מסחר עצמאי בבורסה – כל מה שכדאי לדעת 

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

אנשים רבים בוחרים יום בהיר אחד להתחיל לסחור בבורסה באופן עצמאי. חלקם רכשו ידע מקדים ולמדו את הנושא משך זמן רב, וחלק פשוט בוחרים לצלול למים העמוקים. לא משנה לאיזה חלק אתם משתייכים – אם אתם מתכננים לבצע מסחר עצמאי בבורסה, או אפילו רק מתעניינים בנושא – אתם מוכרחים לקרוא את המאמר שלפניכם.

 

מהו מסחר עצמאי בשוק ההון?

מסחר עצמאי בשוק ההון, המוכר גם בתור מסחר עצמאי בבורסה, תפס תאוצה בשני העשורים האחרונים הודות להתפתחות הטכנולוגיה והתפשטות רשת האינטרנט בארץ ובחו"ל. אם עד לא מזמן, כדי לבצע כל פעולה אשר קשורה להשקעות בבורסה היה צורך ליצור קשר עם חדר המסחר או הבנקאי, כיום, כל אדם יכול לצפות בנתונים של שוק ההון ואף לבצע פעולות קריטיות דוגמת קניית ומכירת ניירות ערך, ללא צורך באף גורם חיצוני שיסייע בכך. הלכה למעשה, על מנת לבצע מסחר באופן עצמאי בבורסה, יש להתחבר לפלטפורמת מסחר כלשהי, כאשר לאחריה ניתן להתחיל לסחור באופן עצמאי בכל רגע נתון ומכל מקום בארץ ובעולם, למכור ולקניות מניות, אופציות, חוזים עתידיים ומגוון האפשרויות עוד רחב.  

 

מה כדאי לבדוק בעת פתיחת חשבון למסחר עצמאי בשוק ההון?

ככלל, לפני פתיחת חשבון למסחר עצמאי שוק ההון, חשוב לבדוק שני היבטים מרכזיים שמשפיעים על כל סוחר בבורסה – הן סוחר בעל וותק של 40 שנה והן סוחר שרק עתה התחיל לסחור בבורסה. ההיבט הראשון, ואולי המרכזי מכולם, הוא עמלות המסחר אשר מוטלות על הסוחר. עמלות אלו, מטבע הדברים, ישפיעו על הרווחים של הסוחר מאחר שהן משפיעות באופן ישיר על התשואה המתקבלת מההשקעות השונות. נושא שני שחשוב לתת עליו את הדעת לפני פתיחת תיק למסחר עצמאי בבורסה הוא פלטפורמת המסחר בה משתמש הסוחר. לפלטפורמה שתיבחר תהיה חשיבות מרחיקה לכת בכל הנוגע להצלחת המסחר. ישנן מערכות פשוטות למדי, אשר מספקות מידע די בסיסי אודות המסחר בשוק ההון ומקלות על ביצוע החלטות, לעומת מערכות מתקדמות שמספקות מידע רב ומקיף יותר, וסוקרות נתונים רבים ומגוונים. 

אספנו לפניכם מספר נושאים ושאלות אותם חובה לברר ולשאול לפני פתיחת תיק למסחר עצמאי:

  • האם ניתנת תמיכה טכנית? מהי רמת הזמינות של התמיכה הטלפונית? 
  • האם קיימת תמיכה טלפונית? מה מידת הזמינות של תמיכה זו?
  • האם קיימים נתונים אודות שוק ההון? האם הנתונים הללו מעודכנים ומנתחים את מצב השוק היטב כך שהם עתידים לסייע בהחלטות המסחר העצמאיות?
  • מהי יכולת פלטפורמת המסחר? האם יש צורך בתוספת תשלום על מנת לקבל את ביצועי המערכת הטובים ביותר?

 

בכל הנוגע לעמלות המוטלות על הסוחר העצמאי, מומלץ לוודא מבעוד מועד את הנושאים הבאים:

  • עמלת דמי ניהול – עמלת דמי ניהול היא העמלה הראשונה אותה יש לבחון. עמלה זו מוטלת מידי חודש על הפעילות המתבצעת בתיק המסחר העצמאי. גובה העמלה משתנה בהתאם להיקף פעילות הסחר, ובכל אופן היא אינה עולה על 200 ₪. עמלה זו קיימת בבנקים ובבתי השקעות מסוימים בלבד. 
  • עמלת דמי משמרת – עמלה המשולמת מדי שלושה חודשים על ידי הסוחר, הנגבית לפי רוב על ידי הבנקים בישראל. שיעור העמלה מתחיל מחצי אחוז מסכום הנכסים הכולל המצוי בחשבון המסחר, ולפעמים יכול להגיע אף ל- 1.25% מסך נכסי המסחר. 
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של ניירות ערך בארץ.
  • עמלה בגין קניית אג"ח בארץ.
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של קרנות.
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של אופציות מעו"ף בארץ. 
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של מדדים וסחורות בארץ. 
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של ניירות ערך בחו"ל.
  • עמלה בגין קניית אג"ח בחו"ל.
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של חוזים להשקעה עתידית.
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של קרנות.
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של אופציות מעו"ף בחו"ל. 
  • עמלה בגין מכירה וקנייה של מדדים וסחורות בחו"ל. 

 

כיצד העמלות צפויות להשפיע על הרווחים?

כאמור, התשלום עבור דמי הניהול ושאר העמלות המוטלות על המשקיעים עתיד להשפיע על התשואה. ככל שהתשלום עבור העמלות יהיה יותר גבוה, כך התשואה תהיה יותר נמוכה, וכן ההיפך – ככל שדמי הניהול והתשלום עבור שאר העמלות יהיו נמוכים, ערך התשואה יגבר. לכן, חשוב לתת את הדעת על התשלום על העמלות.  כמו כן, רצוי להתאים את העמלות לאופן ההשקעה הצפוי – אם יש דמי עמלות גבוהים עבור רכישת מניות בחו"ל, והסוחר אינו מעוניין לבצע סחר בחו"ל, אפשר שלא לייחס לעמלה הזו חשיבות רבה. 

לצורך הדוגמא, נניח שמשקיע פותח חשבון עם סכום התחלתי של 100 אלף שקלים, כאשר מידי חודש הוא מתכוון להוסיף לחשבון 500 שקלים, באופן קבוע. עוד נניח כי התשואה השנתית לאורך 30 השנים לא השתנתה ועמדה על 5% (לצורך הדוגמא בלבד. מובן שנתון התשואה לא יכול שלא להשתנות לאורך כל כך הרבה שנים). 

כעת, שימו לב להבדלים השונים:

בהנחה שדמי הניהול עמדו על אחוז אחד (1%), התשלום עבורם יהיה כ185 אלף שקלים. 

בהינתן שדמי הניהול עמדו על חצי אחוז (0.5%), התשלום עבורם יהיה כ99 אלף שקלים.

באם דמי הניהול עומדים על שני אחוזים (2%), התשלום בגינם יהיה לא פחות מכ325 אלף שקלים. 

 

עם איזה סכום מינימלי אני יכול לפתוח חשבון עצמאי בבורסה?

ככלל, נהוג לפתוח חשבון מסחר עצמאי בבורסה עם הון עצמי מינימלי של 25 אלף שקלים. יחד עם זאת, הסכום המינימלי משתנה בהתאם לגוף איתו פותחים את החשבון, וכבר נראו מקרים של פתיחת חשבון בסכום של 20 אלף שקלים, לעומת מקומות שלא מאפשרים פתיחת תיק בסכום של פחות מ50 אלף שקלים. 

 

טיפים למתחילים

על מנת להקל עליכם כבר מההתחלה, כתבנו כמה טיפים שכדאי לכל מתחיל להשקיע באופן עצמאי במסחר בבורסה להכיר. למעשה, הטיפים הללו שימושיים גם לאנשים שמנוסים במסחר עצמאי, ואם אותם המנוסים יטו לזלזל בטיפים הללו, הם עלולים להפסיד לא מעט.

  • זמינות גבוהה במיוחד – על מנת להשקיע בשוק ההון באופן עצמאי, אתם חייבים לפנות להשקעה זמן רב, או אם נגדיר זאת באופן יותר מדויק – אתם צריכים לוודא שיש לכם רמת זמינות גבוהה להשקעה. אין צורך כמובן לרענן את נתוני שוק ההון מדי חמש שניות, אך כן יש לעקוב אחרי התנודות בשוק באופן תדיר. מעת לעת, כדאי וצריך לבצע שינויים מידיים, ולכן בעת בחירת חברה למסחר עצמאי בבורסה, חשוב מאוד (כפי שכבר נכתב קודם לכן) לבחור בחברה אשר מעניקה ללקוחות רמת זמינות גבוהה. כך, כשאר תצטרכו לבצע אי – אלו שינויים, תהיה לכם כתובת לפנות אליה.  
  • סבלנות והשקעה איטית והדרגתית – אנשים אשר משקיעים סכומים גדולים מאוד ישר למן הרגע הראשון, ומצפים להרוויח סכומים משמעותיים באופן מידי, עלולים להפסיד ולהתייאש במהירות מהמסחר בשוק ההון. לכן, חשוב להשקיע באופן הדרגתי, כאשר בשלב הראשון מומלץ להשקיע סכומים נמוכים באופן יחסי. כך, ניתן יהיה לצבור ניסיון בהשקעות בשוק, להבין כיצד משחק ההשקעה מתנהל ולהכיר את השחקנים הרלוונטיים. רק לאחר מכן, כדאי באמת לעבור לסכומים גבוהים יותר.  
  • בצעו השוואת מחיר – חשוב מאוד להכיר את כל הנושאים שהזכרנו לאורך המאמר. לא מדובר בעניין של מה בכך, העמלות ושאר הפרמטרים והתנאים המשתנים בין בתי ההשקעות, הברוקרים והבנקים למסחר, עשויים להשפיע במידה רבה על הסיכוי להניב תשואה עודפת בראייה לטווח רחוק. אשר על כן, המלצתנו היא לבצע סקר שוק מקיף בין כלל הגופים המציעים את שירותיהם למסחר עצמאי (ברוקרים למיניהם, בתי השקעות ועוד). מומלץ לפתוח תיק רק לאחר ביצוע סקר שוק, שמיעת חוות דעת מלקוחות מרוצים ולא מרוצים ועריכת השוואה בין הגופים השונים. 

ובנימה אישית. ההשוואה בין הגופים השונים המציעים את שירותיהם לפתיחת חשבון למסחר עצמאי, ובכלל – כל התהליך של בחירת הגוף להשקעה, צפויים להיות מתישים למדי. אנו נוהגים להשוות את הבחירה הזו לבחירת חברת ביטוח לביטוח רכב – כל חברה מציעה הצעת מחיר שונה, אולם כל הצעת מחיר כוללת תנאים שונים ופרמטרים אחרים. לכן חשוב שתזכרו לכל אורך תהליך השוואת המחירים עד כמה ההשוואה הכרחית עבורכם וכמה היא עשויה להשפיע על הרווחים שתקבלו בעתיד.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא