חלוקת דיבידנדים

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

מדיניות חלוקת הדיבידנד של החברות הבורסאיות משפיעה על המשקיעים, חלקם מעדיפים לרכוש מניות של חברות עם מדיניות חלוקת דיבידנדים ידידותית, לחלוקת דיבידנד יש מספר השפעות על כל מיני מדדים בבורסה – מה קורה להם כשמחלקים דיבידנד או ריבית?

 

דיבדנדים בישראל

בישראל, בדומה לשאר העולם חברות מחלקות דיבידנדים על סמך רווחים או כספים שלדעת דריקטוריון החברה ניתן להוציא מהחברה, הדיבדנדים מועברים לבעלי המניות באופן יחסי על סמך האחזקה היחסית שלהם בחברה. 

חברות מבוססות ורווחיות נוהגות לחלק דיבידנדים באופן קבוע, לרוב כל רבעון וחציון, גובה הדיבידנד מבוסס על רווחי החברה ולרוב הדיבידנד מגיע בצורת כסף מזומן אם כי ניתן להעביר אותו גם בדרכים אחרות.

פרט לדיבידנד התקופתי חברות יכולות להחליט על חלוקת דיבידנד חד פעמי, לרוב החלטה על דיבידנד מסוג זה מתקבלת לאחר ביצוע עסקה רווחית במיוחד, או כאשר חברי הדריקטוריון של החברה מחליטים על שינוי מדיניות שמפנה מזומנים רבים בקופת החברה. כמו כן, בעלי חברות ממונפים שזקוקים לכסף בצורה מיידית מכריזים לעיתים על חלוקת דיבידנד.

באיזה תנאים צריך לעמוד כאשר מחלקים דיבידנד

בישראל יש שני תנאים לחלוקת דיבידנד:

  • מבחן הרווחים – החברה צריכה להיות בעלת מאזן חיובי לאחר חלוקת הדיבידנד, אם מאזנה שלילי ניתן לחלק את הדיבידנד מרווחי השנתיים האחרונות בלבד.
  • מבחן יכולת הפרעון – החברה לא תגיע לחדלות פירעון בעקבות חלוקת הדיבידנד.

מטרת המבחנים הללו היא להבטיח שחברה לא תפשוט את הרגל בעקבות חלוקת דיבידנד ומטרתה למנוע הברחת הון מהחברה למשקיעים באופן שיותיר את הנושים של החברה חסרי אונים.

 

איך חלוקת הדיבידנד משפיעה על מחיר המניה?

בישראל חלוקת דיבידנדים מוביל לרוב לירידה בערך המנייה, אלא אם כן מחיר המנייה עלה ברמה שמפצה על כך במהלך יום המסחר, לאחר חלוקת הדיבידנד שער המנייה מופחת בגובה ההטבה נטו, לאחר גביית המס על הדיבדנדים. 

חשוב לציין שהירידה בשעק המנייה היא ירידה מלאכותית שהבורסה קובעת, בפועל ברוב המקרים ביום המסחר שלאחר הורדת מחיר המנייה, המנייה של החברה שחילקה דיבידנד עולה גם אם לא לשיעור המקורי.

מכיוון שגובה הירידה לרוב נמוך מהרווח שנוצר מחלוקת הדיבידנד משיקיעים רבים אוהבים להשקיע בחברות שמחלקות דיבידנדים, הדיבידנדים משמשים כמעין בונוס והכנסה נוספת אם כי חשוב לזכור שהרווח האמיתי ממסחר המניות הוא העלייה במחיר המנייה ולא רווחים שנובעים מחלוקת דיבידנד.

 

ואיך חלוקת דיבידנד וריבית משפיעה על המדדים בבורסה?

ישנן שתי שיטות בהן נוהגים להשתמש בעולם בנוגע לקביעת המדד, בשיטה אחת לא לוקחים בחשבון את חלוקת הדיבידנד והריביות, השינוי שהבורסה מבצעת מובילה לירידת מחיר המנייה ולירידה במדדים בהתאם לשיעור היחסי של המניה ביחס למדד, מדדים המחושבים בשיטה זאת נקראים מדדי מחיר.

השיטה השנייה יוצאת מנוקדת הנחה לפיה הדיבידנדים שחולקו לא הולכים לאיבוד וכי כספים אלה יושקעו מחדש בחברה שחילקה את הדיבידנד כך שהתנועה של הכסף היא סיבובית ולא תוביל לירידה בערך המנייה. לכן, חלוקת הדיבידנד לא תגרור ירידה בערך המנייה או בערך המדד. מדדים שפועלים בשיטה זאת נקראים מדדי השקעה ומדדי תשואה כללית.

בבורסה בתל אביב פועלים על פי השיטה השנייה, כך לאחר חלוקה של דיבדנדים וריביות למשקיעים הבורסה מחשבת את שיעור הירידה במחיר המנייה ומבצעת תיקון מלאכותי של ירידת המדד.

חלוקת דיבידנדים למשקיעים נעשית מסיבות רבות, חלוקת הדיבדנד תוביל לירידה במחיר המנייה בטווח הקצר, אולם בטווח הבינוני והארוך אין לה השפעה מהותית על מחיר המנייה וביצועיה, חשוב לזכור כי חלוקת דיבידנד היא בונוס להשקעה ולא מדד שעל פיו מודדים הצלחה בסחר במניות.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא