המרת כספים – איפה כדאי ומשתלם להמיר את הכסף שלנו למטבעות זרים?

אם אתם מתכננים נסיעה קרובה לחו"ל (תבלו!), כנראה שתזדקקו לרכישת מט"ח לפי המדינה שאליה אתם נוסעים. מבין שלל האפשרויות שעומדות בפניכם לעשות זאת, יש אפשרויות פחות מוכרות ומשתלמות, ויש דברים שאתם לא יודעים על האפשרויות המקובלות והמוכרות. הנה כל המידע.

 

האופציות שלכם להחלפת שקל למטבע חוץ

  1. כרטיס אשראי בינלאומי – להמרה באופן לא ישיר בצורה חלקה של כסף ישראלי למטבע חוץ בזמן ביצוע הרכישה בפועל, או למשיכת כסף זר במדינת היעד.
  2. כרטיס נטען של דואר ישראל או גורם אחר.
  3. האופציה המוכרת והמקובלת ביותר: רכישת כסף זר לפני הנסיעה, בארץ, ב-change.
  4. רכישת כסף מזומן זר בסניף הבנק שלכם.
  5. רכישת כסף מזומן זר בבנק הדואר, בסניף הדואר.
  6. רכישת כסף מזומן זר בשדה התעופה רגע לפני הטיסה.
  7. רכישת כסף מזומן זר מקומית בדוכן change במדינת היעד.
  8. רכישת כסף מזומן זר מקומית בבית המלון בו אתם שוהים.

רכישת כסף מזומן – לפני הנסיעה, בשדה התעופה לפני הטיסה, בדוכן במדינת היעד, ובבית המלון

רבים מאיתנו אוהבים לעשות את זה ככה, מאחר וככה יש לכם כסף עליכם מראש, אתם נהנים מעמלות המרה נמוכות ומשלמים פחות כסף על ההמרה, והכסף שלכם זמין לשימושכם בכל מקום, מאחר ובאמצעות האמצעים האחרים לא תוכלו לרכוש בכל מקום, לא בכל מקום יכבדו אותם. בדוכני רחוב או קיוסקים במדינות זרות לא תמיד יקבלו כרטיסים מכל מיני סוגים, וידרשו מכם לשלם אך ורק במזומן.

 

רכישת מזומן זר תוכלו לעשות לפני הנסיעה

כך גם מקובל, תוכלו לעשות זאת בשדה התעופה רגע לפני העליה למטוס באמצעות שירותי change חילופי כספים בשדה, ותוכלו לעשות זאת בחו"ל באמצעות שירות change חילופי כספים מקומי במדינת היעד.
מבחינת העמלות, האפשרות הראשונה להחלפת כספים בדוכן change פה בארץ לפני הנסיעה – זוהי האפשרות המועדפת, העלויות שלכם יהיו ככה הכי קטנות ומזעריות שיש.

 

במקום השני האפשרות להחליף כספים בשדה התעופה

עם פערים יחסית קטנים מול האפשרות של החלפת כספים בדוכן change לפני הגעה לשדה התעופה. במקום השלישי – אפשרות יקרה (בדרך כלל) – החלפת כסף במדינת היעד באמצעות דוכן change. חסרון נוסף של האפשרות השלישית הוא שלא בטוח שבכלל תוכלו לעשות זאת, לא כל דוכן change בכל מקום בעולם יקבל שקלים ויסכים להמיר אותם למטבע מקומי. שירותי change מקומיים, במיוחד כאלו שיסכימו לקבל שקלים ישראלים, נמצאים בדרך כלל באזורים תיירותיים ומנצלים את התמימות וחוסר האונים של תיירים שמגיעים אליהם, ודורשים עלויות המרה גבוהות.

 

האחרונה שבאפשרויות – המרה בבית המלון

היא הכי פחות כדאית, מאחר וברוב המקרים היא תהיה היקרה ביותר. עדיף לכם כבר לצאת מפתח המלון ולחפש בקרבת מקום שירותי change מקומיים, ולבדוק את מזלכם האם במקרה הם מקבלים שקלים ישראלים ויסכימו להחליף עבורכם את הכסף – זה יעלה לכם פחות מהמרה בבית המלון. השתמשו בהמרה בבית המלון רק כשנתקעתם בלי כסף ואתם חייבים באופן דחוף כסף מזומן, כמוצא אחרון.

 

שימוש בכרטיסים (אשראי או נטען)

שתי האופציות הללו מאוד דומות תפעולית, עבור אחת מהן יש צורך בהכנה מראש בארץ, ועבור השנייה, ברוב המקרים, למעט אולי פתיחת האפשרות אצל חברת האשראי – אין צורך בהכנה מראש.
תוכלו לפנות לדואר ישראל, לרכוש כרטיס מטבע חוץ נטען, ולטעון אותו בכסף.

העמלות הן יחסית סבירות למדי, והכרטיס אותו יצרתם יוכל לשמש אתכם גם עבור נסיעות עתידיות, וכדאי שכך, במיוחד אם ישאר עליו כסף טעון בסוף הנסיעה הנוכחית. העמלות מול שירותי change מאוד דומות, אבל החסרון הגדול הוא שלא בכל מקום יקבלו את הכרטיס הנטען שלכם, רק במקומות בהם מגהצים כרטיסים עבור חיוב. אל מול האפשרות של החזקת מזומן זר – מזומן בכל מקום מקבלים.

אם תרצו להשתמש בכרטיס האשראי הרגיל שלכם מהארץ, תוכלו לעשות זאת, אך האפשרות הזו אינה מומלצת כלל בעקבות העמלות הגבוהות שתצטרכו לשלם. יש סיכוי שתצטרכו גם לפתוח את הכרטיס לפעולות כאלו מראש בארץ (או בזמן אמת כשאתם כבר בחו"ל) באמצעות פניה לחברת האשראי שלכם.

אני ממליץ שתשתמשו באשראי שלכם מהארץ כשאתם בחו"ל כעדיפות שנייה, כתוכנית גיבוי, למקרה שפתאום תרצו לעשות רכישה גדולה לא מתוכננת ולא תרצו "לחסל" את המזומן הזר שבידכם, או שלא יהיה לכם מספיק מזומן זר עבור הרכישה. במדינות שבהן המטבע הוא אינו דולר או יורו – תשלמו אפילו עמלה גדולה ממש, עמלה כפולה, עבור שתי המרות – המרה משקל לדולר או יורו, והמרה נוספת מיורו או דולר למטבע המקומי לפי המדינה בה אתם נמצאים.

אפשר לגהץ את כרטיס האשראי בחנות בזמן אמת ולהנות מתשלום אשראי ממש כאילו אתם בארץ, או למשוך כסף זר מכספומט בחו"ל, באמצעות כרטיס האשראי שלכם, אך כאמור, עלויות המשיכה וההמרה גבוהות למדי.

 

עמלות שימוש בכרטיס אשראי בחו"ל

הנה הערכה של העמלה על שימוש בכרטיס אשראי בחו"ל, בין אם מדובר בגיהוץ כרטיס האשראי בחנות בזמן הרכישה, ובין אם מדובר במשיכת כסף זר בכספומט במדינת היעד:
אם מדובר במדינה בה המטבע המקומי הוא דולר או יורו, עמלה של בערך 0.5% ההמרה.

אם מדובר במדינה בה המטבע המקומי הוא אינו דולר או יורו, תשלמו עמלת המרה כפולה, כלומר פעמיים בערך 0.5% – פעם אחת עבור המרת המטבע המקומי לדולר או יורו, ופעם נוספת עבור ההמרה מדולר או יורו למטבע שקל ישראל.
עמלת משיכת מזומן מכספומט מקומי של 3-3.5%, כאל וישראכרט 3.5%, מקס 3%. אאוצ'.

 

המרת כסף באמצעות רכישת מטבע זר בסניף הבנק שלכם

אם תרצו לרכוש כסף זר דווקא דרך סניף הבנק שלכם ולא בדוכן צ'יינג', תוכלו להנות מיתרונות רבים: אין חשש, בדרך זו, לשטרות מזוייפים, זה נוח וחוסך לכם זמן במידה ואתם גם ככה כבר מגיעים לסניף הבנק שלכם לפני נסיעה לחו"ל עבור מטרה אחרת.

אמנם יש עמלות והן בהחלט בעלות נוכחות (2%, עם מינימום עבור המרות קטנות), ולא תוכלו לקבל כל מטבע בבנק, ובנוסף – יש תקרה מקסימלית של סביב ה-10,000 ש"ח להמרות כאלו, אבל יש כאלו שמוצאים נחמה בבטחון שבקניה מגוף מסחרי גדול שאינו דוכן צ'יינג' קטן פרטי, ושמחים על כך שאין סיכוי שיתנו להם שטרות מזוייפים.

 

המרת כסף באמצעות רכישת מטבע זר בבנק הדואר

היתרון הגדול, במיוחד אל מול רכישת מטבע זר בסניף הבנק שלכם, הוא שרכישת מטבע זר בדואר היא זולה, ועדיין נהנים מהיתרונות שברכישה מגוף גדול שאינו דוכן צ'יינג' פרטי קטן ברחוב. בנוסף לכך שהעמלות נמוכות משמעותית מבבנק, ברכישות גדולות (סביב ה-1,000 דולר ומעלה), תקבלו הנחות נוספות, וככל שהרכישה תהיה גדולה יותר כך גם ההנחה שתקבלו. ברכישה דרך בנק הדואר תוכלו גם לקבל תנאים נוחים לתשלום, חלוקה לתשלומים בריביות נמוכות והגיוניות. אל מול היתרונות יש גם חסרון גדול: בנק הדואר מספק אך ורק מטבעות דולר, יורו או ליש"ט.

 

זהירות: רמאים לפניך

אם כן, אם נסקור את כל מה שנכתב בכתבה זו עד כה, נבין שהכנה מראש והגעה לדוכן צ'יינג' בארץ לפני היציאה לחו"ל היא הזולה והמועדפת ביותר – העמלות הכי נמוכות ואתם יוצאים לדרך עם כסף מזומן שמכובד בכל חנות ומקום במדינת היעד. חשוב להבין משהו על האפשרות הזו, שהיא בהחלט הנפוצה והמקובלת היום בגלל מחיריה הזולים:

בין צ'יינג'ים בארץ, למרות שזו האופציה הזולה ביותר ברוב המקרים, עדיין יש פערים ולפעמים אפילו פערים עצומים במחירים. סקר שוק קטן לפני שתגיעו לדוכן הצ'יינג' לא יזיק. לפעמים תצטרכו לסוע עוד 2 דקות או ללכת עוד 5 דקות כדי להגיע לדוכן צ'יינג' אחר ממה שתכננתם, שהוא מרוחק יותר במעט ממיקומכם, ותהנו מתעריפי המרה זולים בהרבה.

בנוסף, צ'יינג'ים במקומות שונים בעולם להמרה מקומית של מטבע זר, עשויים להיות לא הגונים, ואפילו רמאים של ממש, ועליכם להיות זהירים וזהירים במיוחד אם מדובר בצ'יינג'ים באזורים תיירותיים. הנה חלק מהרמאויות ואי ההוגנות שאתם יכולים להזהר מהם מבעוד מועד:

 

שימו לב לסימני השילוט

בפתח דוכן הצ'יינג' יש מספר שלטים מנוגדים עם מספר תעריפים, כאשר באופן בולט מקדימה תעריפים מעולים, ועל שלטים קטנים יותר פנימיים תעריפים גרועים ונוראיים להמרה. בפועל יבקשו ממכם את התעריפים הגרועים כעמלת המרה, וכשתתלוננו שהמירו את כספכם לא לפי השער המפורסם בשילוט, יפנו את תשומת ליבכם לשלט הקטן מאחור ולא יסכימו לבטל את העסקה ולהחליף בחזרה את הכסף.

הזהרו משלטים עם אותיות קטנות או כיתובים בשפה זרה שאינה ברורה לכם ואינה אנגלית – המון פעמים מצויין בגדול שער המרה מצויין, ומתחת לו באותיות קטנות בשפה מקומית ישנן הערות והסגות. לדוגמא: שלט עליו כתוב בגדול באנגלית "שער המרה X", ומתחתיו בתאילנדית באותיות קטנות "בין שעות 14:00 ל-16:00 בלבד", או "עבור עסקאות מעל 1,000 דולר בלבד". אם השלט נראה לכם טוב מידי ואתם רואים מקרוב עוד אותיות קטנות מתחת לכיתוב הברור הגדול, תשאלו לפני העסקה.

שלטים שבהם מצויינים שערים מעולים, וכשמתבצעת העסקה מתברר שהשער צויין עבור מכירה ולא עבור קנייה של המטבע המדובר. במקומות רבים בצ'יינג'ים בעולם יש נוהג שלפיו אם לא מצויין מפורשות בכתב "0% עמלה", תהיה עמלה בהפתעה בחשבון הסופי, בנוסף לעמלה העקיפית באמצעות שערי ההמרה. אתם יכולים לשאול לפני אם בנוסף לשער ההמרה שאינו לחלוטין תואם את המציאות, יש עמלה נוספת עבור העסקה.

ישנם דוכני צ'יינג' רבים בכל מיני מקומות בעולם שידועים כרמאים – רמאים של ממש באופן מובהק – בלי שלטים מטעים, טריקים, נוסחים לא ברורים ותחבולות – פשוט תקבלו שם כסף מזוייף או פחות כסף משמעותית מבכל צ'יינג' אחר. איך נזהרים מהם? שמם ומיקומם של דוכני הצ'יינג' האלו מפורסם ברשת, באתרי נסיעות, בלוגים ורשתות חברתיות, חפשו אותם והכירו אותם מראש לפני הנסיעה והזהרו מהם מראש.

אוסף מטבעות יורו וסנט
עוד בנושא צרכנות
חיסכון ותוכניות חיסכון חוץ בנקאיות
תוכניות חיסכון חוץ בנקאיות

מדיניות מחיה של "מהיד לפה" היא מושג המייצג מצב של בסיס פיננסי צר המספק בקושי צרכים מינימליים. כדי למנוע תקופות רעועות כלכלית, יועצים פיננסיים ממליצים

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש