ברוכים הבאים לחיים הטובים – בריכה פרטית אצלכם בחצר בבית. מקום להרגע בו אחרי יום לחוץ, או לבלות עם הילדים והמשפחה.
אבל רגע, דקה לפני שאתם קונים בריכה חשוב להבין מהן האפשרויות, כמה זה עולה, וגם אחרי שקניתם ועונת הרחצה נפתחה – כמה זה עוד יעלה לכם לתחזק את הבריכה בעתיד.
סוגי בריכות ביתיות
בריכות ביתיות מגיעות ב-4 צורות עיקריות:
בריכות מתנפחות
בדרך כלל קטנות עד בינוניות, ומוצבות לזמן קצר בכל פעם, בשל הנוחות שבפירוק והצבה שלהן.
מחברים למפוח, מתחילים לפמפם, ותוך כמה דקות יש בריכה. עכשיו רק להתחיל להזרים פנימה מים לעוד כמה דקות, ואפשר להכנס. מדובר בבריכות לא מפנקות במיוחד, אבל נוחות מאוד לתפעול ותחזוקה, וגם זולות מאוד.
בריכה מתנפחת קטנה יכולה לעלות 60-80 שקלים, והמחיר עולה בהתאם ככל שהיא גדולה – אבל הן לא מגיעות לגדלים של הבריכות הביתיות הגדולות יותר – זה נשאר קטן או מקסימום בינוני כאמור. מבחינת תחזוקה – אתם חוסכים המון, מאחר ונהוג לשפוך את המים מהבריכה, להוציא את האויר ולקפל אותה בסיום הפעילות.
לא צריך לנקות, לתחזק ולחטא את המים – פשוט מחליפים את המים כל פעם שמשתמשים. היתרון הגדול הוא שהמקום שנוצל בחצר חוזר אליכם בסיום, לעומת בריכות אחרות שנשארות מוצבות ותוספות לכם חלק גדול מהחצר. אם אתם שוקלים בריכה רצינית יותר, אבל בא לכם קודם להתנסות כדי לראות איך זה מרגיש בקטנה ואיך הילדים מגיבים לזה – תתחילו מבריכה מתנפחת.
בתמונה: בריכות מתנפחות. קטנות עד בינוניות, זולות וקלות לתפעול ותחזוקה, אך אינן מפנקות במיוחד.
בריכות קשיחות עם תמיכה של עמודי מתכת
אלו כבר בריכות רציניות יותר עבור מי שמחפש את הדבר האמיתי.
הן גדולות יותר ובגלל שיש חלקים ממתכת והרכבה לא פשוטה, לא נהוג לפרק ולהרכיב אותן לעיתים קרובות. בדרך כלל הבעלים שלהן מרכיבים בתחילת הקיץ, ומפרקים כאשר עונת הרחצה נגמרת – עד לשנה הבאה, עונת הרחצה הבאה. אלו בריכות מאוד נפוצות ומקובלות מאחר והמחיר שלהן סביר, אפשר לבחור צורה וגודל שמתאימים לחצר שלכם, והן נותנות חויה טובה ונעימה.
בריכות כאלו מגיעות בגדלים בינוניים עד גדולים, והן דורשות תחזוקה די ענפה ורצינית שוטפת – גם מבחינת טיפול וגם מבחינת עלויות, עוד על כך בהמשך. בניגוד לבריכות המתנפחות – לא קל לפרק אותן ולהחזיר לחצר את הנפח המקורי שלה.
העלות של בריכות כאלו תלויה מעט במבנה ובעמידות החומרים של הבריכה אך בעיקר בגודל. אפשר גם לרכוש בריכת פלסטיק או PVC קטנטונת בעלות של מאות שקלים, החל מ-400 שקלים, אבל בדרך כלל מדובר באלפי שקלים, החל מ-1,500 שקלים לבריכה קטנה דקה, וזה יכול להגיע גם ל-5,000 לבריכות גדולות יותר, מפנקות יותר ועמידות יותר.
המחירים שציינתי לא כוללים גם משאבה, שהיא כמובן הכרחית ואספר לכם על כל האפשרויות על הציוד הנלווה והמחירים בהמשך, אבל משאבה היא באמת בסיסית והכרחית לכל בריכה שכזו, ולכן המחיר האמיתי של בריכה גדולה שעלותה 5,000 שקלים הוא יותר כמו 7,000 שקלים.
בריכות קשיחות עם דק מסביב
מדובר למעשה בשפצור ויזואלי ונוח עבור הבריכות הקשיחות הרגילות.
תראו, "הדבר האמיתי" הוא ללא ספק בריכות חצובות שקועות אל תוך האדמה, שבשבילן חופרים באדמה, ומציבים בטון וקרמיקה, כמו בבתי מלון מפוארים רק בחצר האישית שלכם. הבעיה היא שזה מאוד יקר וחתיכת פרוצדורה רצינית, אז אנשים "מזייפים", לפחות מבחינת המראה וההרגשה, באמצעות בניית דק עץ מסביב לבריכות הקשיחות שתוארו בסעיף הקודם.
בדרך כלל רוכשים בריכה ריבועית קשיחה עם תמיכה של עמודי מתכת דומה לזו שבתמונה למעלה (רק כאמור, ברוב המקרים ריבועית), מציבים אותה במקום הרצוי, ואז נגר בונה בהזמנה אישית דק עץ מסביב לבריכה.
פתאום, זה משטה בעין ונראה כמו בריכה רצינית שקועה. מבחינת עלות, מעבר לבריכה עצמה יש כמובן את ההזמנה מהנגר שעולה אלפי שקלים (ואפשר בקלות להגיע גם ל-5 ספרות אם בוחרים לעשות אזור דק גדול מסביב ולכסות בעץ את שאר הרצפה בדרך לבריכה), בהתאם לפינוק, לפאר וליוקרה, ובנוסף לתחזוקה השוטפת של הבריכה, אתם צריכים להתמודד גם עכשיו עם תחזוקה של דק – ניקיון, צביעה מחדש אחת לכמה שנים, וכדומה.
אז זה נראה מאוד יפה ונותן תחושה של בריכה שקועה שמיד נדבר עליה, אבל יש חסרון משמעותי. את הבריכות המתנפחות נהוג להציב ולפרק על בסיס קבוע, את הבריכות הקשיחות לעיתים קצת יותר נדירות מפרקים, בדרך כלל מרכיבים בתחילת עונת הרחצה ומפרקים בסיומה עד שנה הבאה, אבל אם בחרתם לבנות דק מסביב לבריכה קשיחה – זו התחייבות לעד (או לפחות, עד שתפרקו את כל הדק מסביב אם תרצו).
הבריכה קבועה, היא נשארת שם תמיד, גם בחורף, גם אם רוצים לעשות אירוע בחצר ופתאום אין מקום בגלל הבריכה, גם אם מחליטים לעבור דירה – משאירים את הבריכה וכל ההשקעה בה בחצר של הדירה שמוכרים.
בנוסף, לפני שנעבור לדבר על בריכות שקועות בנויות אל תוך האדמה, יש גם אפשרות ביניים. אפשר לקחת את הבריכות הזמניות הקשיחות האלו, שעשויות פלסטיק או PVC, ולהשקיע אותן לתוך האדמה. במקום לבנות דק מסביב לגובה – לחפור באדמה ולהכניס את הבריכה פנימה, בדומה לבריכות שקועות בנויות, רק שהבריכה עצמה לא בנויה. זה יותר יקר (בגלל החפירה באדמה), אבל יש סיבה לעשות את זה – זה בהחלט יותר נעים לעין שקו המים הוא קו האדמה, ולא שהבריכה מונחת על הקרקע וגבוה ממנו.
בתמונה: בריכה קשיחה פשוטה מבד PVC, ששידרגו לה את הלוק וההרגשה באמצעות דק מסביב
בריכות שקועות באדמה
ללא ספק הדבר האמיתי, בריכה חצובה אל תוך הקרקע שעשויה ממתכת או בטון – או שילוב של השניים.
זה כבר לא משחק ילדים, חופרים בור אל תוך הקרקע בגודל הבריכה, מכסים עם מלט או בטון, מוסיפים קרמיקה, מתכת או מרקם אחר, כמו בבית מלון.
העלות היא כבר לא בהישג ידם של כל בעלי דירה שיש להם חצר נחמדה – 50 אלף שקלים לבריכות הכי פשוטות, ועד 200 אלף שקלים לבריכה גדולה ומפוארת. המחירים נקבעים לפי החומרים, האיכות והגודל.
בריכה קטנה מבטון שמיוצרת במפעל ומגיעה אליכם לתוך האדמה באמצעות מנוף בהתקנה ישירה, תהיה באזור ה- 50 אלף שקלים, ובריכה גדולה שיש בה חיפוי מיוחד, תוספת פסיפס קרמי מעניין, רובה לאיטום אפוקסי, שיש, או שיש לה צורה לא מלבנית והיא מיוחדת – סביב ה-200,000 שקלים. כמובן שאחרי השכשוך הראשון, יש גם עוד עלויות של תחזוקה עבור בריכות כאלה.
ג'קוזי
שדרוג של הבריכות המתנפחות (כמעט בבלעדיות מדובר במתנפח, למעט ג'קוזי אמיתי בעלויות גבוהות) – חיבור לחשמל ובעבוע של בועות בתוך הבריכה. באמצעות מנוע חשמלי קטן שמתחבר לבריכה מתנפחת, תוכלו להפוך את הבריכה המתנפחת לג'קוזי של ממש.
עלויות ותחזוק
לבריכות יש עלויות תחזוקה לא קטנות. לא רק עלויות, גם מאמצים רבים נדרשים כדי לתחזק בריכה בהתאם לסוג ולגודל שלה, ואם אין לכם כח או חשק להשקיע את המאמצים האלו או שתסבלו ממים לא תקינים, מלוכלכים ועכורים מלאי מחלות וחיידקים, או שתוכלו לבחור לשלם לאיש מקצוע שבא לטפל בבריכה (פעם בשבוע לפחות, מדובר ב-500 שקלים חודשית ועד אלפי שקלים חודשית בהתאם לתדירות ההגעה, פעילות התחזוקה, סוג וגודל הבריכה).
ראשית, הבריכות הקשיחות – כדאי מאוד שישבו על שטיח או מחצלת המתאימה לכך ולא על הקרקע או על בטון ישיר. שטיחונים כאלו לבריכות עולים עשרות שקלים ועד כ-200 שקלים עבור שטיחונים לבריכות גדולות מחומרים עמידים.
שנית, כיסוי לבריכה הוא דבר די הכרחי. מומלץ כי הכיסוי יכסה את שטח פני הבריכה אך ורק בלילות, במהלך היום כאשר יש שמש כדאי מאוד שהמים יספגו את השמש ללא כיסוי – זה מונע הצטברות מואצת של ירוקת בתחתית הבריכה.
כיסוי עולה דומה מאוד לשטיחון עבור הבריכה – עשרות שקלים ועד כ-200-300 שקלים בהתאם לגודל הבריכה, עמידות הכיסוי והאיכות שלו. לא רק המחיר משחק פה תפקיד, זה הרבה עבודה, צריך להסיר את הכיסוי כל בוקר, ולהחזיר אותו כל ערב, והמון פעמים זו עבודה ליותר מבנאדם אחד.
בנוסף לכל אלו, כל בריכה שאינה הפשוטה ביותר שמתנפחת, חייבת משאבה. אם אתם לא מחליפים את המים בבריכה שלכם באופן תדיר מאוד, כדי למנוע התפתחות של מחלות במים נייחים, אתם חייבים לחבר את הבריכה למשאבה.
את המשאבה צריך להפעיל לפחות פעם ביום, ומומלץ אפילו פעמיים ביום, כל 5-6 שעות. כדאי מאוד לתזמן את זה ללפני כניסה לבריכה ואחרי כניסה לבריכה. המשאבה שואבת מים מן הבריכה ומחזירה אותם פנימה כדי להשאיר את המים בתנועה כדי שלא יתפתחו חיידקים, והמון פעמים היא משולבת מסננים כדי לנקות מעט את המים על הדרך.
מדובר במכשיר מאסיבי, גדול וכבד למדי שמתחבר לחשמל, ועושה את פעולתו באמצעות חול מיוחד – שגם אותו צריך לרכוש כמובן. משאבה פשוטה קטנה לבריכה קטנה פשוטה עולה כ-700 שקלים, ומשאבות רציניות ומשוכללות לבריכות גדולות עולות כ-3,000 שקלים. שקית חול יכולה לעלות 75 – 200 שקלים בהתאם לכמות שתבחרו לרכוש – והיא מספיקה להרבה זמן. את החול במשאבה לא צריך להחליף, והוא "מתבזבז" רק כאשר המשאבה פולטת מעט חול.
זה כמו שמן ומים למנוע של רכב – צריך לבדוק אחת לכמה זמן שלא נגמר, ואם נגמר להוסיף, והחול מתבזבז ככה מאוד לאט.
כלור – מגיע בטבליות נמסות, בדרך כלל מציבים אותו בתוך מצוף פלסטיק ומכניסים לבריכה, והמים ממוססים את טבליית הכלור שמתפשט במים.
ללא כלור, המים יהפכו להיות מלאי חיידקים, חשוב מאוד לפני כניסה לבריכה ואחרי כניסה לבריכה להכניס טבליה למים. אם אתם לא נכנסים לבריכה על בסיס יומי, עדיין כדאי מאוד להשתמש בכלור אחת ל- 2-4 ימים. כלור הוא יחסית זול למדי, העניין הוא יותר ההתעסקות עם זה, הכנסת טבליות חדשות, החלפת טבליות וכדומה.
חומר נגד אצות – משחה שחשוב מאוד למרוח לפני מילוי מים בבריכה, על פני כל הקרקעית ודפנות הבריכה. זה קריטי מאוד וזה משהו שאנשים רבים לא עושים כמו שצריך לפני שממלאים מים אל הבריכה – והקרקעית מתמלאת באצות מגעילות תוך שבועיים שלוש. המשחה הזו יחסית זולה וחשוב למרוח אותה כל פעם לפני שממלאים את הבריכה, אם רוקנתם אותה לפני השימוש הבא, כך שזו גם התעסקות וגם צריך לדאוג שיהיה לכם מלאי בבית כל פעם.
טבליות חומר מצליל – טבליות דומות לטבליות הכלור שיש לתת להן להתמוסס במים, בתדירות של בערך פעם בשבוע. גם הן יחסית זולות, אבל זה עוד משהו שצריך לדאוג לעשות.
רובוט לניקוי תחתית הבריכה – חשוב מאוד לכל בריכה בגודל בינוני סביר או גדולה יותר – רובוט עמיד בפני מים שמטייל בתחתית הבריכה, שואב ומנקה את התחתית ואת כל הציוד ששקע לתחתית.
יש המון רובוטים וכמובן שצריך להתאים את הרובוט לבריכה ולגודל שלה, יש רובוטים פשוטים שמנקים בעצלתיים ובאופן פחות יסודי שיעלו רק 200 שקלים, ויש רובוטים מנקים משוכללים, שואבים, מנקים וממרקים את הבריכה (לא רק את התחתית) מלכלוך גס או אבק וחלקיקים קטנים שעלותם מגיעה אפילו עד 6,000 שקלים.
עלויות ותחזוקה נוספת – ציינתי פה דברים חשובים ואף הכרחיים, אבל יש עוד המון ציוד נלווה שאפשר להתקין שיעזור לניקיון המים ותחזוקת הבריכה. ערכות בדיקה כימיות לאיכות המים, מסננים מיוחדים, מוט רשת ללכידה והוצאה של לכלוכים גדולים על פני המים, צעצועים, כדורים, מתנפחים, מצופים, מזרונים, סולמות לכניסה נוחה – זה מילולית לא נגמר לעולם.
לא רק יקר וקשה לתפעול – בריכה זה גם עסק מסוכן
בריכות הן מסוכנות מאוד, נקודה. אם יש לכם ילדים קטנים בבית אתם צריכים לפקח היטב על הכניסה והיציאה מהבריכה, וזמן השהות בה. לצערי הרב לא חסרים תקדימים לגבי תאונות ודברים נוראיים שקרו בבריכות ביתיות.
רגע אחרי שהתקנתם בריכה חדשה בחצר שלכם, צריך לחנך את הילדים, להסביר להם את המשמעויות, וכמובן – לשרוף עוד כסף וזמן על כל נושא הבטיחות.
ניתן להתקין אזעקות שזועקות במידה ומישהו התקרב לבריכה ללא ידיעתכם, ניתן להתקין גדר מסביב כדי למנוע גישה לילדים, ניתן לרכוש כיסוי לבריכה שימנע כניסה לבריכה במועדים לא רצויים, וכמובן – אפשר פשוט לנצל את זה אם יש לכם בריכה גבוה ופשוט לזכור להסיר את סולם הכניסה מהבריכה כשיצאתם מהבריכה, כדי למנוע מהילדים להגיע לבריכה. היו זהירים.
מנוי בקאנטרי VS בריכה בבית
אז יש המון סוגים, אבל מה שבטוח – זה יקר וזה חתיכת כאב ראש. איזו בריכה ואיפה לשים ואיך לסנן והאם המים נקיים והסכנה לילדים… לא לכולם יש ראש לזה. אפשר פשוט להנות מבריכה בקאנטרי המקומי, בדמי מנוי, או לעשות מנוי בבריכה המקומית שליד אזור מגוריכם.
בבריכות ציבוריות, במיוחד אם מדובר בקאנטרי שבו קהל זהה של אנשים מגיע אליו לעיתים קרובות, יש חיי חברה. מכירים את האנשים, מתיידדים, מתחברים ויוצרים קשרים חדשים. אם אתם שוחים בבריכה בבית – אין ולא קיים משהו כזה במקביל.
יכול להיות שזה גם פחות מתאים לכם ואתם אוהבים להנות מבריכה לבדכם – וזה בסדר ומובן.
מלבד הנושא החברתי – בריכה ציבורית או קאנטרי מנצחים בכל פרמטר אפשרי אחר. זה זול ובר השגה פי כמה, הבריכות גדולות, מטופחות, יפות, נקיות, מתוחזקות – וכל זה בלי שתתאמצו, כלול במחיר הכניסה – כאב הראש על בעלי הבריכה ולא עליכם. נכון, זה לא בחצר הפרטית שלכם, צריך להתארגן, לעלות על בגד ים ואשכרה לצאת מהבית בשביל להנות מבריכה ציבורית – אבל היתרונות הם רבים.
לסיכום
החיים הטובים – בריכה אצלכם בחצר הפרטית של הבית. לאלו שרוצים להתנסות, אפשר להתחיל מבריכה מתנפחת פשוטה, ומשם אפשר לעבור לבריכות קשיחות רציניות יותר. למבוססים יותר – בריכה שקועה אמיתית בתוך האדמה – יקר ודורש המון תחזוקה (או עוד כסף עבור תחזוקה על ידי מישהו אחר).
ברגע שיש לכם בריכה – זה לא נגמר שם כלל וכלל, לא מבחינת עלויות ולא מבחינת מאמצים ותפעול הבריכה והתחזוקה שלה. עליכם לדאוג לניקיון המים – ויש המון מוצרים בתחום שאתם צריכים לרכוש שיעזרו לכם להשאיר את המים במצב סביר – וזה עולה כסף וזמן.
אחרי ששילמתם ואתם מתחזקים ומתפעלים את הבריכה הפרטית שלכם, חשוב לזכור שזה גם מסוכן במיוחד אם יש ילדים קטנים בבית, וצריך להשקיע עוד מחשבה, זמן, מאמץ וכסף בבטיחות סביב העניין. אחרי כל זה – יכול להיות שפשוט עדיף להתלבש ולצאת לבריכה המקומית או הקאנטרי? סיכוי טוב שכן.