הליך גישור – מתי כדאי לבחור בו ומהם העלויות

סכסוך בין שני צדדים הוא לעולם לא דבר נחמד, בייחוד כאשר מדובר באדם קרוב – בן זוג, שותף עסקי, שכן וכדומה. אנשים רבים שנקלעים למחלוקות קשות בוחרים לנסות לפתור את הבעיות שלהם מחוץ לכותלי בית המשפט בדרך של גישור. מדובר במספר מפגשים אשר מנוהלים על ידי מגשר מוסמך – אדם ניטרלי שמנסה לעזור לשני הצדדים להגיע לפתרון האידיאלי עבורם מתוך הסכמות והבנות. הליך הגישור הוא מהיר, זול ונעים הרבה יותר מאשר הליך משפטי ולכן הוא מומלץ כמעט תמיד לפני פניה לערכאות. 

 

מהו הליך גישור?

גישור זה שם לשיטה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים בדרך של הסכמות מחוץ לכותלי בית משפט. בהליך גישור, פונים 2 צדדים לסכסוך לגורם ניטרלי – המגשר. תפקידו של המגשר הוא לעזור לצדדים לפתור את המחלוקות ביניהם ולהגיע לפשרה שתהיה מוסכמת על כולם גם בלי שיהיו חייבים בהכרח להגיע להליך משפטי. בעצם הליך גישור בנוי כך שיש מספר מפגשים בין שני הצדדים שכוללים אותם ואת המגשר החיצוני שהוסכם על ידי שניהם. המגשר עוזר להם לפתח שיחה ולהעלות את האינטרסים של כל אחד מהם, ויחד הם מנסים למצוא פתרון אידיאלי שיענה על האינטרסים שלהם. 

התחום הכי נפוץ לשימוש בהליך גישור הוא תחום הגירושין – זוגות רבים בוחרים לפנות ולהיעזר במגשר על מנת לנסות לפתור את הבעיות שלהם, לפני שהם מחליטים סופית להתגרש. המטרה היא לנסות לתת סיכוי נוסף לנישואין ולהגיע להסכמות או לחלופין להצליח להיפרד בצורה יפה ולא בסכסוך עגום וארוך בבית משפט. 

חשוב לציין שגישור לא שמור רק לסכסוכים בין בני זוג, ולמעשה הוא יכול להיות דרך טובה ליישוב סכסוכים בין מגוון מערכות יחסים. כך למשל, קיים גישור עסקי בין משתפי פעולה, גישור בין שכנים לבניין או לרחוב שפרץ ביניהם סכסוך, גישור בין בני משפחה שאינם בני זוג, בין יורשים, בין נותני שירות לצרכנים, גישור בפלילים, ואפילו קיים גישור בין מדינות. 

 

היתרונות של הליך הגישור

להליך הגישור יש יתרונות רבים. אלו 2 היתרונות המרכזיים:

  • חסכון בפניה לבית משפט: גישור שמצליח למנוע את הפניה לבית המשפט, עוזר מאד לצדדים וחוסך להם המון מכמה בחינות – ראשית כל, הגישור חוסך עלויות כלכליות גבוהות שכרוכות בפניה לבית משפט כמו תשלום לעורכי דין, הוצאות משפט ועוד. מעבר לחסכון הכספי, מדובר בחסכון של זמן רב. הליכים משפטיים אורכים בדרך כלל בין מספר חודשים לשנים רבות. בנוסף, גישור חוסך לצדדים את ההתעסקות הרבה והמסובכת של כל הבירוקרטיה הנדרשת בעבודה מול בית משפט. 
  • חסכון של עוגמת נפש רבה: הגישור מציב גם אלטרנטיבה רגשית לסכסוך בבית משפט. להיות מצוי בסכסוך משפטי במשך שנים זה לא דבר נעים תמיד, ובפרט כאשר היריב הוא אדם קרוב. במקום להיות בעמדה של צד נגד צד ובהתנגחות מתמדת, הליך הגישור מחפש את הדרך להגיע לפתרון המצב והמחלוקות בדרך של הידברות ושל נכונות להגיע להסכמות. בעוד שהליכים משפטיים קלאסיים גורמים בדרך כלל להעמקת הסכסוך ולעוגמת נפש, גישור מנסה לסייע לפתור את הבעיות בצורה נעימה הרבה יותר. הליך גישור מאופיין כהליך פשוט, שמנסה לראות באופן רחב את האינטרסים השונים ולא לנסות רק להגיע לפתרון שנובע מראייה צרה של הסיטואציה. בנוסף למגשר אין סמכות לכפות על הצדדים את הפתרון הראוי בעיניו, דבר שיוצר אוירה נינוחה הרבה יותר בין הצדדים.

 

באיזה שלב פונים להליך גישור?

בגדול, ניתן לפנות לגישור בכל שלב של הליך שיפוטי ככל שלא התקבלה עדיין ההכרעה על ידי בית המשפט. אפשר לפנות לגישור גם עוד לפני שמחליטים בכלל אם רוצים לפנות לבית משפט, בשלב שבו רק מתגלה הסכסוך, ויש רצון לפתור אותו באמצעות אדם מקצועי וחיצוני. 

כדי לפנות לגישור צריך שתתקיים מחלוקת שנובעת מעמדות נוגדות בין שני צדדים, וצריך שיהיה רצון חופשי של הצדדים הללו לשוחח על הבעיות שלהם ולפתור אותן. ברגע שיש כוונה להגיע להסכם יציב, וכן מוכנות של הצדדים להגיע לפתרון בעזרתו של גורם ניטרלי ועצמאי – הם מוכנים להתחיל הליך גישור. אלו התנאים הבסיסיים ואין זה משנה אם הם מצויים לפני הליך משפטי או בתוכו. 

עם זאת, המועד הכי מומלץ לפנות להליך גישור הוא לפני שפותחים בהליך משפטי. הליכים משפטיים מלווים בדרך כלל באווירה קשה בין הצדדים ונוטים להעמיק את הסכסוך. אם צדדים רוצים לפתור סכסוך ללא בית משפט בצורה אמיתית, רצוי שיפנו לגישור מוקדם ככל הניתן על מנת לנסות למנוע את ההגעה לבית המשפט, ולא לערבב בין הדיון המשפטי להידברות כנה בין הצדדים.

 

כיצד מתבצע הגישור

הליך הגישור מתבצע בניצוחו של המגשר, כאשר הוא מורכב משני נדבכים עיקריים: פגישות משותפות של הצדדים יחד עם המגשר, ופגישות נפרדות של המגשר עם כל צד בנפרד. בדרך כלל השלב הראשון הוא שיחה משותפת שמטרתה לאפשר לכל צד להראות מהי זווית הראיה שלו בקשר לסכסוך, ומה דעתו בנוגע לעניינים הרלוונטיים.

לאחר מכן עובר המגשר לשיחות נפרדות עם כל צד – וזוהי ההזדמנות לומר למגשר את השיקולים האישיים והנושאים שלא רוצים לפתוח בשיחה המשותפת. לרוב לאחר מכן מתקיימת פגישה משותפת נוספת בה המגשר מנסה להציג לכל צד את השיקולים והאינטרסים של הצד השני, ומציג בפניהם רעיונות אפשריים לפתרון הסכסוך. כמובן שייתכן ויקבעו עוד מספר פגישות נוספות – הדבר תלוי ברצון של הצדדים.

בסופו של דבר, אם ההליך נגמר בצורה מוצלחת – הצדדים יגיעו לפתרון ביניהם בעזרת המגשר. חשוב לציין כי הליך גישור הוא וולונטרי, כלומר איננו חובה, ויתרה מכך גם הפתרון שמציע המגשר הוא רק הצעה – הצדדים לא חייבים לקבל אותו, והמגשר לא יכול לכפות עליהם אותו. 

 

מי מוסמך להיות מגשר?

יש טעות נפוצה בקרב הציבור והיא שמגשרים חייבים להיות עורכי דין. ובכן – זה לא נכון. מגשר צריך לעבור קורס הכשרת מגשרים, ולא רק עורכי דין יכולים לעשות זאת. עם זאת, בגלל שמדובר בתחום שחופף פעמים רבות להליכים משפטיים, יש יתרון משמעותי במגשר שהוא עורך דין ומתמצה בתחום הנוגע לסכסוך גם מהבחינה המשפטית. 

חלק משמעותי מההליך בנוי על כך שהמגשר הוא ניטרלי – כלומר הוא מגיע ללא שום עמדה קודמת בנושא. בנוסף המגשר מתחייב לסודיות מוחלטת בקשר למידע שיתגלה במהלך ההליך. 

 

האם גישור מתאים בכל המקרים?

גישור יכול להיות אפשרות טובה לפתרון סכסוך ברוב המוחלט של המקרים. עם זאת, ישנם מקרי קצה שבהם זה לא יהיה פתרון נכון. למשל, כאשר לצדדים יש רצונות שונים לחלוטין – אזי אין טעם בפניה למגשר. בנוסף, יש מקרים בהם אחד הצדדים או שניהם לא מוכנים בכלל לשמוע על גישור ומעוניין רק במשפט. במצבים כאלו פניה לגישור לא תעזור. נקודת המוצא צריכה להיות שגישור בנוי על הבנה, הסכמות, ורצון משותף. אם זה לא מתקיים אזי ההליך לא יהיה אפקטיבי ואין סיבה להתחיל אותו. 

 

מה העלויות הכלכליות

אז כאמור אחד היתרונות של הליך הגישור הוא שהוא מוזיל משמעותית את ההליך המשפטי, במידה ואכן הגישור הצליח למנוע את הפנייה לבית משפט. במשפט ממוצע, מלבד ההוצאות הרגילות של שכר טרחה, אגרה וכדומה, מדובר בהליך ארוך מאד – והרי זמן שווה כסף. הליך ארוך אומר לאבד ימי עבודה, וכן הרבה פעמים הצד האמיד יותר מושך בכוונה את המשפט במשך שנים וכך העלויות רק הולכות וגדלות. 

לעומת זאת גישור – יכול להסתכם בכמה אלפי שקלים כולל הכל. למשל זוג שנמצא בהליך גירושין ובוחר להסדיר את ענייניו בגישור ולא בתביעה בבית משפט לענייני משפחה או בבית דין דתי, יכול לסיים את כל הנושא בעלות של כ – 5000 ₪ ככל שהם יחסית יודעים לאילו הסכמות הם רוצים להגיע.

חשוב לדעת כי באופן טבעי ככל שיש יותר חילוקי דעות בין הצדדים לגישור, הגישור יארך יותר זמן ולכן גם משלמים יותר. מחיר ממוצע של הליך גישור בין בני זוג נע בדרך כלל בין 5000 ₪ ל – 7000 ₪ לכל צד כולל מע"מ, כלומר בסך הכל בין 10,000 ל – 14,000 ₪. המחיר יקבע לפי שעות העבודה שהצטברו למגשר.

רק לשם ההשוואה, אם בני זוג בוחרים ללכת למשפט, עלות תביעה אצל עורך דין במשרד קטן שעוסק בדיני משפחה יכולה לעלות בערך 30,000 ₪. במשרדים גדולים יותר תביעה יכולה לעלות גם מאות אלפי שקלים, וזה לא כולל את האגרה שמשלמים לבית המשפט, את חוות הדעת החיצונית שיש לשלם עליה, הפסד ימי עבודה, ועוד הוצאות נוספות. 

 

לסיכום

אם כך, כפי שראינו, להליך הגישור יתרונות רבים. מדוב בהליך זול, מהיר, אשר חוסך הרבה מאד עוגמת נפש לעומת פתיחה במשפט. נקודת המוצא שלו היא פייסנית שכן הצדדים מגיעים מרצונם החופשי ויודעים שלא יכפו עליהם שום דבר ושהם ינסו יחד להגיע להסכמה. בייחוד בנושאים שקשורים למשפחה, ובייחוד כשיש ילדים בתמונה, גישור יכול לחסוך הרבה מריבות משפחתיות קשות שלעיתים קשה לאחות. לכן כמעט תמיד מומלץ לנסות לפתור את הבעיות מחוץ לכותלי בית המשפט ולפנות למגשר רגע לפני שמתקשרים לעורך דין.

אנימציה של איש משלים את החלק חסר
עוד בנושא צרכנות
חיסכון ותוכניות חיסכון חוץ בנקאיות
תוכניות חיסכון חוץ בנקאיות

מדיניות מחיה של "מהיד לפה" היא מושג המייצג מצב של בסיס פיננסי צר המספק בקושי צרכים מינימליים. כדי למנוע תקופות רעועות כלכלית, יועצים פיננסיים ממליצים

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש