משקיעים בניירות ערך? הנה העמלות בבנקים ובברוקרים הפרטיים

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

חיסכון הוא דבר מעניין. במשך שנים אתם חוסכים את הכסף, שמים אותו בצד ומחכים להוצאה הגדולה שתגיע. פעם מדובר על קניית בית, בתקופה אחרת תרצו לרכוש רכב ותמיד תחסכו בשביל הלימודים הגבוהים של הילדים. אבל מה קורה עם הכסף עד שמגיעה הרכישה הגדולה? אם הוא סתם שוכב לו בחשבון הבנק הוא צובר בעיקר אבק ואולי גם קצת ריביות שנוגסות ממנו מכמה כיוונים. לעומת זאת, באמצעות השקעה נכונה אפשר להגדיל את הסכום, להפוך אותו למשמעותי יותר ולהתכונן לימים שבו הוא יהיה נצרך במיוחד. אחרי בירורים, שאלות וניסיון ללמוד – החלטתם להשקיע בבורסה ולהתמקד בתחום ניירות ערך, אבל מאיפה כדאי לכם להתחיל? הנה הפרטים שאתם חייבים להכיר. 

ניירות ערך – השקעה, עמלות ומה שביניהם 

אז מה הם ניירות ערך? 

השם של ניירות הערך כבר מרמז על חלק ממה שהם טומנים בחובם. מדובר על ניירות שונים שהם בעלי ערך עבור הסוחרים בהם. הניירות הללו יכולים לכלול בתוכם מניות, איגרות חוב, אופציות, חוזים עתידיים וסוגים נוספים. את ניירות הערך ניתן לרכוש ולמכור רק דרך הבורסה שהיא הגוף בו מתבצע המסחר, ובישראל הוא מפוקח על ידי הרשות לניירות ערך מטעם מדינת ישראל. 

למה שנרצה לרכוש ניירות ערך? 

בניגוד לסחורות אחרות שאנו רוכשים בחיי היום-יום כמו פירות וירקות או מוצרי קוסמטיקה, את ניירות הערך אנחנו רוכשים בלי כוונה לעשות בהם שימוש, אלא להחזיק בהם עד שנוכל למכור אותם ברווח כספי. הערכים של ניירות הערך משתנים בהתאם לחברה או המדינה שהנפיקה אותם, כך שבאמצעות השקעה כספית ניתן לרכוש אותם ולאחר מכן, כאשר הערך עולה – למכור ולהגדיל את סכום ההשקעה הראשוני. 

נשמע טוב, אז איפה רוכשים? 

פה אנחנו נכנסים ללב ליבו של העניין. ניירות ערך ניתן לרכוש רק דרך הבורסה. מדובר על גוף סגור שהוקם בשנת 1953 ורק מי שחברים בו יכולים לסחור באמצעותו, כאשר הם מקבלים את השם "ברוקרים" באנגלית או בעברית: "עמילי בורסה". החברים הם הבנקים ובתי ההשקעות, שמנהלים את הבורסה, משלמים לה עמלות על המסחר ומאפשרים לפלטפורמה להמשיך להתקיים. אז איך האזרח הקטן יכול להיכנס גם הוא למשחק של הגדולים ולהתחיל במסחר? דרך אחד מן החברים – בנקים או בתי השקעות ישראליים וזרים. באופן טבעי, אנשים רבים נוטים לסחור דרך הבנקים בהם יש להם חשבונות פעילים. למרות הנטייה הזו, ניתן להתחיל ולסחור גם דרך הברוקרים הפרטיים – בתי ההשקעות השונים, באמצעות פתיחה של חשבון מסחר. אבל איך מחליטים? 

איך מחליטים דרך מי לנהל את המסחר? 

כמו שכתבנו, האופציות הן עשרים ושניים חברי הבורסה בלבד, ויש לבחור בין 14 בנקים לבין 8 בתי השקעה. כדי לדעת אצל מי הכי כדאי לשים את הכסף שלכם, כדאי לבחון את היתרונות והחסרונות של כל אחת מן הקבוצות ולראות אלו מהן הכי מתאימה בשבילכם. 

ניירות ערך

מסחר בניירות ערך דרך בנקים – כל היתרונות 

גופים עם מסורת של עבודה והשקעה 

הבנקים בישראל הם בעלי מסורת ארוכת שנים של יציבות כלכלית. ניתן לראות על פי שורות הרווחים, היקף העסקאות והמסחר כי מדובר על גופים גדולים שמנהלים סכומי עתק במדינת ישראל, כאשר ניתן להסתכל לאחור ולבחון ביצועים לאורך שנים, כבר מתחילת ימי המסחר. 

היכרות מוקדמת עם אנשי הצוות 

רוב הלקוחות מכירים את אנשי הצוות מסניף הבנק הפרטי שלהם. צילה מהבנקאות האישית, חיים מהאגף העסקי ואופיר שמנהלת את אגף ההשקעות. היכולת לחבר שמות לפרצופים ולהבין מי עומד מהצד השני של הטלפון או המייל, מקלה עלינו כבני אדם להפקיד בידיהם את הכסף שלנו, מאחר ומדובר על דמות מוכרת. ההיכרות הזו גם מאפשרת קרבה ויכולת לתקשר בקלות רבה יותר עם הצוות שאחראי על ההשקעות. 

פחות כאבי ראש ושאלות קיומיות 

דרך הבנק מאוד נוח לנהל את תיק ההשקעות. היועץ יוצר קשר ומציין מה לדעתו ההשקעות הטובות ביותר והמומלצות על ידי הבנק או שמראש ישנו תמהיל קבוע שעליו אתם מסכימים. אין צורך לבצע מחקר שוק, לחלק הוראות או להתקשר ולברר דברים – יועץ ההשקעות דרך הבנק מבצע את הפעולות הללו בשבילכם ואתם יכולים לשגר את הכסף ולשכוח ממנו לתקופה – עד שתבררו מה התשואות שהוא עשה בתקופה הזו. 

לא לשכוח, למסחר דרך הבנקים יש גם לא מעט חסרונות 

עמלות גבוהות 

בכדי להקל על הבדיקות וההשוואות בין הגופים השונים החברים בבורסה, הונפק מחשבון מיוחד המאפשר לבצע השוואה ברורה בין הגופים השונים ולראות הבדלים מספריים ועד כמה הם משמעותיים. אם ניקח דוגמה אחת להשוואה, של העמלות הנגבות על קנייה ומכירה של מניות ואגרות חוב – ניתן לגלות תוצאות חד משמעיות. העמלה שנגבית דרך בתי ההשקעות קטנה משמעותית מהעמלה הנגבית דרך הבנקים. אם ניקח את העמלה הגבוהה והנמוכה ביותר לצורך הבהרת הנושא, במידה ותחליטו למכור מניות ואג"ח דרך UBS -בית השקעות ישראלי – תצטרכו לשלם על כך 0.075% מסך העסקה, לעומת תשלום של 0.6% לבנק מסד מקבוצת הבינלאומי, פער של פי 8 בתשלום! 

אם הנתונים עדיין נשמעים לכם קצת תלושים, בואו ננסה לתת דוגמה לתיק השקעות ממוצע ולראות מה ההבדל בתשלומים. אדם שמנהל את חשבונותיו דרך UBS ומבצע מכירה של מניות בסכום של 50,000 ₪, יצטרך לשלם על העסקה עמלה של 37.5 ₪. אם אותו משקיע היה מנהל את חשבונו דרך בנק מסד הוא היה צריך לשלם על אותה עסקה 300 ₪. 

הפער הזה משמעותי במיוחד, וצריך לשים לב היטב לעמלות אותן אתם משלמים בכדי להשאיר את הרווחים בכיס שלכם, ולא בכיסים של גופים אחרים. 

זמינות 

המסחר דרך הבנקים מתנהל בשעות מסוימות ולרוב לא תהיה חריגה מכך. גם אם אתם זקוקים לביצוע הוראה דחופה, קנייה או מכירה שאתם חייבים לעשות עכשיו או מחקר על חברה שהניב פירות ברגע זה ממש – תצטרכו לחכות לחזרה לשעות הפעילות ולראות האם זה עדיין רלוונטי. הדבר יכול להקשות מעט על המסחר השוטף ולעמוד בדרכן של חלק מהעסקאות. 

מערכות מסחר 

רוב הבנקים אינם מאפשרים או שלא קיימות אצלם מערכות מסחר חיצוניות. כמעט לכל בנק יש מערכת מסחר ייחודית משלו, ולרוב מערכות אלו נחשבות לפחות מתקדמות ממערכות אחרות בעולם. העובדה שמדובר על מערכת שמותאמת רק אל הבנק ואל יועצי ההשקעות שבו מובילה למספר מוגבלויות ומורידה את יעילות המערכת בהשוואה לאחרות. 

לאחר שמבינים את המסחר בבנקים, איך הוא עובד ומי נגד מי, כדאי להכיר גם את הצד השני של המשוואה – בתי ההשקעות. אלו נחשבים לגופים חדשניים יותר, ולכן מטבע הדברים אנשים קצת יותר חשדניים כלפיהם. אולי זוהי הסיבה שאנשים חוששים לעבור למסחר בניירות ערך דרך בתי ההשקעות? כדי להפיג מעט את הפחדים ולהראות שמדובר על אופציה טובה שרצוי לשקול, הנה סקירה מהירה של מסחר דרך בתי השקעות הנקראים בשמם המקצועי: ברוקרים פרטיים. 

מסחר בניירות ערך דרך ברוקרים פרטיים – המעלות שצריך לדעת 

אם נעבוד על דרך השלילה, ניתן להגיד שכמעט שכל חיסרון שתמצאו במערכת הבנקאית, הופך ליתרון כאשר מדובר על ברוקרים פרטיים. הניגודיות בין הגופים הללו היא מרשימה, במיוחד בהתחשב בעובדה שאנשים רבים חוששים מהעברת הכסף אל בתי ההשקעות. 

עמלות נמוכות באופן יחסי 

בניגוד לבנקים, שגובים עמלות גבוהות על כל פעולה, דמי ניהול חודשיים על תחזוקת החשבון ומסוגלים להכניס עוד כמה עמלות על הדרך – בתי ההשקעות לא מכוונים למקום שכזה כלל. העמלות ברורות מאוד, נמוכות באופן יחסי כאשר משווים אל הבנקים וגם דמי הניהול כמעט ואינם קיימים או שהם נמוכים יותר. כדי להבהיר את זה בצורה שאינה משתמעת לשני פנים, אפשר לבחון את נושא המכירה או הקנייה של ניירות ערך מחו"ל. בית ההשקעות מיטב דש ידרוש תשלום של 0.01$ לכל מניה, כאשר מינימום העסקה האפשרי הוא 12$. כאשר משווים זאת לבנק התחרותי ביותר בנושא, הבנק הבינלאומי, ניתן לראות כי הוא דורש 0.25% מסכום העסקה ומבצע עסקאות החל ממינימום של 39$. פער משמעותי שחשוב לקחת בחשבון. אצל משקיעים לאורך זמן, הסכומים הללו עלולים להצטבר להוצאות גדולות שיוצאות ללא סיבה נראית לעין. 

שעות עבודה מורחבות 

בתי ההשקעות מאפשרים מסחר מול מגוון מקומות בעולם, כולל הבורסה האמריקאית ולכן שעות העבודה שלהם מורחבות. כמעט בכל שעה תוכלו למצוא מישהו שישלים עבורכם עסקה שאתם מחפשים, אם זה הברוקר הישיר שלכם או נציג מטעמו. המצב הזה פותח מגוון של אפשרויות ומאפשר למסחר להתנהל בזמן אמת, מה שיכול לחסוך לכם הפסדים או לגרום לרווחים משמעותיים. 

מערכות המסחר המתקדמות ביותר 

לעומת הבנקים, בהם כל אחד מתמקד במערכת המסחר הפרטית שלו, לברוקרים הפרטיים יש מגוון של אפשרויות. אם ניקח כדוגמה את בית ההשקעות אקסלנס, ניתן לראות כי קיימות 3 מערכות שונות למסחר בארץ, תלוי בהיקף התיק והמסחר, ועוד שלוש מערכות נפרדות למסחר בחו"ל שמאפשרת התעדכנות בטיפים מהעולם, מהירות תגובה וסימולטורים. המערכות הללו מאפשרות למשקיע להרחיב את אופקיו, לגשת כמעט לכל השקעה שבה הוא מעוניין ובעצם להגדיל את מספר האפשרויות בהן אתם יכולים להרוויח. 

כמו בכל דבר, גם במסחר דרך ברוקרים פרטיים קיימים חסרונות 

נזילות הכספים 

כסף שכבר נמצא בבנק, ניתן להמרה יחסית בקלות וכך אפשר לפדות כספי השקעות בתהליך יחסית מהיר. לעומת זאת, ברוקרים פרטיים דורשים קצת יותר זמן כדי להפוך את כספי ההשקעות שלכם לנזילים. הם צריכים למכור את ההשקעות, להמיר את ניירות הערך לכסף ואז להעביר אותו לחשבון הבנק שלכם לפני שתוכלו להשתמש בו. לא מדובר על תהליך שלוקח יותר מיומיים או שלושה, אבל במידה ואתם צריכים את הכסף במהירות, זה יכול להיות חיסרון עבורכם. 

קלף מיקוח מול הבנק 

דמיינו לעצמכם את הסיטואציה הבאה. אתם לקוחות וותיקים של הבנק, עם תיק השקעות פעיל, ואתם מגיעים ומתחילים משא ומתן על העמלות/תנאים טובים יותר/שירות ברמה גבוהה יותר. בזכות תיק ההשקעות שלכם יש לכם קלף מיקוח שאף אחד לא רוצה לריב איתו. אתם הרי מנהלים מסחר דרך הבנק ולכן לפעמים הבנק ינסה לבוא לקראתכם בחלק מהנושאים. לעומת זאת, אם העברתם את תיק ההשקעות לברוקרים פרטיים, קלף המיקוח הזה כבר לא בידיים שלכם ולעיתים במשא ומתן מול הבנק, זהו בדיוק קלף המיקוח שתצטרכו. 

תחושת הלחץ של הוצאת הכסף מהבנק 

בסופו של יום, ברוקרים פרטיים אינם הבנק שלכם. רובנו סומכים על הבנק, יודע שמה שיש בחשבון יישאר שם וסכומים לא נעלמים עם הזמן. לעומת זאת, ברוקרים פרטיים הם גופים חיצוניים. לאחר ההעברה של הכסף אליהם יש להם גישה אליו כתוצאה מהמעורבות שלהם בחשבון. לאחר שנלחצתם קצת אפשר לחזור ולנשום. למרות החששות, בישראל היה עד היום מקרה אחד של מעילה, אולם בעלי החשבונות בהם בוצעה המעילה לא נפגעו מכך והכסף הוחזר אליהם. אם כך, מדובר על חשש ללא ביסוס, שמומלץ להתמודד איתו בכדי להשיג את היתרונות של הברוקרים הפרטיים שכתובים לעיל.

ניהול עצמאי של חשבון ההשקעות 

הניהול העצמאי אומנם מופיע בשורת החסרונות, אולם יש משקיעים רבים שיראו בכך את אחד היתרונות הגדולים של הברוקרים הפרטיים. היכולת להחליט לבד על תמהיל ההשקעה, במי להשקיע, כמה ולמה יכולה להיות יתרון עצום – עבור מי שמבין בשוק ניירות הערך ויודע כיצד להתנהל. לעומת זאת, עבור כאלה שפחות מכירים את העולם הזה ומאבדים ידיים ורגליים ברגע שהם שומעים את המילים בורסה וניירות ערך, ניהול עצמאי של חשבון ההשקעות שלכם אולי זה לא הרעיון המוצלח ביותר ועדיף לתת למישהו לעשות זאת עבורכם. מאחר וזהו שיקול פרטי, ניתן להסתכל על כך כיתרון או כחיסרון, תלוי מהעיניים של מי מסתכלים על הנושא. 

אם אתם עדיין מתלבטים, כדאי להתמקד בנושא אחד שאמור להכריע את הכף – זהו נושא העמלות שבעצם מתבטא בכיס שלכם. כל אחד רוצה למצוא את הגוף שמשקיע בצורה החכמה והטובה ביותר תוך כדי גביית העמלות הנמוכה ביותר – מה שיאפשר לכם להישאר עם יותר רווחים. כדי לעשות זאת בצורה נוחה, הנה סקירה של כמה מהגופים הגדולים בשוק וההשוואה בין נתוני העמלות והתנאים שלהם.

קנייה ומכירה של ניירות ואגרות חוב בתוך ישראל – השוואה בין בנקים לברוקרים פרטיים 

שם הבנק/ברוקר פרטי  עמלה על ביצוע העסקה  דרישה למינימום/מקסימום עמלה בעסקה 
UBS 0.075% משווי העסקה  אין עמלת מינימום או מקסימום, נגבה לפי סכום העסקה
פסגות  0.09% משווי העסקה  מינימום עמלה של 2 ₪, ללא מקסימום עמלה
IBI  0.1% משווי העסקה מינימום עמלה של 3.75 ₪, ללא עמלת מקסימום 
מיטב דש  0.3% משווי העסקה  מינימום עמלה של 10 ₪, ללא מקסימום עמלה 
הבנק הבינלאומי  0.3% משווי העסקה מינימום עמלה של 39 ₪, מקסימום עמלה של 6,900 ₪ 
בנק איגוד  0.35% משווי העסקה מינימום עמלה של 30 ₪ לעסקה, מקסימום עמלה של 45,000 ₪
אקסלנס בית השקעות  0.4% משווי העסקה  מינימום עמלה של 3 ₪, ללא מקסימום עמלה 
בנק יהב  0.4% משווי העסקה מינימום עמלה של 20 ₪, מקסימום עמלה של 4,000 ₪ 
בנק הפועלים  0.4% משווי העסקה מינימום עמלה של 20 ₪, מקסימום עמלה של 7,000 ₪
מרכנתיל  0.4% משווי העסקה מינימום עמלה של 25 ₪, מקסימום עמלה של 7,150 ₪
בנק דיסקונט  0.4% משווי העסקה מינימום עמלה של 25 ₪, מקסימום עמלה של 7,150 ₪
בנק לאומי  0.4% משווי העסקה מינימום עמלה של 26 ₪, מקסימום עמלה של 6,300 ₪
בנק ירושלים  0.5% משווי העסקה מינימום עמלה של 20 ₪, מקסימום עמלה של 20,000 ₪ 
בנק מזרחי טפחות  0.52% משווי העסקה מינימום עמלה של 45 ₪, מקסימום עמלה של 9,675 ₪ 
בנק מסד  0.6% משווי העסקה מינימום עמלה של 35 ₪, מקסימום עמלה של 6,300 ₪

סדר בבאלגן ניירות הערך

אם קצת התבלבלתם, בואו נוריד את זה לפסים מעשיים וכך נוכל לעשות סדר. בואו ניקח משקיע ממוצע עם תיק השקעה של 100,000 שקלים. הוא מבצע עסקה של מכירת איגרות חוב בשווי של 50,000 ₪. במידה וחשבונו מתנהל דרך הברוקר הפרטי פסגות, הוא יצטרך לשלם 0.09% משווי העסקה, שהם 45 ₪. אם אותו אדם היה מבצע את העסקה דרך בנק ירושלים, הוא היה צריך לשלם על כך 0.5% משווי העסקה, שהם 250 ₪. 

ואתם צריכים לזכור שאלו עמלות רק של מכירת וקניית מניות ואג"ח ישראליים! כמעט בכל נושא תוכלו למצוא את ההבדל בעמלות. קנייה ומכירה של מק"מ, אגרות חוב זרות ונושאים נוספים שבהם הפערים הללו נשמרים. 

להבדלים האלו מצטרפים דמי הניהול הנמוכים ביותר אצל הברוקרים הפרטיים, ונדמה שההשוואה כבר ברורה.  

לסיכומו של דבר, בהשקעה בניירות ערך תצטרכו לבחור בין הבנקים לבין הברוקרים הפרטיים. הבנקים אולי מחזיקים במסורת ארוכת שנים, היכרות אישית עם הצוות ויכולת ניהול החשבון עבורכם, אבל הברוקרים הפרטיים גובים פחות עמלות, זמינים יותר ועם מערכות מתקדמות וחדשניות יותר. התנאים נוטים לטובתם, וזה הזמן לבקש הצעה ולראות כיצד אתם יכולים להגדיל את הרווחים שלכם. 

 

כמובן, כדי להקל על ההשוואה בכל נושא, ניתן להשתמש במחשבון העמלות מטעם הבורסה שמאפשר לכם לדעת בדיוק כמה יגבו מכם על כל עסקה, מכל סוג. 

בהצלחה במסחר!

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא