מהי אגרת חוב ממשלתיות?

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

אגרת חוב ממשלתית היא אפיק השקעה משתלם וסולידי המכיל סיכון נמוך מאוד, ובהנתן סכום השקעה נכון ובחירת אגרת המתאימה עבורך, תוכל למקסם את כמות הרווח הצפויה מהאגרת ולהשקיע באופן נבון ורווחי.

 

מה היא אגרת חוב?

אגרת החוב, בהסבר וברמה הכי בסיסית האפשרי, היא תעודת התחייבות לתשלום חוב. מדובר באמצעי פיננסי שעל פיו לווים גופים שונים כסף. באיגרת חוב ממשלתית הממשלה "קונה" מהמשקיע (ככל הנראה את/ה, שקוראים את המאמר) חוב, ומתחייבות להחזיר אותו עם רווח מסוים בסיומה של תקופה מסוימת.

הממשלה מקבלת ממכם סכום כסף מסוים, ומתחייבת בפניכם להחזיר לכם אותו בתוספת ריבית ולעיתים אף בתוספת הצמדה למדד מסוים, במועד עתידי.

באופן כללי, כדי להבין היטב מהי אגרת חוב ממשלתית אפשר להקביל את זה להלוואה שאתם לוקחים מהבנק – אתם לווים סכום כסף מסוים ומתחייבים להחזיר אותו בהדרגה בעתיד בתוספת ריבית – כך איגרת חוב ממשלתית היא סוג של "הלוואה" שהמדינה לוקחת ממכם, ומתחייבת להחזיר את הכסף בעתיד בתוספת ריבית – השוני המהותי באנלוגיה שיצרנו הוא שהכסף לא מוחזר לכם בהדרגה אלא כולו כיחידה אחת בסיום התקופה המוגדרת באיגרת החוב.

ניתן גם לרכוש אגרות חוב מחברות גדולות ולא מהממשלה, אך מדובר באפיק השקעה הרבה פחות סולידי ופחות בטוח באופן טבעי מאחר והגורם החייב לכם את הכסף חזרה הוא לא מדינת ישראל אלא גורם פרטי גדול שהסיכוי שיקרוס ולא יחזיר את הכסף גדול פי כמה.

איגרת חוב היא לרוב סחירה ויכולה לעבור מספר ידיים מרגע שהונפקה ועד למועד שבו הגיע הזמן לפדות את הכסף.

 

מהי אגרת חוב ממש

אגרת החוב הממשלתית היא אפיק השקעה סולידי שמספק תזרים מזומנים קבוע ויציב, רמת היציבות גבוה למדי כאשר מדובר באגרות ממשלתיות מאחר וכאשר אדם רוכש אגרת חוב ממשלתית החייב לו היא מדינת ישראל, הסיכוי שתקרוס כלכלית מדינת ישראל נמוך מאוד, מה גם שאין שום השקעה אחרת שתחזיק מים במידה ומדינת ישראל תקרוס כלכלית.

בעבר השם של אגרת החוב היה שם מילולי שאינו מעיד דבר על אופי האגרת, על תאריכי משיכת הרווח, על הריבית ומידע לגבי האגרת, דבר שלא היה מקובל או מיושר קו עם הסטנדרט מחוץ למדינת ישראל. אגרות חוב ממשלתיות היו תחת כותרות כמו "שחר", "גליל", "כפיר", "גילון" ו"גלבוע", ולוו במספרים חסרי משמעות לאחר הכותרת המילולית.

כשכיהן ירון זליכה בתור החשב הכללי של מדינת ישראל, הוא החליט להנהיג שינוי שעל פיו שם אגרת החוב תצביע על מאפיינים, רווח, ריבית (צמוד למדד, שקלי, משתנה וכדומה) ותאריך פדיון – התאריך שבו מושכים את הכסף והרווח.

 

אגרת חוב – מה הוא אומר שמה?

אם במקרה הוצעה עבורכם את אגרת החוב הנמצאת תחת מערכת השמות הישנה – ראשית – היו זהירים, שיטת מתן השמות הזו כבר אינה מקובלת ויתכן כי מנסים להסתיר מכם משהו – אולי תאריך הפדיון רחוק מאוד או הריבית לא כדאית עבורכם, או שיתכן שהסכום שאתם מעוניינים לקנות בו את אגרת החוב מכיל הפסד הון חסר היגיון.

אגרת חוב "גליל" היא אגרת חוב ממשלתית צמודה – נוסף על הריבית הנקובה בה, היא צמודה למדד המחירים לצרכן.

אגרת חוב "שחר" היא אגרת חוב ממשלתית שקלית – הריבית בה היא קבועה.

אגרת חוב "גילון" היא אגרת חוב ממשלתית משתנה – הריבית בה צפויה להשתנות באופן הצמוד לריבית המק"מ (הנגזרת מריבית בנק ישראל).

 

מה זה באמת אומר?

במידה ואגרת החוב מכילה שם על פי התבנית החדשה, שמה של אגרת החוב תראה לדוגמא כך:

ממשלתי שקלי 1125 100 אג' 6.1% קופון.

בואו נפרק את שם האגרת כדי להבין את כל מאפייני אגרת החוב וננסה להבין מה השם אומר בדיוק.

 

ממשלתי מצביע על מקור האגרת ועל החייב לנו ברגע שרכשנו את אגרת החוב – כאמור – אגרת חוב שבה החייב לנו את הכסף במועד הפדיון הוא מדינת ישראל.

שקלי מדובר באגרת חוב על בסיס של מטבע השקל ללא הצמדה למדד. לעיתים אחרי המילה "שקלי" יתווסף תיאור של ריבית – "ריבית קבועה", "צמודות מדד", "משתנה" – בדומה לטרמינולוגיה של ריביות במשכנתאות.

1125 הספרות הללו מציגות בפני הרוכש את תאריך הפדיון. 2 הספרות הראשונות – 11 – מצביעות על החודש הקלנדרי נובמבר – כך שהפדיון יתרחש בסופו של חודש נובמבר. 2 הספרות האחרונות מצביעות על שנת הפידיון – 2025. באגרת החוב שבדוגמא הרוכש יקבל את כספו חזרה עם הרווח בסוף חודש נובמבר בשנת 2025.

100 אג' מחיר הסחר באגרת.

6.1% קופון הרווח הצפוי, הרוכש יקבל כל שנה ריבית מסוג קופון של 6.1%. כך לדוגמא, אם רכשתם אגרת חוב שמשך חיה 10 שנים והשקעתם בה 100,000 ש"ח, כל שנה יצבר רווח של 6.1%, שהם 6,100 ש"ח בשנה. בסיום התקופה, כעבור 10 שנים, תקבלו את הרווח בתוספת סכום ההשקעה – 106,100 ש"ח.

 

אני מרוויח כסף, מה עם רשויות המיסים?

רשויות המיסים ידם מגיעה אל הרווחים שתעשו מאגרות החוב ומאגרות חוב ממשלתיות, כמובן. קיים מס של 25% על הרווח שנצבר (בקיזוז ההון, כמובן) באגרת חוב מכל הסוגים, גם ממשלתיות. שימו לב – קיימת הסתייגות לנושא זה וניתן לשלם פחות משמעותית – במידה ואגרת החוב שרכשתם הינה צמודה למדד כלשהו, שקלית ללא הצמדה, המיסוי שייגזר מהרווח שלכם הוא 15% בלבד.

 

מכירה לפני מועד הפדיון ומידע חשוב נוסף

קיימות סוגים רבים של אגרות, חלקן, בניגוד לדוגמאות שהצגנו כאן – קצרות טווח והפדיון הוא כעבור תקופה של שנה בלבד. על פי הסכום אותו אתם משקיעים, הריבית, המיסים על הרווח, מועד הפדיון, שחיקת ההון הצפויה בסיום – עליכם לבחור אגרת חוב ממשלתית שמתאימה לכם היטב.

בהתאם למצבכם הכלכלי והביקוש עבור אגרת החוב שברשותכם, בזמן שהיא מוחזקת על ידכם יתכן ותעדיפו לסחור בה בבורסה ולמכור אותה, מחירה יהיה נתון, כאמור, לביקוש, ויתכן כי ניתן להרוויח סכום נאה גם ממכירה של אגרת חוב ממשלתית ואין כדאיות להחזיק בה עד מועד הפדיון.

באופן טבעי, ככל שמועד הפדיון רחוק יותר כך הסיכון גבוה יותר ואתם עשויים שלא לקבל את כספכם חזרה, אם כי כאשר מדובר באגרת חוב ממשלתית הסיכון יורד משמעותית בכל מקרה אל מול אגרת חוב אחרת.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא