מטבעות קריפטו – סקירה מקיפה

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

אם יצר ההרפתקנות הגיע אליכם ואתם חושבים להתחיל להשקיע או לכרות מטבעות קריפטו (מטבעות דיגיטליים) – בוודאי תופתעו לדעת שהאפשרויות שפרושות לפניכם הן רבות ומגוונות מאוד. קיימים מטבעות דיגיטליים רבים, על חלקם שמעתם בוודאי ועל חלקם עדיין לא. לכל מטבע מאפיינים משלו וחשוב לבצע החלטה מושכלת על איזו מטבע ללכת (ואתם גם לא חייבים ללכת אך ורק על מטבע אחד). אספנו עבורכם 19 סוגים שונים של מטבעות קריפטו עם הסברים והכרות עם אופי המטבע והטבע שלו, ועוד אחד נוסף שעדיין לא קיים אבל יצא בקרוב לשוק – מטבע הליברה שיופץ מטעם פייסבוק. במאמר הזה נסקור את כל המטבעות הקריפטוגרפיים הקיימים, התנודתיות והמאפיינים שלהם והמטרות שעמדו לנגד המפתחים שלהם בזמן הפיתוח, כך שתוכלו לקבל מושג ראשוני לאילו תנודות בערך ולאילו מטרות אתם הכי מתחברים, לפני שתעשו השקעה או תתחילו תהליך של כריית מטבע דיגיטלי.

חלק מהמטבעות מאפשרים כלכלה חופשית, חלקם העברות של כספים בצורה בינלאומית ואנונימית, חלקם משמשים כפלטפורמה למפתחי תוכנות, מאחורי חלק מהמטבעות יש אג'נדה ספציפית, חלקם תנודתיים יותר וחלקם תנודתיים פחות, וחלקם אפילו שומרים באופן יחסי על ערכים נמוכים ולא מתרוממים. השתדלתי לתת לכם את הרשימה של כל המטבעות לפי סדר הגודל והחשיבות, כאשר המטבעות הראשונים גרמו לאנשים להפוך להיות עשירים, והמטבעות בהמשך הרשימה קצת יותר סולידיים ובדרך כלל המשקיעים בהם הם כאלו שמאמינים ברעיון שעומד מאחורי המטבע.

 

מה זה מטבע קריפטו?

מטבע קריפטו או מטבע קריפטוגרפי, הוא מטבע שאינו מיוצג ערכו כנהוג בכסף פיזי, באמצעות שטרות נייר או מטבעות. זהו מטבע השמור באופן דיגיטלי, כקוד מוצפן מורכב ומאובטח. כדי ליצור אותו מחשב צריך לפענח נוסחה מסובכת ומורכבת (מה שמקביל לתהליך הפיזי של הפקת זהב או יהלומים), ומי שמחזיק בפענוח הקוד הדיגיטלי (במקביל למי שמחזיק בזהב או ביהלומים) – יש ברשותו ערך כלשהו שניתן להחליף אותו בשירותים או מוצרים.

מטבעות דיגיטליים אינם מוכרים באופן רשמי על ידי הרשויות והממשלות השונות ברוב העולם, אך ספקים של שירותים ומוצרים רבים שמחים לקבל תשלום במטבע קריפטוגרפי עבור מה שהם מספקים.

 

ביטקוין – BTC

המטבע המפורסם והידוע, המטבע הדיגיטלי המבוזר הראשון, שנוצר לראשונה בשנת 2009. האינפלציה סביב הביטקוין כיום ידועה מראש, וזאת מאחר ולאחר שיכרה ויווצר הביטקויין ה-21 מיליון – לא יוכלו להווצר ביטקויינים נוספים ומנקודה זו ערכו ישאר זהה. עד שיווצר המטבע ה-21 מיליון, ערך הביטקויין תלוי בעיקר בהיצע וביקוש סביבו, וערכו משתולל ולכן זהו מטבע שידוע לשמצה. על אף שערכו משתולל – הכיוון הכללי הוא חיובי וערכו של הביטקויין בראיה רחבה בעיקר עולה. הביטקויין התחיל מערך אפסי, כשנתיים אחר כך הגיע לערך של 32 דולר, מה שהיה נחשב חסר תקדים, וחודשיים לאחר מכן נחת שוב לדולר בודד בלבד. כשנתיים לאחר מכן, חוסר התקדים של שנת 2011 עם ערך של 32 דולר נראה מגוחך, כאשר זינק לכ-1,200 דולר, ולאחר מכן נחת ל750 דולר. מאז הביטקויין נסק לשיאים משוגעים וערכו הגיע לכדי כ-20,000 דולר בסוף 2017. זוהי תקופה שבה מי שהשקיע במטבע עלום השם כאשר רק נוצר סכומים זעומים וקטנים, והשכיל להמתין עד 2017 – הפך לעשיר, שכן השקעה של 50 דולר הפכה את עצמה למיליון דולר בתקופה של 8 שנים. אחד מהחברים שלי שילם כמתנה לחתונה שהתקיימה ב2010 בביטקויין למכר קרוב שלו, הביטקויין לא נמכר עד היום ואין ספק שמדובר באחת מהמתנות לחתונה הכי נדיבות שניתנו אי פעם. הערך של ביטקויין בודד כיום (סוף שנת 2019) הוא סביב ה-9,000 דולר.

 

אתריום – ETH

האתריום נוצר עבור מפתחי תוכנות ואפליקציות בעיקר, ומאפשרת להם להתממשק אל המטבע וליצור חוזה חכם עם תשלום לגורם אנונימי בתוך התוכנה. הפתרון הטכנולוגי הזה לבעיה שהייתה קיימת, גרם מיידית לאתריום, מיד לאחר השקתו, להצלחת המטבע ושימוש הפלטפורמה באופן מעשי. זה גם גורם למטבע להיות אמין ומחזק את האמון שבו בקרב משקיעים. ערכו הנוכחי של האתריום נכון לסוף שנת 2019 – סביב ה-200 דולר.

 

לייטקויין – LTC

האח הקטן של הביטקויין החלוץ, משמש כיום כאמצעי להעברת ערך בין ספק של מוצר או שירות ומבקשו, באופן אנונימי. מדובר במטבע שמתבסס על הטכנולוגיה של הביטקויין אך שונה בצורת ההצפנה שלו. גם פה מדובר במטבע תנודתי מאוד, אבל נרשמים שינויים ותנודות פחות משוגעות מהביטקויין. הוא התחיל בערך אפסי, ועד 2017-2018 שמר על יציבות ולא עבר את רף ה-20 ש"ח ליחידת לייטקויין בודדת. בשנים אלו, ערך המטבע קפץ לכדי 1,100 ש"ח, וכיום נכון לסוף שנת 2019 – ערכו סביב ה-200 ש"ח.

 

נאו – NEO

נאו הוא פרוייקט שנכתב בקוד פתוח ואין בו כוונות רווח. המטרה מאחורי הפרוייקט יצירת נכסים דיגיטליים. המטבע הזה נוצר לקראת סוף 2016, והוא מיועד בעיקר למי שמבין בתוכנה וביצירת תוכנות ואפליקציות, ערכו של הנאו יציב ופחות משוגע ומשתולל מחבריו הוירטואליים: הוא החל בערך אפסי, עלה בהדרגה עד אמצע 2018 לכדי 120 דולר, ואז החל לסגת בהדרגה עד כדי ערך נמוך (סביב ה-10 דולר), שם הוא נמצא עד למועד כתיבת מאמר זה (סוף 2019).

 

ריפל – XPR

ריפל הוא מטבע דיגיטלי מיוחד, שכן המטרה סביבו היא דווקא לאפשר לבנקים להשתמש בו לטובת העברות דיגיטליות של כספים, גם באופן בינלאומי. הבנקים שמכבדים אותו ומשתמשים בו מעטים יחסית, אך קיימים בהחלט. הערך שלו יציב ונמוך יחסית, הוא שמר בשנותיו הראשונות על ערך אפסי, ב-2018 "זינק" לכדי 10 ש"ח, ומאז ירד ומסתובב עד היום סביב ערך של 1-3 ש"ח.

 

זיקאש – ZEC

זהו מטבע ששיטת ההצפנה שבו היא ייחודית וחדשנית ולכן היא מאפשרת פרטיות תחת סטנדרטים מחמירים וחזקים במיוחד. ככל הנראה עקב הטכנולוגיה החדשנית שתחתה פותח, כאשר הושק ב-2016 זינק במהרה ערכו לכדי כ-3,500 ש"ח באופן כמעט מיידי עם ההשקה. מאז עלה וירד בהדרגה והתייצב סביב ה-100-300 ש"ח, עם זינוקים מקומיים לאלפי שקלים.

 

קרדאנו – ADR

זוהי פלטפורמה עבור מפתחי תוכנות שמאפשרת יצירת חוזה חכם בדומה לאתריום, אך בשונה מאתריום הוא נוצר מאוחר יחסית (בשנת 2017), ערכו המקסימלי קפץ לכדי כ-4 ש"ח בהדרגה ב-2017-2018, ומאז ירד בהדרגה ונשאר בעל ערך נמוך מאוד סביב ה-20 אגורות.

 

איאוס – EOS

מדובר בפלטפורמה עבור כותבי תוכנה – שמאפשרת יצירה של חוזים חכמים להעברת כספים אנונימית. מטבע נישתי אך סובל מתנודות יותר מאחיו הנישתיים, רוב הזמן הוא נע בערכו סביב שקלים בודדים, אך ב-2018 זינק לכדי כ-18 ש"ח.

 

סטלר – XLM

מדובר בתשתית להעברת תשלומים, תשתית שכתובה בקוד פתוח וגלוי לכל. המטרה מאחורי הסטלר היא לאפשר לאנשים לבצע העברות של כספים באופן בינלאומי, כתחליף לשיטות המסורתיות הקיימות היום (בנקים בעיקר). ערך המטבע מאוד יציב אם כי נמוך, ומלבד זינוק ל-2.5 ש"ח ב-2018, ערכו נמוך מאוד לאורך ההיסטוריה.

 

מונרו – XMR

מטבע דיגיטלי ששם דגש חזק על אנונימיות ויצירת עסקאות בין 2 צדדים עלומים, תוך שמירה מוחלטת על פרטיותם. ערכו המקסימלי הגיע לכדי כ-1,300 ש"ח ב-2018, וכיום הוא נע ונד סביב ה-200 ש"ח.

 

דאש – DASH

דאש הוא מטבע דיגיטלי שכחלק מהפרוטוקול (השפה והכללים לפיה הקוד שמאחוריו כתוב) שלו הוא מספק שני מנגנוני אבטחה, מה שנועד להקשות על פורצים והאקרים לבצע גניבה שלו. הרעיון הוא באמת לתת אבטחה חזקה ואנונימיות חסרת פשרות, וזוהי נקודת המפתח לפיה המטבע הזה שואף להתרומם – עם הצלחה חלקית. בתור מטבע נישתי וקטן, התנודות והערך שלו נראים טובים – הוא התחיל את דרכו ב-2014 ושמר על יציבות סביב 20-50 ש"ח. כמו שאר המטבעות הוא זינק ב-2017-2018, אך זינוק חזק בהרבה מאחיו הנישתיים לכדי כ-4,500 ש"ח. מאז ירד בהדרגה ומשחק ערכו בין 200-600 ש"ח.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא