דמי הבראה – כמה ומתי מקבלים

מדי שנה כל עובד זכאי לקבל ממעסיקו דמי הבראה, שנועדו במקור לצרכי מימון ימי נופש וחופשות. מה הסכום אותו מקבל כל עובד, ומתי מקבלים את דמי ההבראה הללו? כל הפרטים במאמר שלפניכם. 

 

מהם דמי הבראה?

חובת תשלום דמי הבראה לעובד חלה על כל מעסיק במשק הישראלי. על הנייר, התשלום מיועד לצרכי נופש וחופשה, ומכאן מקור השם 'דמי הבראה' – מימון חופשות ונופשים לעובדים בבתי הבראה ברחבי הארץ. בתי ההבראה המסורתיים היו בתי מלון הסתדרותיים, ובעבר העובד היה מציג למעסיק אישור כי בילה בבית הבראה כלשהו, ועל המעסיק היה לממן את השהות של העובד. כיום, אין יותר חופשות ונופשים בבתי הבראה, אך התשלום המיועד עבור נופש זה נותר בעינו, כאשר העובד יכול לעשות עם דמי ההבראה ככל העולה על רוחו, ואינו חייב להשתמש בהם למימון נופשים וכיוצא בהם. 

 

איזה סוג עובדים מקבלים דמי הבראה?

ככלל, עובדים אשר מועסקים במקום עבודה מסוים במשך למטה משנה אינם זכאים לקבל דמי הבראה, ורק עובדים המועסקים במשך תקופה העולה על שנה זוכים לתשלום זה. כמו כן, על העובד לשלם מיסים על תשלום דמי ההבראה, משל היה תשלום זה חלק ממשכורתו החודשית. אשר על כן, כלל המיסים החלים על הכנסה מעבודה חלים גם על תשלום דמי הבראה – ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס הכנסה. זאת ועוד, דמי הבראה אינם נחשבים חלק מחישוב להפרשות פנסיוניות, וכן אינם נחשבים מרכיב בקצבת הפנסיה. 

 

מתי מקבלים דמי הבראה?

ככלל, דמי ההבראה משולמים לרוב על ידי המעסיקים בתקופת הקיץ, בין החודשים יוני לספטמבר. במרבית המקרים, יעדיפו המעסיקים לשלם את דמי ההבראה בחודש יולי. זו מעין מסורת שנוצרה עם השנים אצל המעסיקים, אך זו אינה חובה כתובה.

מעסיק שבוחר בכך, גם יכול לשלם לעובדו את תשלום דמי ההבראה במהלך תקופת החודש ושאר חודשי השנה. כמו כן, המעסיק יכול לבחור את אופן פריסת תשלום דמי ההבראה – ביכולתו לבחור לשלם את דמי ההבראה בפעימה אחת, בשני תשלומים, ואף בפריסה רחבה לאורך כל השנה. יחד עם זאת, בכדי לשלם את דמי ההבראה לאורך כל השנה, המעסיק צריך לסכם מבעוד מועד עם העובד על עניין זה, במסגרת סעיף ייחודי בחוזה ההעסקה שנחתם ביניהם בתחילת עבודת העובד. 

היה והמעסיק לא סיכם עם העובד על תשלום דמי ההבראה לאורך השנה בחוזה שנחתם ביניהם, הוא עלול להיות מחויב לשלם דמי הבראה כפולים עבור השנה, גם אם בפועל הוא אכן שילם את דמי ההבראה לאורך השנה – הכל בהתאם להחלטת בית המשפט (בכפוף כמובן לתביעה שהוגשה על ידי העובד לעניין זה. יש לשים לב כי על תביעה זו חלה התיישנות לאחר שבע שנים).

 

 כיצד מחשבים את דמי ההבראה?

חשוב לדעת כי תשלום דמי הבראה מגיע לכל עובד שעבד שנה מלאה במשק הישראלי, בכל משלח יד ובכל תחום. גם אם עובד מסוים החסיר חודשים מחמת חופשת לידה, ימי חופשה, חופשת מחלה ודומיהן, הוא עדיין זכאי לקבל את דמי ההבראה השנתיים. 

חישוב תשלום דמי ההבראה נקבע בהתאם לתשלום המגיע לעובד עבור יום הבראה, כפול מספר ימי ההבראה המגיעים לעובד בשנה הנוכחית. כך לדוגמא, אם עובד זכאי לחמישה ימי הבראה, ויום הבראה נקבע בסכום של 300 ₪ ליום, העובד יקבל תשלום של 1500 ₪ עבור דמי הבראה. יש לציין כי הסכום עבור יום הבראה נקבע בהתאם לענף ולמגזר בו מועסק העובד, וכן מספר הימים שהוא זכאי לחופשת הבראה נקבע בהתאם להסכם הקיבוצי אשר חל עליו. ככלל, ככל שהוותק של העובד במקום העבודה עולה, הוא זכאי לימי עבודה נוספים.

כמו כן, עובדים אשר אינם מועסקים במשרה מלאה אלא עובדים במשרה חלקית, יהיו זכאים אף הם לדמי הבראה. בהתאם לנוסחה אשר חושבה קודם, יוכפל תשלום דמי ההבראה שנקבע באחוז משרת העובד. בהמשך לדוגמא שהובאה לעיל, נניח שדובר בעובד אשר עובד ב60% משרה. מאחר שדמי ההבראה עומדים על 1500 ₪, נכפיל את אחוז משרתו – 60% בדמי ההבראה – 1500 ₪, ונקבל כי על המעסיק לשלם לעובד זה 900 ₪ עבור דמי הבראה. 

 

כמה מקבלים ובאילו עבודות?

כאמור, הסכום המשתלם לכל עובד נקבע בהתאם לסוג העבודה בו הוא עוסק, ובהתאם לכך אינו דומה סכום שמקבל עובד במגזר הציבורי עבור דמי הבראה, לסכום אותו מקבל עובד במשרה זהה אשר מועסק במגזר הפרטי. כך לדוגמא (נכון לסוף שנת 2019), עורכי דין במגזר הפרטי יזכו לתשלום על סך 378 עבור כל יום הבראה.

באופן מעניין, נדמה שמימון יום חופשה עבור עורך דין במגזר הציבורי עולה יותר, מאחר שהתשלום אותו יקבל עורך דין במגזר הציבורי עבור יום הבראה הינו 427 ₪. סכום דומה (427 ₪) יקבלו עובדי רשויות מקומיות ושאר עובדי מדינה. בהחלט ניתן לשנות את תשלום דמי ההבראה, לטובת העובדים כמובן – לא ניתן להוריד את דמי ההבראה אל מתחת לנקבע בהסכם הקיבוצי שחל על העובד, אולם ניתן לנהל עם המעסיק משא ומתן ולהעלות את הסכום המשתלם עבור דמי הבראה. 

 

גם בנוגע למספר הימים להם זכאי כל עובד, יש הבדל מהותי בין עובדים במשרות פרטיות לעובדים במשרות ציבוריות – 

במגזר הפרטי, זכאי עובד לקבל תשלום בהתאם לנתונים הבאים (נכון לסוף שנת 2019): 

  • שנה ראשונה – תשלום עבור חמישה ימי הבראה.
  • שנה שנייה ושלישית – תשלום עבור שישה ימי הבראה.
  • שנה רביעית עד שנה עשירית –  תשלום עבור שבעה ימי הבראה. 
  • שנה אחת עשרה עד שנה חמש עשרה – תשלום עבור שמונה ימי הבראה.
  • שנה שש עשרה עד שנה תשע עשרה – תשלום עבור תשעה ימי הבראה. 
  • שנה עשרים – תשלום עבור עשרה ימי הבראה.

במגזר הציבורי לעומת זאת, תשלום דמי הבראה משתנה בהתאם להסכם הקיבוצי שחל על העובד. כך למשל, עובדי מערכת החינוך יזכו לקבל תשעה ימי הבראה כאשר ברשותם וותק של ארבע שנות עבודה (לעומת שבעה ימי הבראה להם זוכה עובד במגזר הפרטי).

דמי הבראה
עוד בנושא כללי צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש