עלויות לקבלת אזרחות פורטוגלית והאם זה משתלם בכלל:

בשנים האחרונות נראה כי כולם עוסקים בהשגת אזרחות נוספת, לרוב כזו של מדינה השייכת לאחת ממדינות האיחוד האירופי. זאת משום שדרכון אירופי טומן בחובו מעבר חופשי בין מדינות האיחוד האירופי ללא הגבלה, כרטיס כניסה ללימודים בהנחה משמעותית במדינות האיחוד כמו צרפת וגרמניה וכן זכאות למגורי קבע הכוללים את הזכות לעבוד באותן מדינות ללא כל אשרה או ויזה חריגה. מתוך האפשרויות השונות לקבלת אזרחות, אחת הפופולריות ביותר היא האזרחות הפורטוגלית, אשר לה זכאים אזרחים רבים בישראל. יתרה מכך, לאזרחות זו זכאים ישראלים ברובם מבני עדות המזרח אשר בעבר לא היו זכאים לאזרחויות במדינות אירופיות אחרות אשר עמדו על הפרק כמו האזרחות הפולנית או הרומנית.

בנוסף לדרכון הפורטוגלי יש יתרונות בכך שהוא מגדיל את היכולת להשקיע בפורטוגל, מגמה אשר הולכת וגדלה בשנים האחרונות בקרב ישראלים רבים.

במאמר זה אנו נסקור את התנאים להשגת אזרחות פורטוגלית, השלבים לקבלתה וכן את המחירים אותם נהוג לגבות בעבור התהליך זה על ידי החברות הפעילות בשוק זה.

 

התנאים להשגת אזרחות פורטוגלית: 

עוד בטרם אתם מתחילים בהליך זה, כדאי לבדוק באופן עצמאי האם אתם עומדים בקריטריונים השונים לקבלת אזרחות פורטוגלית. פתיחת ההליך ללא עמידה בתנאי הסף, לא רק תוביל לדחייה ומפח נפש אלא תוביל לבזבוז כסף וזמן יקר אשר ניתן היה למנוע באופן פשוט. בהקשר זה ישנם חברות אשר מציעות בדיקה עוד בטרם תשלום כספי כלשהו, ומומלץ להשתמש בהן.

עם זאת, ישנם מספר תנאי סף על מנת לקבל דרכון פורטוגלי:

  1. ראשית על המבקש להיות בגיר, כלומר מעל גיל 18 – יודגש כי בשונה מאזרחויות אחרות, לא נדרש כי ההורים יגישו לפני הבן, אלא כל שנדרש שהוא יהיה מעל 18.
  2. בנוסף עליו להיות ללא עבר פלילי.
  3. המבקש צריך להיות יהודי.
  4. אישור של הקהילה היהודית בפורטוגל כי המבקש הינו צאצא למגורשי יהדות פורטוגל או ספרד.

כפי שניתן להבין מהתנאי הרביעי, בשונה ממרבית הקריטריונים להשגת דרכונים אירופאים אשר נהוג לנסות להוציא בישראל, בהוצאת אזרחות פורטוגלית מדובר בהיסטוריה עתיקה הקושרת בין המבקש למגורשי יהדות פורטוגל, לכן הקשר והתנאים אינם מובהקים וברורים.  אך מאידך הם גם אינם קשיחים כמו במדינות אחרות. כלומר בעוד בפולין נבחנת שנת העלייה לישראל וכדומה, על מנת להוכיח את הזכאות לאזרחות פורטוגלית עלייך לפעול ראשית מול הקהילה היהודית ולהוכיח קשרים ליהדות פורטוגל. 

כאן למשל ניתן לראות רשימה של שמות משפחה אשר זכאים לקבלת דרכון פורטוגלי, עם זאת יודגש רשימה זאת אינה מבטיחה ואינה שוללת זכאות בהינתן ממצאים אחרים. תנאים נוספים הם המדינה ממנה הגיע משפחת המבקש לישראל (כאשר יוצאי מדינות צפון אפריקה והבלקן לרוב זכאים לקבלת האזרחות), מקום לידת ההורים וכדומה.

חברות רבות כמו פספורט טו-גו, פורטוגליס ומשרדי עורכי דין שונים מתחייבים להשבת הכספים אשר שולמו במידה אוחר יותר במידה והקהילה היהודית דוחה את ההוכחות לקשרים ליהדות פורטוגל. לכן, מומלץ לנצל שירות חינמי  זה ולדרוש כי יינתן החזר בטרם מתחייבים כספית לתהליך אשר יכול לעלות מעל 10,000 ₪.

 

אופן קבלת האזרחות הפורטוגלית:

במרבית החברות נהוג לחלק את התשלום לשלוש פעימות המייצגות את השלבים המרכזיים במסגרת ההליך. ראשית למול הקהילה היהודית ולאחר מכן למול ממשלת פורטוגל. להלן 3 השלבים המרכזיים בהליך זה:

  1. הוכחת שורשים לקהילה מגורשי פורטוגל בפני הקהילה היהודית בפורטוגל – השלב הראשון והמשמעותי ביותר מבחינת אפשרות הסינון של דרישות הדרכון הוא הוכחת הזכאות לאזרחות פורטוגלית למול הקהילה היהודית. בשלב זה מרכזים את המסמכים הרלוונטיים המעידים על יהדותו של האדם וכן על הקשרים לקהילות אליהן ברחו מגורשי פורטוגל. מסמכים אלו כוללים תעודות לידה של ההורים במדינות צפון אפריקה, תעודות נישואים של ההורים וכדומה. בסיום שלב זה שולחת הקהילה היהודית אישור לא פורמלי לכך שישנו קשר בין המבקש לקהילת מגורשי יהדות פורטוגל וספרד. על אף שזהו השלב התובעני ביותר מצד המבקש, מבחינה ביורקרטית זהו השלב המהיר והפשוט מכולם.

בסיום שלב זה מוציאים אישור רשמי על ידי הקהילה היהודית בפורטוגל אותו ניתן להעביר לרשויות הפורטוגליות. שלב זה כולל גם תשלום אגרה של כ-500 יורו לקהילה היהודית בפורטוגל. 

בעקבות ריבוי הבקשות של ישראלים בשנים האחרונות למול הקהילה היהודית הקטנה בפורטוגל, הדבר יכול להימשך זמן מסוים. 

בחלק מהחברות אשר פועלות בשוק זה, מחלקים שלב זה לשתיים, ראשית עושים בדיקה עם הקהילה היהודית ורק לאחר קבלת האישור מוציאים אישורים רשמיים של הקהילה היהודית. דרך זו מבטיחה כי לא תשלמו את האגרה לקהילה במידה ואתם עתידים לקבל דחייה.

2. פנייה לרשויות הפורטוגליות להוצאת אזרחות פורטוגלית – לאחר קבלת מספר האישור מהקהילה היהודית, יש למלא טופס בקשה לקבלת אזרחות פורטוגלית למול הרשויות בפורטוגל, דבר הכולל כמובן תשלום אגרה. בשלב זה נבדקים הדרישות אשר לא רלבנטיות לקהילה היהודית, כמו שלמבקש אין עבר פלילי, שהוא בגיר וכן את האותנטיות של המסמכים. בסיומו של שלב זה, במידה והכל עבר בהצלחה צפוי המבקש לקבל את האזרחות הפורטוגלית.

שלב זה לרוב כולל גם תרגום המסמכים לפורטוגזית והחתמת אפוסטיל לאישור תוקף המסמכים, בטרם העברת המסמכים לרשויות הפורטוגליות.

3. הוצאת דרכון פורטוגלי – השלב האחרון והפשוט ביותר, בו הולכים לשגרירות, משלמים אגרה ומוציאים דרכון ותעודת זהות פורטוגלית, אשר עתידים להישלח בדואר.

ברוב החברות כל שלב מייצג פעימת תשלום נוסף, כאשר בטרם מתחיל השלב השלישי משלמים את הפעימה האחרונה לחברה אשר פועלת.

מתחילת ההליך ועד לקבלת הדרכון המיוחל יכול לעבור זמן רב, וישנם משתנים רבים כמו האם אנשים במשפחה הגישו בקשה קודם דבר אשר מזרז את ההליך משמעותית, שכן מרבית המסמכים כבר יהיו מוכנים, האם מגישים בישראל או בפורטוגל וכמובן הקושי במציאת המסמכים השונים והזמן הנדרש לשם כך. הזמן הממוצע לאדם הראשון במשפחתו אשר מנהל את ההליך מישראל הוא בממוצע שנה וחצי, אך כאמור זה אינו חקוק בסלע ומשך ההליך משתנה מהליך להליך.

 

עלות קבלת אזרחות פורטוגלית:

ישנן חברות רבות אשר מציעות שירותים להנפקת אזרחות פורטוגלית וכן משרדי עורכי דין המתמחים בסוג זה. עם זאת, חשוב לדעת שניתן לנהל את ההליך באופן עצמאי דרך השגרירות והקהילה היהודית, דבר אשר יוביל להוזלת עלויות משמעותית. עם זאת, מאחר והדבר דורש היכרות עם הקהילה היהודית בפורטוגל זה מעט מסובך יותר מבקשות אחרות.

ככלל מרבית החברות ומשרדי עורכי הדין מבקשות סכום אשר מסתובב באזור ה-10,000 ₪ כאשר משרדי בוטיק יכולים אף לדרוש סכומים גבוהים יותר המתקרבים ל-15,000 ₪. סכומים אלו מורכבים מעמלות אשר תהיו חייבים לשלם לקהילה היהודית ואגרות שונות לרשויות בפורטוגל, לצד עמלה של החברה אשר ניתן יהיה להוזיל במידה ותפעלו לבד. 

ריכזנו בעבורכם את העלויות אשר תצטרכו לשלם במידה ותחליטו לפעול לבד, יודגש כי כל הסכומים אינם מדויקים שכן האגרות משתנות ומדובר בהמרה של מטבע זר וייתכנו גם שינויים באגרות השונות:

  1. אגרה הבסיסית מהקהילה היהודית לבחינת קשרי המבקש לקהילה היהודית – 500 יורו
  2. תשלום אגרת בולים לממשלת פורטוגל – 250 יורו
  3. אישור מסמכים על ידי נוטריון ואפוסטיל – תעודות ישראליות של היעדר רישום פלילי ותעודות לידה נדרשות על ידי הרשויות בפורטוגל אותן תצטרכו לתרגם ולהוכיח את אותנטיות שלהן על ידי נוטריון ואפוסטיל, עלות זו עולה בממוצע כ-1,000 ₪.
  4. תרגום מסמכים לפורטוגזית – עלות זו אינה מחויבת מהמציאות, אך מרביתנו נצטרך מאחר ואיננו דוברי השפה. לרוב תרגום מסמכים עולה כ-100 ₪.
  5. אגרה בעבור הוצאת דרכון ותעודת זהות בשגרירות פורטוגל – 100 יורו (80 יורו בעבור הדרכון ו-20 יורו בעבור תעודת הזהות).

 

ובמידה ומעוניינים לא לפעול באופן עצמאי?

במידה ולא פועלים באופן עצמאי, על עלויות אלו יש להוסיף את שכר טרחה. שכר הטרחה הינו המשתנה הגדול ביותר ותלוי בחברה אליה אנו פונים, אורך ההליך, מורכבות המקרה הפרטני וכמובן כושר המיקוח שלנו. בהתאם לכך נדירים המקרים כי ניתן יהיה למצוא מראש את מחירי ההליך, אשר לרוב כאמור נע בין 10,000 ל-15,000 ₪ במשרדי בוטיק.

כאמור, רוב החברות אינן דורשות תשלום בגין בדיקת הזכאות הבסיסית, ומומלץ לעשות בדיקה זו עוד בטרם שולם כל סכום שהוא לחברות אלו. גם משרדי עורכי הדין לרוב אינם גובים כסף בעבור פגישות הייעוץ, אלא רק על ההליך עצמו. על ההליך שכר הטרחה הוא בסביבות כ-10,000 ₪, אך ניתן להתמקח על כך באופן משמעותי ולהפחית את העלויות ב-10-20% במידה והמיקוח מוצלח. בהקשר זה, נדגיש כי אין להתבייש ולהשוות מחירים ולציין בפני החברות השונות את ההצעות שקיבלתם והאם הם יכולים להשוות אותן. התמקחות יעילה יכולה להיות שווה אלפי שקלים. לחברות השונות ישנן יתרונות לחברות השונות, להלן העיקריות שבהן:

  1. "פספורט טו-גו" ופורטוגליס הינן החברות הגדולות בתחום הוצאת הדרכונים הפורטוגלים אינן מצהירות על מחיריהן מראש, לרוב המחיר יהיה באזור 10,000 ₪. עם זאת, החברות מציעה החזר מלא של הכסף במידה ולא נמצאים מסמכים רלוונטים המעידים על זכאות לאזרחות פולנית וכן מאפשרת תשלום בפעימות בהתאם להתקדמות ההליך. חברות אלו מחזיקות במספר סניפים ומתגאות בכך שהוציאו דרכונים לישראלים רבים וקשרים עם הקהילה היהודית והרשויות בפורטוגל.
  2. "קמפוס פאס" מתגאה בכך שההליך אצלה מתנהל אצל עורכי דין מפורטוגל וספרד אשר בקיאים בחוקים המקומיים ובכך היא מקצרת את הליך ההמתנה לדרכון.
  3. לצד חברות גדולות אלו, ישנם משרדים קטנים יותר כמו "איזי נשיונלטי", "פספורט פורטוגל" אשר מציעים שירות אישי יותר, לרוב בסכומים דומים לאלו של החברות הגדולות.
  4. לצד החברות ישנם משרדי עורכי דין כמו "תותי אשבל", "פינקו ברקן" מתמחים במתן אזרחויות פורטוגליות ומתגאים בהיותו משרד עורכי דין אשר בקיא בחוקים ובנהלים השונים לשם הוצאת הדרכון. משרדים אלו מציעים שירותים אלו במחירים משתנים, כאשר הם מציעים הטבות בעבור הוצאת מספר דרכונים למשפחה וכדומה. פגישת הייעוץ ברוב משרדים אלו הינה בחינם ומומלץ להתעקש על כך ולא להתחייב לשלם למשרד זה או אחר בטרם נפגשים לפגישת ייעוץ ומתרשמים באופן אישי.

 

סיכום

לסיכום, הליך הוצאת האזרחות הפורטוגלית הינו הליך פופולרי ואולי הפופולרי מכולם בימים אלו בישראל, ולהליך יתרונות רבים. זכאות אדם מסוים לכך, תלויה בחוק הפורטוגלי ובהכרה של הקהילה היהודית כי לאותו אדם ישנו קשר לקהילה ההליך עצמו יכול להתנהל באופן עצמאי על ידי פניה לקהילה היהודית ולרשויות, דבר אשר יכלול רק את תשלום האגרות השונות וכן הוצאות נקודתיות אשר עתידות לעלות בסך הכל 5,000 שקלים, וכן ניתן לפנות לאחת מהחברות הרבות אשר לרוב גובות סכום של 10,000 ₪ בעבור דרכון ראשון אך יחסכו את כאב הראש בניהול ההליך באופן עצמאי.

פספורט
עוד בנושא צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש