ההבדלים בין שכר חציוני לשכר הממוצע במשק

"השכר החציוני עלה ברבעון האחרון", "עדיין יש פער משמעותי בין השכר החציוני לשכר הממוצע", אנו שומעים לא מעט את המונחים שכר חציוני ושכר ממוצע, אבל מהו ההבדל ביניהם? במדריך קצר זה נסקור את שני המונחים, מה אפשר ללמוד מהם, ומה ההבדל ביניהם.

 

שכר ממוצע במשק, מה זה?

מבין שתי ההגדרות, זוהי האינטואיטיבית יותר, וכנראה שנתקלנו בה יותר. השכר הממוצע במשק הוא פשוטו כמשמעו, השכר שבממוצע כל עובד במשק מקבל. שכר זה מתקבל מחיבור המשכורות של כל העובדים במשק וחלוקת התוצאה במספר העובדים במשק (סך הכל שכר/כמות עובדים). התוצאה שאנו מקבלים למעשה מבטאת את השכר שהיינו מצפים שעובד סטנדרטי, רגיל, יקבל.

לדוגמא, נניח משק ובו 5 עובדים. שניים מהם מרוויחים 1000 ₪, שניים 500 ₪, ואחד מרוויח 2,500 ₪. סך השכר הוא 500X2 + 1000X2 + 2500, כלומר 5500. מספר העובדים הוא 5, ולכן השכר הממוצע במשק זה הוא 5500/5, שזה 1,100 ₪.

מהדוגמא הזו אפשר גם להבין את הבעייתיות שבחישוב של ממוצע. כאמור, שכר ממוצע אמור להציג לנו שכר שמשקף את רמת השכר של העובדים במשק. עם זאת, בדוגמא זו, אנו רואים שהשכר הממוצע גבוה מהמשכורות של 4 מתוך 5 אנשים במשק, ולכן לא מתאר באופן הגיוני את רמת השכר של העובדים. בעיה זו נובעת בשל ערכים קיצוניים, ש"מושכים" את הממוצע לכיוונם. בדוגמא זו, ללא העובד החמישי, הממוצע במשק היה 750 ₪. כלומר, השכר של העובד החמישי "משך" את הממוצע 350 ₪ למעלה.

 

למה צריך לדעת את רמת השכר במשק?

רמת השכר במשק מהווה אינדיקציה חשובה לקובעי המדיניות בכל מדינה, וכן גם לגופים מסחריים, המעוניינים לדעת כיצד הם יכולים לתמחר את המוצרים שהם מוכרים. כך למשל, אם רמת השכר במשק גבוהה, זה מעיד על אוכלוסייה אמידה, וניתן לגבות מעט יותר על כל מוצר. לעומת זאת עם רמת השכר במשק נמוכה, ככל הנראה אנשים לא יקנו מוצרים שנתפסים בעיניהם כיקרים.

בנוסף, בישראל, ישנם לא מעט תשלומים, אשר מתעדכנים מדי שנה בהתאם לרמת השכר במשק. כך למשל המוסד לביטוח לאומי, מפרסם מדי שנה ב-1.1 את השכר הממוצע במשק, ומעדכן את הקצבאות שהוא מעניק בהתאם.

לכן, ישנה חשיבות רבה לקביעה נכונה של רמת השכר במשק, וכפי שראינו קודם, שימוש בשכר ממוצע עשוי להיות בעייתי, בייחוד במדינות בהן יש שוני רב בשכר העובדים במשק.

 

שכר חציוני, מה זה?

בעקבות הבעייתיות המוצגת בשימוש בשכר ממוצע, מדינות רבות עברו להשתמש במונח שנקרא שכר חציוני. שכר זה, הוא רמת השכר אשר מחצית מהעובדים במשק משתכרים מעליה, ומחצית משתכרים מתחתיה.

לדוגמא, נניח שבמשק יש חמישה עובדים, והכנסותיהם הן: 1000 ₪, 1,200 ₪, 1,500 ₪, 1,750 ₪, ו-4,000 ₪. במשך זה, השכר החציוני הוא 1,500 ₪, כיוון שיש שני עובדים שמשתכרים בשכר נמוך יותר, ושני עובדים המשתכרים בשכר גבוה יותר. באופן תיאורטי, אם מספר העובדים במשק הוא זוגי, הרי שיהיו שני עובדים ששכרם הוא השכר החציוני במשק, והיה נדרש לבחור באחד מהם, או לבחור בממוצע מביניהם. במציאות, כיוון שבמשק יש מיליוני עובדים, אף אם המספר הוא אכן זוגי, הפער בין שני העובדים שמהווים את החציון הוא אפסי.

כפי שניתן לראות מהדוגמא הזו, השכר החציוני משקף טוב יותר את רמת ההכנסה במשק שבדוגמא. זאת לעומת השכר הממוצע במשק זה שהוא 1,890 ₪, ורק עובד אחד מרוויח מעל לסכום זה. הסיבה לכך, היא ששכר חציוני לא מושפע מערכי קיצון באותו אופן שבו מושפע השכר הממוצע. למעשה, השכר של העובד החמישי בדוגמא יכל להיות כל סכום שגבוה מ – 1,500 ₪, והשכר החציוני לא היה משתנה כלל!. זאת כיוון שעדיין היו שני עובדים שמשתכרים בפחות מ – 1,500 ₪ ושניים שמשתכרים ביותר מכך.

 

השכר הממוצע בישראל לעומת השכר החציוני

לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, נכון לדצמבר 2019, השכר הממוצע לשכיר במשק עומד על 10,584 ₪ בחודש. עם זאת, השכר החציוני במשק עמד באותה תקופה על 7,988 ₪ בלבד. כלומר, יש פער של כ – 32% בין השכר החציוני לשכר הממוצע. נתון זה לא מפתיע, כיוון שישראל היא אחת מהמדינות המערביות עם חוסר השוויון הגדול ביותר. כלומר, ישראל מאופיינת בשונות גדולה ברמת השכר של האזרחים. לכן, השכר הממוצע, שמושפע מאוד מערכי קיצון (במקרה הישראלי, אחוז קטן של שכירים עם הכנסות גבוהות במיוחד), מציג שכר גבוה יחסית. לעומתו, השכר החציוני, שאינו מושפע מערכי קיצון אלו, מציג שכר צנוע בהרבה. באופן כללי יותר, ככל שמדינה מאופיין ברמת אי שוויון נמוכה (נמדדת בעיקר על ידי מדד ג'יני), כך הפער בין השכר החציוני לשכר הממוצע יקטן.

 

לסיכום

בישראל במיוחד, ובמדינות רבות נוספות, בשל העובדה שיש אחוז קטן של אנשים, אשר שכרו גבוה במיוחד, השכר הממוצע יהיה גבוה מהשכר החציוני, ולא ישקף נאמנה את רמת השכר במשק. השכר הממוצע אומנם אינטואיטיבי יותר, אך נראה שאינו מהווה כלי ראוי למדידה כיום, ולכן מדינות רבות עברו להשתמש בשכר החציוני, ככלי למדידת רמת שכר. למרות זאת, ישנם לא מעט פרמטרים בחיינו שמושפעים דווקא מהשכר הממוצע, כמו גובה הקצבאות שמשלם הביטוח הלאומי.

 

דולר בינלאומי
עוד בנושא צרכנות
חיסכון ותוכניות חיסכון חוץ בנקאיות
תוכניות חיסכון חוץ בנקאיות

מדיניות מחיה של "מהיד לפה" היא מושג המייצג מצב של בסיס פיננסי צר המספק בקושי צרכים מינימליים. כדי למנוע תקופות רעועות כלכלית, יועצים פיננסיים ממליצים

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש