מהו הסכם מייסדים? ומהם הנקודות החשובות שכדאי לשים לב

כאשר יזמים עסקיים מעוניינים לחבור יחד ולהתחיל פעילות עסקית משותפת, כמו הקמה של סטרטאפ, הם עורכים בתחילת הדרך הסכם מייסדים. הסכם המייסדים הוא חוזה בעל תוקף משפטי שנועד למנוע מחלוקות עתידיות, ולהסדיר עניינים רבים הנוגעים לחברה שכרגע רק בתחילת דרכה. מדובר בדרך מאד מקובלת לעגן זכויות, לסכם את ההסמכה לתפקידים, ולקבוע דרכי פתרון למחלוקות שעלולות להתעורר בהמשך. היתרון הגדול של ההסכם הזה הוא המועד שבו הוא נחתם – רצוי לעשות זאת מוקדם, אך לא מוקדם מדי. בכתבה שלפניכם תמצאו את כל מה שצריך לדעת.

 

מהו הסכם מייסדים

הסכם מייסדים הוא אחד מהחוזים הבסיסיים שיש בעולם העסקי. זהו חוזה משפטי ועסקי, אשר מסדיר בצורה נוחה ומפורטת מאד את דרכי ההתנהלות והזכויות של הצדדים שלוקחים חלק בהקמה של חברה או של סטרטאפ. הוא נחתם על ידי יזמים ושותפים שמתכננים להקים פעילות עסקית יחד במסגרת  משותפת. בדרך כלל הסכם מייסדים נחתם עוד לפני שמתחילה פעילות עסקית ממשית על מנת למנוע מחלוקות עתידיות. בנוסף, הסכם המייסדים יוצר תיאום ציפיות שמוביל לשקט תעשייתי אשר מאפשר ליזמים להתעסק בעיקר – הקמת החברה, במקום לבזבז זמן על רעשי רקע וסכסוכים.

בהסכם המייסדים מסדירים עניינים שונים בנוגע לזכויות או לתפקידים של יזמי הפעילות העסקית. בין היתר ניתן למצוא בהם התייחסות לנושאים הבאים – כיצד יחולקו האחזקות בחברה, מה הציפיות בנוגע לחלוקת התפקידים, מה הציפיות המקצועיות, על פי איזה מנגנון יקבלו החלטות, אילו תנאים יהיו לחלוקת הרווחים, אילו הסדרים יהיו בנוגע להלוואת מנהלים והשקעות, האם יש זכויות נלוות למניות או לחלק בשותפות, האם יש זכויות וטו, האם יש אפשרויות יציאה, וכדומה. 

 

מתי כדאי לחתום על הסכם מייסדים?

הסכם המייסדים הוא כלי משפטי שכפי שהסברנו נועד להגדיר מראש פרטים ועניינים רבים במערכת היחסים וכן בציפיות שיש בין שותפים לפעילות עסקית. הרבה פעמים מתחילים לתכנן הקמה של פעילות עסקית ויש תחושת אופטימיות של "יהיה בסדר". התחושה הזו גורמת לעיתים לכך שאנשים מתמהמהים עם עריכת הסכם המייסדים. אך לצערנו הבועה הזו בדרך כלל מתנפצת בשלבים מאוחרים יותר, שכן אין פעילות עסקית משותפת שלא מובילה בשלב כזה או אחר למחלוקות, גם אם הן נעשות ברוח טובה. 

לכן, יש יתרונות רבים לחתימה על הסכם מייסדים בשלב מוקדם מאד של ההתקשרות – בשלב התכנון של הסטרטאפ, עוד הרבה לפני שממש מקימים את החברה. חתימה מוקדמת על הסכם מייסדים יכולה למנוע מחלוקות או ויכוחים שיכולים לצוץ ברגע שיהיה צורך לקבל החלטות עסקיות בעלות משמעות, וכן עם כניסת עוד משקיעים לחברה.

ישנה חשיבות רבה לקביעה של המנגנונים בשלב מוקדם והשפעה רבה על הצלחת המיזם או לחלופין על כישלונו. ההסכם מגן בין השאר על הזכויות של המייסדים, אשר לעיתים מגלים כי הן לא מכובדות על ידי משקיעים גדולים או שותפים חדשים שמצטרפים בשלבים מאוחרים יותר. 

עם זאת, כדאי לדעת שזה לא נכון למהר ולחתום על ההסכם מוקדם מדי. כלומר, יש לקחת בחשבון שבשלב הבוסרי ביותר, כמו שלב גיבוש הרעיון והבדיקות הראשוניות, ולפני שהשקעתם אמצעים וזמן בפיתוחו של הרעיון שלכם, ייתכן שיהיה זה לא נכון לערוך הסכם מייסדים. מדוע? כדאי לחכות מעט ולראות שאכן הרעיון רוקם עור וגידים. רצוי לראות שאכן נוצר קשר מחייב בין השותפים עד שרואים שהמחויבות המשותפת כלפי הרעיון העסקי עולה מדרגה. בשלב הזה – עדיין הרבה לפני הקמת החברה – זה הזמן הנכון לשבת ולנסח הסכם מייסדים ולהגיע להסכמות ראשונות. כך אי הוודאות בהמשך תפחת ותוכלו לדעת שאתם צוות שעובד יחד. 

 

מי יכול לכרות הסכם מייסדים?

המקרה הפשוט הוא הסכם מייסדים שנחתם בין יחידים שמחליטים להקים ביחד חברה או פעילות עסקית כלשהיא משותפת. אבל מלבד האפשרות הזו, הסכם המייסדים יכול להיכרת גם בין שותפויות או בין תאגידים. המשמעות של זה היא שגם שני עסקים שכבר קיימים, שותפויות או תאגידים, יכולים להתאגד יחד לחברה אחת, או להקים ביחד מיזם עסקי בו יפעלו יחדיו. במסגרת כזו הם יוכלו לתרום מהיתרונות היחסיים שלהם למיזם המשותף.

החשיבות של הסכם המייסדים במקרים כאלה היא הרבה יותר גבוהה מאשר במקרה של הסכם מייסדים אשר נערך בין יחידים. מכיוון ששני הצדדים הם מקצועיים ומומחים בנושא העסקים, וכן הם בעלי הון התחלתי גבוה בדרך כלל, חשוב מאד להסדיר ולהדגיש עניינים נוספים שקשורים לכך שבעלי המניות או השותפים העתידיים הם לא יחידים. בגלל שמעורבים גורמים נוספים כמו בעלי השליטה בחברות, וכן כי הצדדים כפופים לכללים והוראות חוק רלוונטיים כמו חוק החברות, אזי יכולת הפעילות של הצדדים כשותפים עלולה להיות מוגבלת. 

 

האם הסכם מייסדים והסכם שותפים זה אותו דבר?

הסכם שותפים נחשב להסכם מייסדים מבחינה מילולית – זהו הסכם שנערך בין המייסדים של שותפות עסקית. יש גם עוד דמיון בין הסכם שותפים להסכם מייסדים קלאסי בעיקר בתוכן ההסכמים שנוגע לחלוקת התפקידים, הגדרת הזכויות, הגדרת החלקים של כל אחד בעסק, המנגנונים של קבלת ההחלטות וכדומה.

עם זאת, לא כל הסכם מייסדים הוא הסכם שותפות. ההבדל נעוץ באופי המסגרת והפעילות העתידית המתוכננת. כאשר מדברים על הסכם מייסדים הכוונה היא בדרך כלל לפעילות עסקית במסגרת חברה בע"מ, ולעומת זאת הסכם שותפים מתייחס באופן ספציפי להסכם בין שותפים בשותפות עסקית – רשומה או לא רשומה.

 

לאילו נושאים חשוב במיוחד להתייחס בהסכם מייסדים? 

חשוב מאד לדעת שכל הסכם מייסדים הוא שונה בגלל שכל חברה היא שונה. היחסים בין השותפים, התנאים הספציפיים והסעיפים המדויקים נקבעים לפי האופי של החברה. עם זאת, יש כמה עניינים בולטים וסעיפים נפוצים שאפשר לראות כמעט בכל הסכם מייסדים שנערך בין יזמים המייסדים יחד חברות:

  • יישוב סכסוכים: אחת הסיבות לעריכת הסכם מייסדים היא כאמור למנוע מחלוקות עתידיות. עם זאת, סביר להניח שבכל זאת יתעוררו סכסוכים בין היזמים ועל כן נפוץ להכניס להסכם המייסדים סעיף שמסדיר מה עושים במקרה של סכסוך, למשל – האם הולכים לגישור, לבוררות וכדומה. 
  • פירוק החברה או היפרדות: סעיף נפוץ נוסף בהסכמי מייסדים הוא סעיף שמתייחס לפעולות שיש לנקוט במקרה של פירוק החברה או עזיבה של אחד מהשותפים. בסעיף כזה מסדירים באיזה אופן יחולקו הנכסים והמניות, למי יש זכויות בקניין הרוחני של החברה וכן הלאה.
  • אופי ההתחייבות וקבלת החלטות: בדרך כלל ניתן למצוא בהסכמי מייסדים גם סעיפים שמסדירים באופן מפורט את ההתחייבויות, את הסמכויות, ואת התפקידים שיש ליזמים השונים אחד כלפי השני וכן כלפי החברה. בנוסף מסדירים כיצד יקבלו את ההחלטות הנוגעות לחברה – האם רק בהסכמת בעלי המניות, האם נדרש רוב מיוחד להחלטות מסוימות, וכדומה.
  • עיגון זכויות: ישנם סעיפים רבים ברוב הסכמי המייסדים שנוגעים לעיגון זכויות. למשל, אפשר לקבוע זכות עיגון ראשונה, שזה סעיף שקובע שבמידה ואחד מהמייסדים יבחר להעביר את המניות שלו לצד שלישי, הוא יהיה מחויב להציע אותן למכירה קודם כל לבעלי המניות של החברה – באותו מחיר ובתנאים שהיה מציע לצד שלישי. עוד דוגמא לסעיף שמעגן זכויות, הוא סעיף זכות הצטרפות למכירה,  לפיו אם אחד המייסדים מקבל הצעה למכור את החלק שלו, המייסדים האחרים יכולים להצטרף אליו לביצוע המכירה (אקזיט).
  • מינויים והסדרים נוספים: בהתאם לשלב בו נחתם הסכם המייסדים ובהתאם לאופי החברה, ניתן לקבוע בהסכם המייסדים גם את הפרטים בנוגע למינויים שיחולו בחברה – מינוי דירקטוריון, רואה חשבון, מנכ"ל, עורך דין, ומינוי בעלי תפקידים נוספים. ניתן גם להוסיף סעיפים הנוגעים לסודיות ולאי תחרות על מנת לשמור על המידע שיש לחברה, שלא יזלוג לגורמים חיצוניים. בנוסף ניתן לקבוע תגמול עתידי בנקודות זמן קבועות מראש ליזמים. זאת ועוד, נהוג לקבוע סעיף שמסדיר למי יש זכויות חתימה וזכויות לפעול בשם החברה, וכן סעיף שמתייחס לביטול הסכם המייסדים או לסנקציות המוטלות במקרה של הפרת הסכם מייסדים.

 

האם יש הבדל בין הסכם מייסדים לבין תקנון של חברה?

תקנון של חברה נועד להסדיר עניינים רבים הנוגעים לפעילותה של חברה. התקנון מחייב את בעלי המניות, הנוכחיים והעתידיים, וכן את בעלי התפקידים השונים בחברות. לעומת זאת, הסכם מייסדים נערך אך ורק בין המייסדים של החברה והוא ידוע רק להם. עם זאת, בהחלט יש קווי דמיון בין הסכם מייסדים לבין התקנון מבחינת התוכן והנושאים שהם מסדירים. לכן – כאשר כותבים את התקנון (עשים זאת בדרך כלל לאחר שיש הסכם מייסדים), חשוב מאד להקפיד ולשים לב שאין סתירות בין שני המסמכים הללו על מנת למנוע בעיות בהמשך. 

הסכם
עוד בנושא צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש