פעילה. 

חשוב לזכור שרשות המיסים אינה מוכנה להפסיד תקבולי מס בשל חברה שנכנסת במחיר מוזל מלכתחילה לשוק ולכן פעמים רבות תדרוש מהצד הרוכש לוותר על ההפסדים שלו. הפסדים אומנם נשמעים כדבר שלילי, אך עבור הרוכשים החדשים זהו דבר חיובי מאוד, כיוון שניתן לקזז הפסדים אלה מההכנסה החייבת במס בשנים הבאות.  כתוצאה מכך, משלמים פחות מס. אך כאמור, רשות המיסים לא נותנת לזה יד, ואת ההפסדים הקודמים שהשלד הבורסאי רשם מפעילותו בשנים אלו ניתן לקזז לצורכי מס רק אם נכנסים לשלד מבלי לבצע בפועל עסקת שלד, אך דרך זו אינה נפוצה. ולכן הסכום המופחת עשוי לסייע למי שרוכש ויש לחשב זאת כתוספת לערכו של השלד.

 

איך מוצאים שלד בורסאי?

בתקופות של גאות, רכישת שלדי בורסה הם דבר נפוץ יותר שכן קצב צמיחת החברות גדל ותהליך זה מאפשר גיוס הון מהיר מהדרך הקונסרבטיבית אך השאלה היא האם כלל ניתן למצוא אותם. בבורסת תל אביב אין שלדים רבים שמוצעים למכירה. דווקא נדירות זו הופכת אותם לגביע הקדוש בקרב שחקני שוק ההון.  

בנוסף לחברות מונפקות, המרוויחות מדרך זו, ישנם משקיעים המכונים "סוחרי השלדים". קבוצה מצומצמת של משקיעים שעוקבים מקרוב אחר כל חברה ציבורית המצביעה על שלבי התדרדרות וממתינים שתקרוס ותהפוך בכך לשלד בורסאי. 

 

איך מנצלים שלד בורסאי כדיי להרוויח?

מבחינת המשקיע הבודד, שלד בורסאי עובד כמו מניה רגילה. המשקיע מרוויח כאשר ערך השלד הבורסאי עולה. המיזוג שהתבצע מאפשר להשביח את ניירות הערך של החברות לטובת המשקיעים ובכך להציע עבורם ערך גבוה יותר על אחזקתם. כאשר מתבצע המיזוג/הרכישה אנו מצפים שמניות החברה יתחילו לעלות.

העלייה הצפויה לא מתרחשת כאשר יש לחברת השלד חוב, שהמזומן הנכנס לחברה אמור לכסות ולכן לפני רכישה זולה יש לבדוק את היסטורית החברה אליה נכנסים על מנת להימנע מקניה לא משתלמת. בנוסף, יש תמיד לזכור כי שלד בורסאי עלול להידרדר במהירות רבה ללא סחיר ואף להימחק מהבורסה בעקבות כך, במידה ותרחיש זה יתממש יאבד המשקיע את כלל השקעתו.

אם לאחר קריאה זו אתם מעוניינים להתחיל ולבדוק כניסה לשלדים בורסאים יש לזכור ולבדוק בעלי עניין בחברות אלו. מקריאה על והכרה של בעלי העניין הפעילים ניתן ללמוד על המיזוגים העתידיים האפשריים. תנועה והתעניינות של בעלי עניין עשויה לגרום לשלד הבורסאי לזנק.

חשוב להדגיש כי מידע זה אינו מחייב וכמו כל תחום ההשקעות הוא כולל ספקולציה רבה. הזינוק תלוי לא רק בבעלי העניין אלא גם בכמות, סוג ההזרמה המבוצעת והסנטימנט בשוק. אם בכל זאת כבר החלטת לרכוש מניה של שלד, יש לזכור כי תהליכי גיוס, קלים יותר לביצוע מהנפקות ראשוניות, עלולות להיערך גם הן זמן ממושך ולכן יש להיעזר בסבלנות רבה ולא להשקיע כסף שהצורך לנזילות בו רב. 

*חשוב לדעת – הצורך בהחזקות של 10% לפחות מערך השלד על ידי הציבור הינו חוק חדש יחסית (2016) והוא נועד במטרה לסייע לבורסה להקשות על הימנעות מהנפקות ראשוניות תקניות התואמות לחוק.   

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא