חברה משפחתית – כל מה שצריך לדעת 

חברה משפחתית היא כמו חברה בע"מ, היא פועלת לפי חוק דיני החברות, אך ההבדל היחיד בינה לבין חברה בע"מ רגילה הוא בחישוב המיסים המשולמים למס ההכנסה.

מבחינת מס הכנסה, חברה משפחתית ממוסה כאילו מדובר ביחיד ולא בחברה בע"מ. לכן חישובי המס מחושבים בהתאם למיסוי יחיד של הנישום המייצג את החברה. 

לכאורה נראה שעדיף לשלם מס חברות בגובה של עשרים וחמישה אחוז על פני מס ליחיד העלול להגיע לגובה של ארבעים ושמונה אחוז מההכנסה. אך לחברה משפחתית יש מספר יתרונות והתנהלות נכונה תאפשר לחברה ליהנות מהיתרונות הייחודיים וגם לנצל את ההגנה שמקנה חברה בע"מ.

 

חברה משפחתית – ארבעה דברים שחשוב לדעת

חברה משפחתית תירשם כחברה משפחתית רק במחשבי מס הכנסה ולא אצל רשם החברות, שם היא תירשם כחברה בע"מ.

כדי שהחברה תירשם במס הכנסה כחברה משפחתית, דורשות רשויות המס שהבקשה תוגש בגין השנה העוקבת, לא יאוחר מ30/11 של השנה הנוכחית. אם פתחתם חברה משפחתית חדשה, עליכם להודיע לרשויות המס בתוך שלושה חודשים מהיום שהחברה הוקמה.

בחברה משפחתית כל בעלי המניות חייבים להיות קרובים זה לזה או שלפחות אחד מבעלי החברה צריך להיות קרוב משפחה של שאר בעלי המניות.

וזה לשון החוק: "סעיף 64 לפקודת מס הכנסה התשכ"א – 1961 קובע כי חברה משפחתית היא חברה של בעלי המניות שלה הם קרובי משפחה. לעניין קרובי משפחה, אומר החוק, די בכך שאחד מבעלי המניות משמש כ"בריח תיכון" בין שאר בעלי המניות". וכך פסק בית המשפט העליון בעניין "מכתש – חברה לציוד מחצבות ומכרות" כי חברה נחשבת לחברה משפחתית גם אם לא כל החברים שלה קרובים בקרבה משפחתית זה לזה, אלא, אחד מהחברים משמש בריח תיכון, בריח שאליו קשורים כל בעלי המניות בקרבה משפחתית. 

תנאי נוסף להיותה של החברה, חברה משפחתית הוא כי החברה הגישה לפקיד השומה בקשה להירשם כחברה משפחתית לא יאוחר מאשר חודש אחד לפני תחילת שנת המס החדשה. 

 

תשלומי מס הכנסה בחברה משפחתית

חברה משפחתית אינה ממוסה כמו חברה בע"מ, אלא כחישוב של מיסוי יחיד של הנישום אשר מייצג את החברה, כלומר כל בעלי המניות משלמים מס על פי המיסוי היחיד של הנישום המייצג. אם הנישום המייצג זכאי להקלות בתשלום מס, הוא גורר את ההקלות המגיעות לתשלומי המס של החברה המשפחתית. 

על הנישום המייצג להיות בעל המניות אשר מחזיק במרבית הזכויות של החברה המשפחתית. 

 

חשוב לשים לב  לבחירה של מי שמוגדר כנישום מייצג. לשם כך מומלץ להיעזר בגורמים מקצועיים בתחום המיסוי שיעזרו לחברה המשפחתית לבחור את הנישום המייצג המתאים ביותר.

מס הכנסה ייקח את מכלול ההכנסות של הנישום המייצג בחברה ומחוצה לה ובהתאם לכך יחשב את חבות המס. לאחר תשלום חבות המס, ייהנו כל בעלי המניות מחלוקת דיבידנד אשר יהיה פטור מתשלום מס. 

 

מהם היתרונות של חברה משפחתית?

בעוד שחלוקת דיבידנדים לבעלי מניות בחברה בע"מ רגילה גוררת תשלום מס, היתרון הגדול של חברה משפחתית היא שחלקות דיבידנדים לבעלי המניות בחברה המשפחתית פטורה מתשלומי מס.

אם לנישום המייצג יש מספר חברות, חלק מהן מרוויחות וחלק מפסידות, אפשר לקזז הפסדים של חברה אחת מהרווחים של החברה האחרת. שיטה זו נפוצה בין קבלנים אשר מקימים חברה נפרדת לכל פרויקט בנייה.

אם לנישום המייצג יש הקלות במס כמו נקודות זיכוי בשל משפחה מרובת ילדים או בעקבות נכות ועוד, כל המשפחה תוכל ליהנות מנקודות זיכוי אלו ומההקלות בתשלום המס שהן מעניקות.

אם הנישום המייצג הוא שכיר שמחזיק בחברה מפסידה אפשר לקזז את הפסדי החברה כנגד ההכנסה מהמשכורת ולקבל החזרי מס. 

 

כמה מילים על אתגרים בחברה משפחתית

האתגר המרכזי בחברה משפחתית הוא הימנעות מסכסוכים ומבעלי מחלוקות בין "קרובי המשפחה" המחזיקים במניות החברה. לעתים סוגיות מהותיות שלא טופלו בזמן הופכות לקונפליקטים ולסכסוכים קשים מאוד. אתגר נוסף, הוא המעבר הבין דורי ונושאי הירושה.  כדי להימנע ממחלוקות וסכסוכים או כדי לפתור אותם מיד כשהם צצים ורגע לפני שהם הופכים להיות "סכסוכי דמים", חשוב לבנות מנגנון בדמות יועץ חיצוני או מגשר שיפתור את הבעיות כבר בזמן אמת ולערוך חוזה שינסה, עד כמה שאפשר, לצפות את העתיד ולתת מענה שיסייע להתמודד עם הבעיות ויאפשר לחברה המשפחתית להמשיך לפעול ולצמוח.

לסיכום, היתרון המרכזי של החברות המשפחתיות הוא הפטור ממס בעת חלוקת דיבידנדים, לצד הקלות מס נוספות. חברות משפחתיות חשופות למאבקים בין קרובי המשפחה והאתגר המרכזי העומד בפניהם הוא לצלוח את הקשיים והסכסוכים, להמשיך להפעיל את החברה המשפחתית ולהעניק לה תשתית איתנה שתבסס את החברה לטווח ארוך.

חברה משפחתית
עוד בנושא מיסים
a tax calculator
תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

דוגמה תקנון חברה
תקנון חברה – כל מה שחשוב לדעת

לכל חברה באשר היא, קיימת חובה לכתוב תקנון, מעין מסמך יסוד לחברה. המסמך מפרט את קווי היסוד של החברה, וקובע הוראות וסעיפים לתפקוד החברה. מה

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש