טלגרם – כל מה שמעניין

טלגרם הוא האח הקטן של הוואטסאפ, תוכנה שבתכלית שלה ובמטרה שלה דומה ואפילו זהה לוואטסאפ, אך עם אבטחה ופונקציונליות מוגברת. בניגוד מוחלט לוואטס אפ והמטרות שלה, בטלגרם יש דגש גדול על פרטיות.

סביר להניח שכבר שמעתם את השם "טלגרם" פעמים רבות, אך למרות שהפופולריות של האפליקציה תופסת תאוצה גם בישראל, רוב האנשים שקוראים את המילים האלו – אין ברשותם חשבון טלגרם פעיל והאפליקציה לא מותקנת על המכשיר שלהם. הסיבה היא, ככל הנראה, כי אנשים רגילים ואוהבים את אפליקציית וואטס אפ בארץ, והיתרונות של טלגרם עדיין לא מדברים אליהם בצורה שתגרום להם לעבור לטלגרם או לנהל שני חשבונות מקבילים בשתי האפליקציות. אחרי שיש אפליקציה כמו וואטס אפ שהיא חלוצה ונכנסת בעוצמתיות לשוק מסויים, קשה מאוד להרים מתחרים שכן גם כל החברים שלכם נמצאים עבורכם זמינים בוואטס אפ, ואילו בטלגרם כנראה שפחות.

אפליקציית טלגרם היא חינמית לחלוטין ותומכת גם באנדרויד וגם באייפון, ממש כמו וואטסאפ; גם לה יש גישה אינטרנטית וניתן להפעיל אותה גם מהמחשב באמצעות דפדפן האינטרנט שלכם. הצפנת השיחות בטלגרם חזקה ומורכבת ולפי סטנדרט גבוה מאוד (הרבה יותר מבוואטס אפ), מה שאומר שכשאתם כותבים למישהו משהו בטלגרם – סביר מאוד להניח שרק הוא יקרא אותו, יהיה קשה מאוד לתוקפי סייבר או האקרים להכנס אל השיחה שלכם ולקרוא אותה יחד איתכם או איתו.

 

טלגרם – הרבה פחות הגבלות מאשר בוואטסאפ

כל נושא ההגבלות והכללים הרבה יותר משוחרר בטלגרם לעומת הוואטסאפ. כאשר אתם פותחים קבוצה – היא מוגבלת ל-200,000 משתמשים, לעומת 256 בלבד בוואטס אפ. הגבלה נוספת מרכזית שקיימת בוואטסאפ היא שלא ניתן להגדיר מענה אוטומטי – לפחות לא בקלות (אם כי יש אפליקציות צד שלישי שמצליחות לנהל שליחה אוטומטית של הודעות וואטסאפ או מענה אוטומטי להודעות וואטס אפ באופן סביר וחלקי).

בטלגרם אחת מגולות הכותרת היא מנוע בוט מובנה, שמאפשר למישהו לנהל שיחה מול מנגנון ממוחשב שיגיב וינהל איתו שיחה לפי ההגדרות שלכם, מבלי שתהיו שם כדי להקליד בפועל את המילים. מדובר במנגנון עוצמתי במיוחד עבור בעלי עסקים, שיכולים לתת לבוט לנהל את השיחה במקומם על ידי צפי של השאלות והמידע אותו הלקוח מבקש.

כמו בוואטסאפ, גם בטלגרם ניתן למחוק הודעות שנכתבו, אך יש פונקציונליות מוגברת: ניתן להגדיר מחיקה עתידית אוטומטית עבור הודעות או שיחות מסוימות, וניתן למחוק הודעות בכל עת, גם ישנות למדי (בוואטס אפ – לכל היותר תוך 70 דקות מהשליחה). מה שזה אומר שאם אתם מדברים עם הפילגש שלכם בטלגרם, תוכלו להגדיר את השיחה למחיקה עתידית תוך כמה דקות, לשוחח כאוות נפשכם, ועד שתגיעו ליד האישה שלכם, השיחה כבר לא תהיה על המכשיר והראיות הושמדו. זו רק דוגמא להמחשה, כן?

בוואטסאפ חובה עליכם להרשם באמצעות מספר הטלפון האישי שלכם, וזאת על ידי אימות הודעה או שיחת טלפון שבהם יהיה כתוב קוד או שיאמר קוד בשיחה טלפונית, ועל ידי כך לאשר שאתם הבעלים של מספר הטלפון המדובר. מספר הטלפון שלכם חשוף לכל מי שמשוחח עמכם בוואטס אפ. בטלגרם, לעומת זאת, אנשים נחשפים לכינוי שהגדרתם בלבד, ואתם לא חייבים לחשוף את זהותכם (לפי הגדרה בתפריטי האפליקציה, תוכלו לבחור). השיחות בטלגרם יכולות להיות אנונימיות לחלוטין תיאורטית.

בדומה לוואטסאפ גם בטלגרם יש אפשרות לשלוח מעבר להודעות כתובות – תמונות, סרטונים, מיקום, וכמובן גם לשלוח קבצים עד 1.5 גיגה בייט (לעומת 50 מגה בלבד בוואטסאפ). בטלגרם יש אופציות נוספות שלא קיימות בוואטס אפ כמו סקרים ואפשרויות נוספות.

בטלגרם אפשר לחפש אנשים לפי הכינוי שהם בחרו לעצמם, בדומה לסקייפ לדוגמא. וואטס אפ לא מאפשרת חיפוש משתמשים שאינם באנשי הקשר שלכם, ולכל היותר באמצעות מעט מאמץ ומניפולציה, תוכלו למצוא משתמשים לפי מספר הטלפון שלהם, ולא לפי כינוי מילולי שבחרו לעצמם שלא מקושר באופן ישיר לזהות שלהם.

ההבדל העיקרי והמהותי בין שתי האפליקציות שאותו כנראה לא הרגשתם מעולם גם אם אתם משתמשים בשתיהן – והוא המקור לכל ההבדלים המהותיים באבטחה, בהצפנה, בפרטיות ובאנונימיות המשתמשים – הבעלים של טלגרם יושבים מאחורי מוסד ללא כוונות רווח. מאחר ואין כוונה לרווח – אפשר להסתיר את המשתמשים מאחורי אנונימיות, אפשר לתת להם אפשרויות כמו הצפנה מוגברת, אפשר לתת להם פונקציות מתקדמות למענה אוטומטי או יצירת סקרים. חלק מהאפשרויות האלו נוגדות את רצון הבעלים של האפליקציה לעשיית רווח, ולכן הם מתאפשרים בטלגרם אך בוואטס אפ לא.

 

טלגרם מתחת לזכוכית המגדלת

טלגרם סופגת ביקורות קשות מעת לעת. בשנים האחרונות הוכח שהאבטחה המורכבת בה החברה מתהדרת לא מושלמת בלשון המעטה, וכי כל המידע נמצא על שרתי טלגרם לצד מפתח הפענוח של ההצפנה, מה שמאפשר לטלגרם עצמה לקרוא את תוכן השיחות באופן חופשי ומהווה סכנה גם להאקרים חיצוניים, ולכן המשתמשים מחויבים לתת אמון בטלגרם. רשימת אנשי הקשר שבמכשיר שלך עוברת לידי טלגרם במלואה בעת התקנת האפליקציה, כך שמתבצע איסוף מידע לא טריוויאלי בכלל על ידי טלגרם. גם בוואטסאפ וגם בטלגרם ישנה אפשרות לגבות את המידע על ענן, כך שבקריסת מכשיר או החלפת מכשיר לא תאבדו את כל היסטוריית השיחות שלכם, מה שפוגע מהותית ברמת האבטחה במידה וחשבון הענן שלכם (בדרך כלל הענן של גוגל מתממשק לשתי האפליקציות) יפרץ – הפורץ יוכל לקרוא את כל השיחות שלכם כאוות נפשו, ההצפנה והאבטחה שבשיחות מאבדות כל ערך מיידית.

 

הטלגרם הידוע לשמצה

באמצעות האפשרות להתחבא מאחורי אנונימיות, הטלגרם זכה לכמה האשמות וקישורו הישיר לשמצה ופעילות שנויה במחלוקת.

  • בשנת 2017 נפתחה רשת הטלגראס בטלגרם, רשת המאפשרת לאנשים פרטיים להתחבר באנונימיות לסוחרי סמים אנונימיים, ולהזמין משלוחי מריחואנה באופן פשוט וקל. הרשת חיה ובועטת עד היום.
  • בתחילת 2018 ספקית האינטרנט נטויז'ן חסמה גישה לטלגרם לחלוטין לזמן קצר של כשעה בלבד.
  • בתחילת 2018 החלה תופעה, אותה התחיל בנימין נתניהו, שלפיה פוליטיקאים פותחים ערוץ טלגרם ומתקשרים באמצעותו עם בוחריהם הפוטנציאליים. באותה תקופה טלגרם השלימה את הרישום של המשתמש המיליון בארץ.
  • בתחילת 2018 נעצרו מספר אנשים ששיתפו תמונות ערום של בחורות ללא הסכמה, אנשים אלו התחבאו מאחורי מנגנון האנונימיות שבאפליקציה, והרגישו חופשי לשחרר תמונות עירום של נשים אלו ללא הסכמתן. במקביל, באותה העת, נחשף כי חוקרת במשטרה שיתפה חומרי חקירה סודיים בקבוצת טלגרם פרטית.

 

כפי שניתן לראות אנשים מסתמכים על ההצפנה והאבטחה ומנגנון האנונימיות בכך שמנהלים סחר בסמים, תמונות עירום ללא הסכמה, וחומרים סודיים שמשותפים בטלגרם, אך האבטחה והאנונימיות כושלים מלהיות מושלמים והדברים צפים על פני השטח בסופו של דבר.

טלגרם
עוד בנושא צרכנות
חיסכון ותוכניות חיסכון חוץ בנקאיות
תוכניות חיסכון חוץ בנקאיות

מדיניות מחיה של "מהיד לפה" היא מושג המייצג מצב של בסיס פיננסי צר המספק בקושי צרכים מינימליים. כדי למנוע תקופות רעועות כלכלית, יועצים פיננסיים ממליצים

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש