עלויות לקבלת אזרחות פולנית

בשנים האחרונות נראה כי כולם עוסקים בהשגת אזרחות נוספת, לרוב כזו של מדינה השייכת לאחת ממדינות האיחוד האירופי. זאת משום שדרכון מסוג זה טומן בחובו כרטיס כניסה ללימודים בהנחה משמעותית במדינות האיחוד כמו צרפת וגרמניה וכן זכאות למגורי קבע ועבודה באותן מדינות ללא כל אשרה או ויזה חריגה. במאמר זה אנו נסקור את התנאים להשגת אזרחות פולנית, השלבים לקבלתה וכן את המחירים אותם נהוג לגבות בעבור התהליך זה.

 

התנאים להשגת אזרחות פולנית: 

עוד בטרם אתם מתחילים בהליך זה, כדאי לבדוק באופן עצמאי האם אתם עומדים בקריטריונים השונים לקבלת אזרחות פולנית. פתיחת ההליך ללא עמידה בתנאי הסף, לא רק תוביל לדחייה ומפח נפש אלא תוביל לבזבוז כסף וזמן יקר אשר ניתן היה למנוע באופן פשוט.

ראשית על המועמד להיות צאצא של אזרח פולני בין אם זה בשטח של פולין כיום או שהיה חלק משטחי פולין בתקופה שבין מלחמות העולם. כאשר לתאריך עזיבת פולין של הדורות שקדמו למבקש הדרכון יש חשיבות, כך למשל אנשים אשר עזבו את פולין אחרי 19 בינואר 1951, התאריך בו נחקק חוק האזרחות הפולני, הינם בעלי סיכויי קבלת אזרחות גדולים יותר מאשר אנשים אשר ויתרו על האזרחות הפולנית קודם לכך. קבלת האזרחות נעשית באופן מדורג, כלומר על מנת שבני הדור השלישי יקבלו אזרחות, ראשית צריך האב או האם בני הדור השני לקבל אזרחות, כל זאת במידה והם בחיים, במידה והם לא בחיים ניתן "לדלג" על דור. 

עם זאת ישנם תנאים השוללים את הזכאות, אשר לעיתים קרובות רלוונטיים לאזרחים ישראליים. אזרחי פולין אשר שירתו בצבא זר , כמו צה"ל, לפני 19.1.1951 נשללת זכאותם וזכאות צאצאיהם לאזרחות פולנית. בנוסף, אנשים אשר קיבלו אזרחות נוספת, ובתוך כך ישראל, לפני 19.1.1951 אף הם איבדו את זכאותם וזכאות צאצאיהם לאזרחות פולנית לצמיתות. כמו כן, האזרחות ניתנת על בסיס קשר דם ולא על בסיס נישואים, כלומר בנו ונכדו של אזרח פולין בעבר זכאי לקבל אזרחות, אך בת זוגתו של הבן או הנכד אינם (הדבר נכון כמובן גם לנשים).

כמו כן, ישנם מיתוסים שקריים, כך למשל אין צורך לדעת את השפה הפולנית או להגיע פיזית לפולין על מנת להיות זכאי לקבלת אזרחות פולנית. בנוסף במידה ואדם שירת בצה"ל לאחר ה-19.1.1951 לא נשללת ממנו הזכאות.

חברות רבות כמו פספורט טו-גו, אמא פולנייה ומשרדי עורכי דין אשר בודקים את הזכאות הבסיסית ללא עלות. מאחר וכפי שניתן לראות מפרק זה ישנם תנאים וסעיפים שונים בחוק, מומלץ לנצל שירות חינמי זה בטרם מתחייבים כספית לתהליך אשר יכול לעלות מעל 10,000 ₪.

 

אופן קבלת האזרחות הפולנית:

במרבית החברות נהוג לתאר את ההליך כתלת שלבי, זאת מאחר והליך הוצאת האזרחות הינו נפרד מהליך קבלת הדרכון ומקדים לו. להלן שלושת השלבים המרכזיים בהליך זה:

  1. הוכחת זכאות לאזרחות פולנית – השלב הראשון והמשמעותי ביותר מבחינה מהותית הוא הוכחת הזכאות לאזרחות פולנית. בשלב זה מרכזים את המסמכים הרלוונטיים של האדם אשר היה בעבר אזרח פולני (סב, סבתא וכדומה), לרוב אלו יהיו מסמכים כמו תעודת לידה, דרכון פולני, מקום עבודה בתקופת חייו בפולין וכדומה. זאת בנוסף למסמכים המאמתים את זהות המבקש והקשר לאותו אזרח פולני כמו דרכון, תעודת לידה, תעודות נישואין של הוריו וכדומה. 

בסיום ההליך, צריך לקבל המועמד אזרחות פולנית. זהו השלב בו מתקיימים מרבית הדחיות שכן הוא בוחן את עצם הזכאות לאזרחות פולנית, כאשר השלבים הבאים הינם טכניים יותר.

  1. תעתוק תעודות פולניות והוצאת מספר זהות פולני – השלב השני הוא מקדים להוצאת הדרכון הפולני וכולל הוצאת תעודות פולניות רלוונטיות. תעודות אלו כוללות תעודת לידה פולנית, תעודת אזרחות פולנית וכן תעודות נוספות במידת הצורך (תעודות נישואין היא הנפוצה ביותר), טפסי הבקשה בפולנית וכן דרכון ישראלי. 

לאחר הנפקת כל התעודות הרלוונטיות, פונה המבקש לרשויות הפולניות להוצאת מספר זהות פולני. שלב זה אומנם שלב טכני ובירוקרטי לחלוטין, אך מאחר ואין אנו חיים בפולין ורובנו לא דוברים פולנית הוא יכול להימשך זמן מסוים.

  1. הוצאת הדרכון הפולני – לאחר קבלת מספר הזהות הפולני, יש למלא טופס בקשה להוצאת דרכון ולהגישה לשגרירות הפולנית, דבר הכולל כמובן תשלום אגרה. בסיומו של שלב זה, במידה והכל עבר בהצלחה צפוי המבקש לקבל את הדרכון הנחשק.

מתחילת ההליך ועד לקבלת הדרכון המיוחל יכול לעבור זמן רב, וישנם משתנים רבים כמו האם אנשים במשפחה הגישו בקשה קודם דבר אשר מזרז את ההליך משמעותית, האם מגישים בישראל או בפולין וכמובן הקושי במציאת המסמכים השונים והזמן הנדרש לשם כך. הזמן הממוצע לאדם הראשון במשפחתו אשר מנהל את ההליך מישראל הוא בממוצע עשרה חודשים, אך כאמור זה אינו חקוק בסלע ומשך ההליך משתנה מהליך להליך.

 

עלות קבלת אזרחות פולנית:

ישנן חברות רבות אשר מציעות שירותים להנפקת אזרחות פולנית וכן משרדי עורכי דין המתמחים בסוג זה. עם זאת, חשוב לדעת שניתן לנהל את ההליך באופן עצמאי דרך השגרירות, דבר אשר יוביל להוזלת עלויות משמעותית. ישנם גופים שונים כמו "אמא פולנייה" ומשרדי עורכי דין שונים אשר ניתן לשלם סכום ספציפי בעבור השירות הנדרש כמו תרגום מסמכים לפולנית וכדומה, אין צורך לשלם עבור ההליך כולו. כאשר מתחילים את ההליך כדאי לחשוב כמה זמן פנוי יש ומה האופציה המשתלמת בעבורכם.

במסגרת הליך זה ישנן מספר הוצאות קבועות אשר יצטרך המבקש להוציא אזרחות פולנית לשלם בכל מקרה גם במסגרת הליך עצמאי. מספר אגרות אשר צריך לשלם לרשויות הפולניות המורכבות באופן הבא, יודגש כי כל הסכומים אינם מדויקים שכן האגרות משתנות ומדובר בהמרה של מטבע זר:

  1. אגרה הבסיסית להתנעת הבקשה לקבלת אזרחות – 800 ₪
  2. אישור מסמכים על ידי נוטריון – תעודות ישראליות וכן תעודות נוספות דורשות הוכחת אותנטיות על ידי נוטריון ולעיתים גם תעודת אפוסטיל, עלות זו עולה בממוצע כ-1,000 ₪.
  3. אגרה לבקשה לקבלת דרכון – 601 ₪.
  4. תרגום מסמכים לפולנית – עלות זו אינה מחויבת מהמציאות,אך מרביתנו נצטרך מאחר ואיננו דוברי פולנית. לרוב תרגום מסמכים עולה כ-100 ₪.

על עלויות אלו יש להוסיף את שכר טרחה במידה ואנו לא פועלים באופן עצמאי. שכר הטרחה הוא המשתנה הגדול ביותר ותלוי בחברה אליה אנו פונים, אורך ההליך, מורכבות המקרה הפרטני וכמובן כושר המיקוח שלנו. 

כאמור, רוב החברות אינן דורשות תשלום בגין בדיקת הזכאות הבסיסית, ומומלץ לעשות בדיקה זו עוד בטרם שולם כל סכום שהוא לחברות אלו. גם משרדי עורכי הדין לרוב אינם גובים כסף בעבור פגישות הייעוץ, אלא רק על ההליך עצמו. על ההליך שכר הטרחה הוא בסביבות כ-10,000 ₪, אך ניתן להתמקח על כך באופן משמעותי ולהוריד את זה בכ10-20% במידה והמיקוח מוצלח. בהקשר זה, ראוי לציין כי אין להתבייש ולהשוות מחירים ולציין בפני החברות השונות את ההצעות שקיבלתם והאם הם יכולים להשוות אותן.

"אמא פולנייה" גובה 10,000 ₪ ועוד 550 ₪ אגרה בעבור ההליך כולו. כאשר ניתן לשלם רק לשלב הוצאת הדרכון כ-4000 ₪ בלבד ואף לשלם בעבור חלקים מסוימים כמו תרגום מסמכים בהתאם לתעריפים המצוינים.

"פספורט טו-גו" אינה מצהירה על מחירה ויש לנהל איתה שיח, לרוב המחיר יהיה באזור 10,000 ₪. עם זאת, החברה מציעה החזר מלא של הכסף במידה ולא נמצאים מסמכים רלוונטים המעידים על זכאות לאזרחות פולנית וכן מאפשרת תשלום בפעימות בהתאם להתקדמות ההליך.

חברת "LPY" מתגאה בכך שהיא מנהלת את ההליך בפולין ולא דרך השגרירות הפולנית, אך אינה מתחייבת למחיר כלשהו ומציינת כי הוא משתנה ממקרה למקרה.

משרדי עורכי דין רבים כמו “בן זאב ושות'" בישראל וכן כאלו מפולין כמו “CK law office” מציעים שירותים אלו במחירים משתנים, כאשר הם מציעים הטבות בעבור הוצאת מספר דרכונים למשפחה וכדומה. 

 

סיכום:

לסיכום, הליך הוצאת האזרחות הפולנית הינו הליך פופולרי אשר לו יתרונות רבים. זכאות אדם מסוים לכך, תלויה בחוק הפולני אשר מורכב ומשתנה ממקרה למקרה בהתאם לשנת העלייה לארץ, גיוס ועוד. מורכבות המקרה משפיעה על אורכו ואופן ניהול ההליך אשר ככלל מתחיל בקבלת אזרחות פולנית ולאחריה הוצאת דרכון פולני. ההליך עצמו יכול להתנהל באופן עצמאי על ידי פניה לשגרירות, דבר אשר יכלול רק את תשלום האגרות השונות וכן הוצאות נקודתיות, וכן ניתן לפנות לאחת מהחברות הרבות אשר לרוב גובות סכום של 10,000 ₪ בעבור דרכון ראשון.

אזרחות פולנית
עוד בנושא צרכנות
שח מט
6 משחקים שישפרו לכם את החשיבה האנליטית

החשיבה האנליטית היא כישור חיוני בעולם המודרני, שבו אנו נדרשים לקבל החלטות מושכלות ולפתור בעיות מורכבות באופן תדיר. משחקים מסוימים יכולים לסייע בפיתוח כישורי החשיבה

תכנון מס מקצועי לקראת פרישה

יוצאים לפנסיה? כדאי שתכירו את סעיף 125ד לפקודת מס הכנסה – פטור על רווחי הון אנשים שמשקיעים בניירות ערך נדרשים ברוב המקרים לשלם סכום גבוה

בחירה נכונה של יועץ תעסוקתי

איך לבחור יועץ תעסוקתי? לאורך הקריירה, זה טבעי להרגיש לפעמים שאנחנו לא במקום המדויק לנו ביותר, בין אם מבחינת התגמול, הסיפוק מהעבודה או אפילו היבטים

חשיבות הביטחון בזוגיות

בכל הנוגע למערכות יחסים אינטימיות, ישנם מספר גורמים שיכולים לתרום לחיבור מוצלח ומספק בין בני זוג. אחד הגורמים החשובים ביותר הוא תחושת הביטחון של הגבר

מחפשים פוסט מסוים?
נא להקליד בשורת חיפוש את הפוסט שאתם מחפשים, או שתוכלו לדפדף באתר
חיפוש