כיצד העלמות מס פוגעות בעסקים החוקיים

ביום בהיר בחודש דצמבר 2018, מאות אנשים ענו לשיחה נכנסת מרשות המיסים, שמבשרת להם שנפתח להם תיק במס הכנסה. הסיבה – פעילות שהניבה הכנסות אישיות ממטבעות וירטואליים כמו ביטקוין בסכום של מאות מיליוני שקלים ומעולם לא דווחה.

עצם פתיחת התיק מחייבת אותם החל מאותו רגע לדווח על הפעילות ומאחר שמטבעות וירטואליים נחשבים לנכסים ולא למטבעות, הם ממוסים במס רווחי הון שעומד על 25%-30% בשנה. 

 

העלמת מיסים – פעילות בלתי חוקית

קרוב ל-15 מיליארד שקלים בשחור מתגלגלים בישראל בשנה לפי ההערכות. מדובר בסכום אסטרונומי שלא נכנס לקופה הציבורית ונשאר בכיסים העמוקים של מעלימי המיסים.

מי שבאמת רוצה להעלים מס לא צריך לחפש רחוק: בסך הכל משמיטים דיווח על הכנסה ספציפית, משקרים בסכום ההכנסה הכולל, פה ושם לא מגישים חשבונית ולפעמים גם מוציאים אחת פיקטיבית, אבל זה רק קצה הקרחון עבור מי שרוצה להישאר נוכל קטן.

חלק ממעלימי המס עושים מזה קריירה שלמה ומשתמשים בדרכים יצירתיות וחלקלקות מאוד כדי שמס הכנסה לא יגיע ביום בהיר אחד גם אליהם. 

 

הגונים, אבל תמימים

כלכלה שחורה או כלכלת "צל" (Shadow Economy) היא כל פעילות כלכלית שלא מופיעה בנתוני התל"ג (התוצר המקומי הגולמי) והיא מתבצעת על ידי הוצאות והכנסות מחוץ לחוק. גם אם בעל העסק מבקש לחסוך ונמנע מקבלה או מעדיף מזומן, הוא נחשב לחלק מהכלכלה השחורה. 

לצד מי שמשחיר את הכסף, יש גם כאלה שמפשלים בתום לב. במקרה של אלברט, בעל מסעדה מוכרת באזור המרכז, אחד הספקים שלו ביקש חשבונית על שם עסק אחר משם העסק המקורי שלו ולמעשה קיבל חשבונית פיקטיבית על מה שהסתבר כחברת קש בבעלות הספק.

אמנם רשות המיסים זיכתה את אלברט מאשמה ופעלה משפטית מול אותו ספק, אך במקרה של אלה עם הביטקוין, לא בטוח שהם בכלל הבינו שהם צריכים לפתוח תיק במס הכנסה ולהצהיר על כך, אבל אי אפשר להניח שהם פעלו בתמימות מלאה ולא הקדישו רגע קטן של מחשבה לגבי הצהרה או אי הצהרה על רכושם.

הרשות מעולם לא חשפה איך בדיוק הגיעה לבעלי המטבעות אבל רמזה פעם בעדינות שעשתה זאת דרך צינורות לא רשמיים כמו מקורות בבורסות למסחר במטבעות וירטואליים וגם ביצוע ביקורת יזומה באחת מזירות המכירה הגדולות בישראל. 

 

מכה קשה לעסקים שעובדים כחוק

למרות המאמצים האדירים של רשות המיסים למצות חשבונות עם כל מעלימי המיסים, על התופעה הזו קשה להשתלט. הנזק כתוצאה מכלכלה שחורה בישראל הוא אדיר ויוצר הפסד של מיליארדים בהכנסות המדינה. כסף שיכול היה להטיב עם מערכת הרווחה, החינוך, הבריאות וגם אולי להפחית מהמיסוי הגבוה של כלל האזרחים.

מי שנפגע אנושות מהתופעה הם בעלי העסקים הישרים, שמקפידים לעבוד באופן הגון ונקברים תחת ההוצאות. לעומתם, בעלי עסק מתחרים שמלכלכים ידיים בהעלמת מיסים, נהנים מצבירת רווחים גבוהה יותר ומקבלים אמצעים גדולים יותר להרחיב את הפעילות שלהם ולהצמיח עסקים בבעלותם.

הון שחור נחשב למכה קשה לתחרות העסקית וכל בעל מקצוע הגון שרוצה לעבוד כחוק ימצא את עצמו מתמודד בסופו של דבר עם מי שמצליח לתת מחירים נמוכים יותר מבלי לתת את הדין על פעילות בלתי חוקית. 

 

כיצד מדווחים על העלמת מס?

רשות המיסים פועלת בימים אלה להרחבת השימוש באמצעים דיגיטליים ונראה שהמדינה באופן כללי נוטה למסחר באמצעים מקוונים ופחות במזומנים.

באוצר וברשות המיסים מאמינים שמדובר בדרך שתגרום להפחתת ההון השחור ותאפשר למדינה להטיב עם הציבור במקום להקשות עליו. כל אזרח שנתקל בפעילות של העלמת מיסים יכול לדווח לרשות באמצעות שיחה ל"קו הצדק" ("המלשינון"). אמנם יש צורך להשאיר אחריכם שם ופרטים מזהים, אך הרשות מתחייבת לאנונימיות ולחיסיון בנוגע למדווחים.

אנשים שמעוניינים לתקן את דרכיהם ולחשוף את העבירות האישיות שלהם במס דרך תהליך "גילוי מרצון" יוכלו לעשות זאת במסלול אנונימי בשלב הראשוני ואם יתגלה כי חובם גבוה מ-500 אלף שקלים בהכנסה חייבת הם ייאלצו להופיע באתר הרשות על פי חוק.

העלמות מס
עוד בנושא מיסים
a tax calculator
תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

דוגמה תקנון חברה
תקנון חברה – כל מה שחשוב לדעת

לכל חברה באשר היא, קיימת חובה לכתוב תקנון, מעין מסמך יסוד לחברה. המסמך מפרט את קווי היסוד של החברה, וקובע הוראות וסעיפים לתפקוד החברה. מה

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש