מניות ארביטראז' – סקירה

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

"סיכוי שווה סיכון" זהו פחות או יותר שיעור מספר אחת בהשקעות ככלל ובשוק ההון בפרט. כלומר שאי אפשר להרוויח מבלי להסתכן. למרות זאת, פער ארביטראז' מאפשר יצירת רווח ללא כל חשיפה לסיכון, ולכן כביכול סותר כלל מנחה זה. בסקירה זו ננסה לספק קצת רקע על ארביטראז'.

 

מה זה ארביטראז'?

את המונח ארביטראז' אפשר למצוא בהרבה הקשרים, ובאופן כללי הרעיון תמיד דומה. ארביטראז' הוא מצב בו יש פער במחיר של מוצר מסוים בין שני מקומות בהם הוא נסחר. פער זה יכול להתבטא במניה של חברה שנסחרת בשתי בורסות, ויש פער במחירי המניות שלה, למרות שמדובר באותה החברה. באופן דומה, לפעמים אותו נכס נסחר תחת שמות שונים באותו השוק, והמחירים אינם זהים.

 

אז מה אפשר לעשות עם זה?

כמו כל סוחר מוצלח, הרעיון הוא לקנות מוצרים בזול, ולמכור אותם ביוקר. כך מרוויחים את הפער בין עלות הקניה למחיר המכירה. השוני בין ניצול פער ארביטראז' לבין קניה ומכירה רגילה, הוא שבניצול פער ארביטראז' אין סיכון. סוחר רגיל קונה סחורה (או מניות), ומוכר אותה בעתיד, ולכן הוא חשוף לסיכון שלא יקנו את הסחורה שלו, או שהמחיר בעתיד ירד. לעומת זאת, פער ארביטראז' נוצר כאשר אפשר לקנות ולמכור את אותו המוצר באותו הזמן, אך במחירים שונים.

הסוחר קונה מניה ומיד מוכר אותה וגוזר קופון. לדוגמא, נניח שיש מניה שנמכרת בשוק במחיר של 30 שקלים, ובמקביל יש בשוק מוצר שנקרא "קניה עתידית" של המניה הנ"ל, המאפשר קניה או מכירה של המניה בעוד מספר שבועות במחיר של 33 שקלים. יש כאן פער ארביטראז'. ניתן לקנות את המניה בשוק ובמקביל למכור את המניה העתידית, ולהרוויח על כל מניה 3 שקלים (פחות הוצאות עסקה).

 

ארביטראז על המדד

זוהי הדרך הנפוצה ביותר לניצול של פערי ארביטראז'. סוחרים בשוק מנסים לנצל את הפערים בתמחור של המדד, לדוגמא מדד תל אביב 35 (מעו"ף), לבין האופציות שיש על המדד (קניה ומכירה עתידיים). הרווח כאמור נוצר כאשר מחירי המניות המרכיבות את המדד זולים יותר מאשר מחירי האופציות על המדד.

במצב כזה, סוחר יכול לקנות תעודת סל העוקבת אחרי המדד, או אפילו לקנות את המניות שמרכיבות אותו, ובמקביל למכור אופציות על המדד, ולגרוף את הפער במחיר. יש לציין, שהפערים סביב המדד הם נמוכים מאוד, בשל העיסוק הרב של גופים גדולים בתחום.

 

ארביטראז' באמצעות המרה

אופציה נוספת שקיימת לגריפת רווח מפערי ארביטראז', היא באמצעות ניצול שערי המרה. כך למשל יש חברות המנפיקות מניות, ובמקביל אופציות במחיר מסוים, שניתן להמירן למניות. ככל שמחיר האופציות + מחיר ההמרה נמוך ממחיר המניה, נוצרת אפשרות לארביטראז'. ניתן למכרו בחסר את המניה בשוק, ובמקביל לקנות אופציות ולהמירן.

 

ניירות ערך דואליים

ניירות ערך דואליים הם ניירות ערך שנסחרים בשתי בורסות או יותר, לדוגמא מניית טבע, הנסחרת בבורסת תל אביב ובבורסה בניו יורק. כפי שציינו, פער ארביטראז' נוצר כאשר ניתן לסחור במקביל באותו מוצר, ולכן לא כל נייר ערך דואלי בהכרח מאפשר ניצול פער ארביטראז'. בדוגמא של טבע, יש אפשרות לניצול פער ארביטראז' בימי שני עד חמישי בערך לשעה אחת בכל יום, כיוון שבשעה זו הבורסה בישראל עוד לא נסגרה, והבורסה בניו יורק נפתחה.

ההגדרה של ארביטראז' המחייבת מסחר במקביל אינה רק סמנטית. אם לא ניתן לבצע את פעולת המכירה והקניה במקביל, לא ניתן לקבע בדיוק את הרווח אותו רוצים להשיג, ויש צורך לחזות את מחיר המניה בעתיד, ולכן נכנס מימד של סיכון למסחר. עוד נקודה חשובה לציון היא שכאשר מבצעים את הקניה והמכירה בשתי בורסות שונות, יש צורך להעביר את המניות מהבורסה בה הן נקנו לבורסה בה הן נמכרו, כדי להשלים את פעולת השורט. העברה זו מבוצעת על ידי ברוקר.

 

טעויות נפוצות

טעות ראשונה, בה כבר נתקלנו, היא לומר שבכל מצב של ניירות ערך דואליים יש אפשרות לארביטראז'. כאמור, ארביטראז' יכול להיווצר רק כאשר שעות המסחר בבורסות השונות חופפות. טעות נפוצה נוספת לא נוגעת לזמן החפיפה, אלא לחפיפה בזהות ניירות הערך. כלומר, לטעון שמסחר במקביל בשתי מניות שיש ביניהן קורלציה גבוהה מאוד הוא ניצול פער ארביטראז'.

קורלציה זו קיימת לעיתים בין שתי חברות מאותו הסקטור, או כאשר שתי חברות מכריזות על התאחדות ובטרם האיחוד בפועל. יתכן שאכן ניתן להרוויח ממסחר שכזה, אך הוא אינו ארביטראז', כיוון שהמוצר הנסחר אינו אותו המוצר.

 

האם באמת אפשר להרוויח מפער ארביטראז'?

כיום, רוב פערי הארביטראז' נסגרים במהירות, כתוצאה מריבוי העוסקים בתחום, ובעיקר בשל מחשבי על שמנצלים את הארביטראז' באמצעות אלגוריתמים מורכבים. כמו כן, מדובר בדרך כלל ברווחים קטנים מאוד, קח שכדיי להפיק מכך סכום כסף נכבד, יש צורך בהון רב. עם זאת, מדיי יום נוצרות אפשרויות לניצול פערי ארביטראז', וסוחר מיומן יכול להפיק מהם תועלת, גם אם קטנה.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא