המחאות נוסעים – יש יתרונות?

אם אתם נוסעים לחו"ל, כדאי מאוד שתצטיידו במטבע המקומי. השיטות המקובלות הן תשלום באמצעות כרטיס האשראי הרגיל שלכם (רוב כרטיסי האשראי תקפים בינלאומית), או כמובן, להצטייד במזומן במטבע חוץ מבעוד מועד. דרך פחות מקובלת (אולי פעם הרבה יותר מהיום) היא שימוש בהמחאות נוסעים. בימינו עם מרוצת השנים התפתחו כל כך הרבה אמצעי תשלום אלטרנטיביים מסביב להמחאות הנוסעים, שהשיטה הזו נזנחה וכמעט נשכחה לחלוטין. בוא נבדוק איך הדרך הישנה הזו מחזיקה היום, האם כדאי, והאם בכלל יש יתרונות או שעדיף להשתמש בדרכי תשלום אחרות כשאתם בחו"ל.

ובכן, המחאות נוסעים הן המחאות/ שקים, אבל לא שקים "רגילים". אלו הם שקים מיוחדים/ המחאות מיוחדות שניתן באמצעותם לשלם (במט"ח). כלומר, משלמים במלון עם המחאות נוסעים; הולכים לקנות בגדים ומשלמים בהמחאה – רבים מבתי העסק (ובמיוחד הגדולים) מקבלים המחאות נוסעים, אך לא כולם.

 

מה זה המחאות נוסעים?

המחאת נוסעים היא צ'ק על סך סכום כלשהו במטבע חוץ. אתם למעשה מסתובבים בחו"ל ומשלמים באמצעות הצ'קים האלו בכל מקום – בבית המלון, בחנויות אופנה, עם כל רכישה שאתם מבצעים. לפני היציאה לחו"ל אתם רוכשים פנקס צ'קים שכזה, שיש בו, לדוגמא, 10 המחאות על סך 50 דולר, 5 המחאות על סך 100 דולר, וכדומה. כל פעם ברכישה אתם משתמש בהמחאות שאתם זקוקים להם כדי לשלם על המוצרים או הדברים שקניתם, אם מדובר במוצר יקר, כנראה תצטרכו כמה המחאות בסכומים גדולים יותר, ולמוצרים בעלויות נמוכות תשתמשו בהמחאות הקטנות יותר שבפנקס המחאות הנוסעים שברשותכם.

אין אפשרות שההמחאות יהיו בכל סכום שתרצו, רק בסכומים קבועים מראש – כמו שטרות של כסף, יש של 20, 50 ו-100, אין שטרות שערכם 150 ש"ח. כשאתם רוכשים פנקס המחאות נוסעים לפני היציאה מהארץ, תעשו זאת מול הבנק, חברת כרטיס האשראי שלכם או הדואר. תצטרכו להזדהות באמצעות הדרכון שלכם, ולחתום על ההמחאות – המחאות נוסעים נאספות רק כאשר הן חתומות מראש על ידיכם בלבד. כשתהיו בחו"ל, תזדהו שוב עם הדרכון שלכם כדי לאמת שההמחאות שייכות לכם, ותצטרכו לחתום על ההמחאות פעם נוספת – יש מקום על כל המחאה לשתי חתימות. ההמחאות יפדו רק אם שתי החתימות שעל ההמחאות זהות.

 

חסרונות משמעותיים לשימוש בהמחאות נוסעים

חשוב לדעת – יש עמלות והן לא לכל כיס. שימוש בהמחאות נוסעים הוא יקר יחסית, והעמלה מורכבת מעמלה כללית כדי לרכוש את ההמחאות מלכתחילה, וגם עמלות על המרת הכסף משקל ישראלי למטבע חוץ לפי היעד אליו אתם נוסעים. המון פעמים יהיו עמלות נוספות מלבד השתיים האלו, וזה מתאסף לכדי עמלות לא נמוכות בכלל.

חסרון נוסף הוא שלא בכל בית עסק אליו תפסעו בחו"ל יכבדו אותם. ברוב המקומות כן מכבדים ומקבלים המחאות נוסעים, אך יש מקומות שלא, ובהם – תהיו בבעיה – לא תוכלו לשלם באמצעות המחאות נוסעים.

בנוסף כאמור, מדובר בשיטת תשלום עם עמלות גבוהות. מזומן או כרטיס אשראי ברוב המקרים זולים משמעותית.

ביטול המחאות נוסעים במקרה של עסקה לא הוגנת או ראויה, או במקרים בהם איבדתם המחאה או את כל הפנקס, מתבצע בדומה לביטול צ'ק או פנקס צ'קים. כדאי מאוד שתרשמו את טווח המספרים הסידורי של ההמחאות בפנקס שקיבלתם כדי שתוכו להורות על הביטול בקלות וביעילות במידת הצורך.

 

היתרון הבודד והמשמעותי של המחאות נוסעים

היתרון הבודד והמשמעותי של המחאות נוסעים, ובגדול – הסיבה היחידה שאנשים עוד לעיתים משתמשים באמצעי תשלום זה – הוא הבטחון שגלום בשיטת התשלום הזו. אם איבדתם כסף מזומן – חוגגים על חשבונכם, ואם איבדתם את כרטיס האשראי שלכם – עד שתגלו את זה ותספיקו לבטל אותו, כנראה שיחגגו (על חשבונכם או שלא), אבל במקרה של המחאות נוסעים – הן חסרות ערך לחלוטין עבור מי שמוצא או גונב אותן ממכם. בכל מקום שמקבל המחאות נוסעים מקפידים לבצע זיהוי באמצעות דרכון, ולוודא שהחתימה שחתמתם תואמת לחתימה הנוספת שנחתמה בעת קבלת הפנקס עוד בארץ. פנקס שהוכרז כאבוד או כגנוב – תוכלו לקבל בארץ פנקס חדש במקומו עם המחאות בסכומים שנותרו בפנקס האבוד שבוטל.

 

הלכו לאיבוד ההמחאות – חוזרים לארץ

הרשת מלאה בסיפורים על אנשים ששמו את ממונם (דו משמעית) בהמחאות נוסעים לפני היציאה לחו"ל ונאלצו לעשות "חישוב מסלול מחדש" באמצע השהייה בחו"ל. אנשים שיצאו מהארץ בלי כרטיס אשראי, בלי מזומן במטבע חוץ, ובנו אך ורק על המחאות הנוסעים אותן הם לקחו איתם. אם פנקס המחאות נוסעים נגנב או הולך לאיבוד, ואין לכם אמצעי תשלום אחר – באותו רגע – אתם הופכים להיות מחוסרי כל אמצעי כלכלי במדינה זרה. בהרבה מקרים – זה אומר לחזור לארץ מוקדם מהמתוכנן.

בנוסף, ישראלים רבים מספרים על תהליך בירוקרטי קשוח מאוד מול הגורם שמולו הונפק פנקס ההמחאות בארץ, כדי לקבל את הכסף האבוד בחזרה (על שווי ההמחאות שלא נוצלו). בסופו של דבר תמצאו את עצמכם משקיעים בזה המון זמן, טרטורים ובלאגן, וכנראה שבכל מקרה לא תקבלו את כספכם חזרה.

לפני החתימה על פנקס ההמחאות בארץ, תשמעו מציאות אחרת. יספרו לכם שקל מאוד להשתקם מאיבוד פנקס, ולקבל את הכסף בחזרה. בפועל תטורטרו מגורם לגורם וכנראה שלא תקבלו את הכסף בחזרה.

 

הכי טוב – שילוב אמצעים

אם אתם נוסעים לחו"ל, הפתרון הכי טוב שלכם לבזבוז כסף, משולב בבטחון מירבי ונוחות – זה שילוב אמצעי תשלום. אשראי, מזומן, המחאות נוסעים – השתמשו לפחות בשניים מתוך השלושה. צאו מבית המלון כשאמצעי תשלום אחד עליכם, והאמצעי השני נשאר בכספת. אם פרצו לכם לחדר והצליחו לחדור לתוכן הכספת – אתם לא אבודים. אם בזמן שהייתם מחוץ למלון נשדדתם, גנבו ממכם או הלך לכם לאיבוד – אמצעי התשלום הנוסף נמצא בטוח בכספת בבית המלון.

אם בזמן ששהיתם מחוץ לבית המלון אבד אמצעי התשלום אותו לקחתם או נגנב, וגם מישהו במקביל פרץ אליכם לחדר וחדר לכספת – נדפקתם באמת, אבל הסיכוי מאוד מאוד קלוש. בעקבות מחיר העמלות של המחאות נוסעים – הייתי פחות ממליץ עליהן. הבטחון שהן מספקות לא באמת בא לידי ביטוי אם הן יעלמו לכם בחו"ל ובארץ לא תוכלו לקבל את כספכם בחזרה. למעשה – הן הופכות להיות ככסף מזומן לכל דבר ועניין אם הגורם שהנפיק לכם את הפנקס בארץ יערים עליכם קשיים ויתנער מאחריות בנושא החזר הכסף שהלך לאיבוד, אין שום יתרון בהמחאות נוסעים על פני מזומן במקרה נפוץ וסביר שכזה.

כשאתם בחו"ל, הרבה יותר מבארץ, היו מאוד זהירים עם הכסף שלכם. חלקו אותו בכמה מקומות, שמרו עליו היטב, ותדאגו לא להשאיר שום אמצעי תשלום ושום סכום של כסף לבד אלא אם סגור במקום בטוח כמה שיותר. אתם לא בארץ וכסף או אמצעי תשלום שילך לאיבוד – ישפיע באופן ישיר על הטיול שלכם, ובנופש אתם לא רוצים שדברים כאלו יטרידו אתכם ואתם לא רוצים להיות מוגבלים בהמשך הטיול כי איבדתם סכום כסף גדול.

אתם לא מכירים את המדיניות של המדינה בה אתם שוהים ברוב המקרים, ויתכן כי הגנבים שם מתוחכמים ויצירתיים, ובטוח קל יותר לאבד כסף או אמצעי תשלום במדינה זרה – בעקבות המדיניות שאליה אתם לא רגילים. שמרו על עצמכם ועל הכסף שלכם וחזרו לארץ בשלום ובאוירה טובה.

אייקון של מזוודה שחורה
עוד בנושא צרכנות
חיסכון ותוכניות חיסכון חוץ בנקאיות
תוכניות חיסכון חוץ בנקאיות

מדיניות מחיה של "מהיד לפה" היא מושג המייצג מצב של בסיס פיננסי צר המספק בקושי צרכים מינימליים. כדי למנוע תקופות רעועות כלכלית, יועצים פיננסיים ממליצים

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש