השקעות מסוכנות – איך מזהים ונמנעים

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

כל השקעה, יכולה לגרום לרווחים גדולים עבור המשקיע, אך לצד זאת, גם להפסדים. לאור זאת, כל משקיע לוקח על עצמו סיכון מסוים, בשל ההשקעה. עם זאת, קיימים רמזים מתרימים להשקעות מסוכנות – רמזים באמצעותם ניתן להבין במעוד מועד כי מדובר בהשקעה מסוכנת ולא כדאית. במאמר הבא נסביר מדוע חשוב להתרחק מהשקעות מסוכנות וכיצד ניתן לזהות אותן ולהימנע מהן.

 

מהי השקעה?

על פי תורת הכלכלה והמימון, השקעה היא כל העברה של הון (כסף, רכוש, נדל"ן וכדומה) שאינה מיועדת לצריכה שוטפת לגורם אחר, בציפייה לייצר הכנסה נוספת בעתיד.

ההכנסה מתחלקת לשני סוגים:

  • הכנסה הונית – הכנסה שמגדילה את הערך של ההשקעה הראשונית, לדוגמא, דירה שעלתה מיליון שקלים וערכה בשוק עלה למיליון ומאה אלף שקלים, יצרה הכנסה הונית של מאה אלף שקלים.
  • הכנסה פירותית (תשואה) – כל הכנסה שוטפת שמתקבלת מההשקעה, לדוגמא: שכר דירה, דיבידנד (תשלום שמעבירה חברה מרווחיה לידי בעלי המניות), ריבית ועוד.

 

מדוע כדאי להשקיע?

ישנן מספר סיבות המעלות את הכדאיות שלנו לבצע השקעות:

  • אינפלציה: בעת הנוכחית, הכסף שלנו נמצא רוב הזמן במצב של אינפלציה. פירושו של דבר, ערכו של הכסף שבבעלותנו נשחק במהלך הזמן. נסביר זאת באמצעות דוגמא: שנה שנגמרה באינפלציה של 2%, תקטין את ערך הכסף ב- 2%, כך שאם היה בחשבון הבנק שלנו 100 שקלים, ערכם הריאלי (האמיתי) יהיה שווה ל- 98 שקלים בתום השנה.

במילים אחרות – ככל שמתקיימת אינפלציה (ובמצב הנוכחי – קיימת אינפלציה מספר שנים), שקל של היום שווה לנו יותר משקל של עוד שנה. 

  • מגבלות הכנסה מעבודה: בני אדם אינם יכולים לעבוד מעבר לכמות שעות מסוימת. זאת, בהינתן שביממה יש 24 שעות, בהן האדם צריך לישון, לאכול ועוד. בנוסף, ברוב המקרים עובדים שכירים נתונים לתקרות שכר כמעט בלתי עבירות. השקעת כספים יוצרת סיטואציה בה הכסף שלנו יכול לעבוד למעננו ולייצר לנו הכנסה נוספת – שלא כתוצאה מעבודה. 

ככלל, ככל שהסיכון בהשקעה יהיה גבוה יותר כך הרווח הצפוי מאותה השקעה יהיה גבוה יותר, וככל שהסיכון בהשקעה יהיה נמוך יותר – הרווח הצפוי יהיה קטן יותר. לאור זאת, המשקיעים מתחלקים לשני סוגים בדרך כלל: משקיעים סולידיים שהם משקיעים המחפשים להרוויח מבלי להסתכן יתר על מידה, ומשקיעים ספקולטיביים שהם משקיעים המחפשים השקעות מסוכנות בעלות פוטנציאל רווח גבוה.

 

רקע כללי – אפשרויות השקעה בזירה הכלכלית

על מנת להבין מהי השקעה מסוכנת, על המשקיע לדעת קודם כל איזה אפשרויות השקעה לגיטימיות קיימות היום בשוק.

 

סוגי ההשקעות העיקריים כיום הינם:

שוק ההון – השקעה בניירות ערך, רכישה של מניות, איגרות חוב, מלווה לקצר מועד (מק"מ), אופציות ועוד. מדובר בהשקעות לגביהן קיימת צפייה שערכן יעלה בעתיד. השקעה בשוק ההון יכולה להקנות לנו הכנסה הונית בדמות עליית הערך של ההשקעה, והכנסה פירותית, בדמות דיבידנדים.

נדל"ן – בית, דירה, בניין מגורים, משרדים, מחסן, זכויות קרקע וכדומה. השקעה בנדל"ן יכולה לייצר הכנסה הונית בדמות עליית שווי הנדל"ן, והכנסה פירותית בדמות דמי שכירות.

השקעה בעסק – ניתן להשקיע בעסקים שונים, באמצעות הזרמת כספים לעסק תמורת בעלות על חלק מהעסק, ובכך, להיות שותף בהכנסות העסק. המשקיע יכול להיות פסיבי (משקיע כסף אך לא מתערב בניהול העסק) או משקיע אקטיבי (משקיע כסף אך מתערב בניהול העסק). בנוסף, המשקיע מקבל הכנסה הונית במידה והעסק משגשג ושווי השוק שלו עלה.

בשוק ישנן אפשרויות נוספות להשקעה כגון: סחר במטבע חוץ, סחר במטבעות דיגיטליים, הלוואות חברתיות, נדל"ן אינטרנט, שיווק שותפים והמגוון עוד רחב.

 

השקעה מסוכנת – תמרורי אזהרה

לאור מגוון אפשרויות ההשקעה הרבות שקיימות בשוק ההשקעות, קיימות גם לא מעט השקעות מסוכנות. יש שייטענו, ובצדק, כי כל השקעה היא מסוכנת, וזאת, הואיל ובכל השקעה קיים סיכון כזה או אחר. השקעות מסוימות מסוכנות יותר, ואחרות מסוכנות פחות, אך אין השקעה ללא סיכון כלל.

אולם, קיימות לא מעט השקעות, אשר לגביהן, ניתן לחזות את הסיכון במועד מועד.

בשל כך, חשוב לשים לב בכל תחילת השקעה, לתנאי ההשקעה, ההבטחות שמקבל המשקיע לפני ההשקעה, סכומי ההשקעה ועוד. אספנו עבורכם מספר 'תמרורי אזהרה' – סימנים שייסעו לכם לזהות כי מדובר בהשקעה מסוכנת:

 

1. התחייבות לתשואה בחוזה

התחייבות לתשואה בחוזה הינה דרך בה נוהגים אנשי מכירות רבים על מנת לפתות אנשים המעוניינים להשקיע ומחפשים השקעה ללא סיכון. השיטה נפוצה בעיקר בהשקעות נדל"ן בחו"ל, בהם המעוניינים להשקיע מחפשים דרך קלה ופסיבית להרוויח כסף ללא מאמץ. לרוב יובטח למתעניינים תשואות של 7 אחוזים ומעלה, בעוד תשואה ממוצעת על השקעה בדירה בישראל היא בין 2 ל- 5 אחוזים.

בחלק גדול מהמקרים איש המכירות  אכן יכול להבטיח תשואה כה גבוהה בעת תחילת ההשקעה, מכיוון שאת התשואה המובטחת הוא ישלם למשקיע, תאמינו או לא – מהכסף של המשקיע.

נסביר זאת באמצעות דוגמא: נניח כי קיימת דירה באתונה ששווי השוק שלה הוא מאה אלף שקלים. איש המכירות ישווק את הדירה במחיר של 200 אלף שקלים עם 7% תשואה מובטחת ל- 5 שנים. כך, נוצר מצב לפיו המשקיע משלם לעצמו את התשואה המובטחת, או במילים אחרות, הוא משלם על הדירה יותר משוויה האמיתי. איש המכירות מעוניין לגזור קופון בצורה קלה: הוא מסתמך על העובדה שהמשקיע מחפש דרך לעשות כסף ללא התעסקות, ולכן הוא אינו ישקיע מאמץ במחקר שוק מעמיק.

 

2. איש המכירות מבטיח תשואה גבוהה / תשואה ללא סיכון

לא מעט אנשי מכירות יוזמים פניות לאנשים המעוניינים להרוויח 'כסף ללא מאמץ'. באופן מצער, הנהירה למרוץ אחר "השקעה פסיבית", גורמת לאנשים רבים להתפתות אחר הבטחות רווח אשר בפועל, מנותקות מהמציאות. במידה ואחוז הרווח הצפוי מהעסקה הינו גבוה – חשוב לשאול את השאלות הנכונות: איזו סיבה יש לאיש המכירות לשווק את העסקה לאנשים אחרים? מדוע המשווק אינו משקיע בעצמו? מדוע חברות גדולות לא מנצלות את הזדמנות הפז להשקיע באפיק זה ולקבל רווח בטוח? 

השקעות בעלות תשואה גבוהה במדינות לא מפותחות עלולות להיות בעלות סיכון גבוה. זאת, היות שמדינות לא מפותחות נוטות להיות לא יציבות פוליטית וכלכלית והן בעלות סיכונים רבים: שער החליפין של המטבע עלול להיות תנודתי מאוד, הן מטילות מס חבוי, קיים קושי במכירת נכסים ועוד.

בנוסף, אנשי המכירות מודעים לכך שאנשים רבים מחפשים השקעה ללא מאמץ, הכוללת צפי לרווח גבוה. הבעיה מתחילה כאשר האדם מעוניין בהשקעה אינו בודק לעומק את כדאיות העסקה ונכנע למניפולציות הפסיכולוגיות שמבצע איש המכירות. בעולם הכלכלי בו אנו חיים, לא קיימים תשואה ורווח ללא סיכון כלשהו, וכל הבטחה שכזו הינה שקרית במהותה, ועלולה לגרום להפסדים כלכליים רבים.

 

3. כל הבטחה להתעשרות מהירה – הסכנה שבפירמידות

אם זה טוב מדי להיות אמיתי – זה כנראה לא אמיתי. חברות רבות מנצלות את התמימות והרצון להתעשרות מהירה, בעיקר אצל צעירים, בכדי למכור להם חלומות. המתעניינים אינם מבינים כיצד עובד המנגנון שגובה מהם לעיתים מאות ואלפי שקלים בשנה, והם עלולים למצוא את עצמם עובדים שעות רבות ללא תמורה, וכל זאת – למען רווח של מישהו אחר.

רבות מההבטחות להתעשרות מהירה יהיו תרמיות פירמידה. תרמית זו הינה מודל עסקי שאינו מחזיק מעמד לאורך זמן, כאשר לרוב, עיסוק החבר בפירמידה יתמקד בצירוף של אנשים חדשים לחברה תמורת תגמול כספי, ללא כל מוצר או מתן שירות. במרבית המקרים, המשקיע החדש יהיה רשאי להציע את אותה הצעה תמורת תשלום, וכל מכירה שלו תכלול תשלום גם למוכר המקורי. 

בסופו של דבר אין רווח בבסיס הפירמידה, והכסף תמיד מטפס אל הקצה. האנשים בראש הפירמידה ירוויחו כסף בעוד המצטרפים החדשים בבסיס הפירמידה שאינם מצליחים לצרף משתמשים חדשים, יהוו את מקור המימון של הפירמידה. בחלק מהמקרים עיסוק החברה אף לא יהיה חוקי.

 

4. שיווק אגרסיבי

ככלל, עסקה טובה תמצא משקיעים. עולם ההשקעות היום מלא בחברות בעלות אנליסטים שמנתחים הזדמנויות להשקעה במיומנות גבוהה. שיווק אגרסיבי ברשתות החברתיות, בהודעות, בשיחות טלפון, שימוש במושגים מעורפלים, והצפת הדואר האלקטרוני על ידי המשווק הינם תמרורי אזהרה. על המשקיע לשאול את עצמו פעם נוספת – אם ההשקעה כל כך משתלמת – מדוע משווקיה מחפשים בנרות מישהו שישקיע בה?

 

5. איפה נמצא הכסף?

כסף שעובר להשקעה צריך לעבור לחשבון נאמנות שמוגן מבחינה משפטית על ידי עורכי דין. אם הכסף הוגדר עבור השקעה כלשהי, חשוב לוודא שייעשה בכסף שימוש אך ורק עבור אפיק ההשקעה הספציפי שהוגדר.

דרך טובה לוודא זאת, היא על ידי העברת כספי ההשקעה לחשבון נאמנות, וזאת, מכיוון שהכסף נמסר להחזקתו של צד שלישי ובלתי תלוי, עד אשר יקוים הסכם ההשקעה. היה ומשקיע מתבקש  להעביר כספים לחשבון של חברה, או לחשבון פרטי של משווק העסקה – הדבר חייב להדליק אצל המשקיע נורות אזהרה.

 

6. שקיפות מלאה בהשקעה

על המשקיע לקבל גישה מלאה למידע אודות ביצועי השקעתו, וכן שתהיה לו נגישות בכל רגע נתון לדעת מה מצבה, או לכל הפחות לקבל דוחות ביצוע המשקפים את ביצועי הכסף – אחת לתקופה מוסכמת מראש. שקיפות מהווה אלמנט חיוני בכל השקעה, מכיוון שהיא מהווה מדד לאמינות הגוף אליו מועברים כספי ההשקעה. מעבר לכך, השקיפות יכולה לגרום לשקט נפשי אצל המשקיע, ובהפחתת הסיכונים לעוקץ ומרמה.

 

7. השקעה אצל גורם מורשה

השקעה אצל גורם שאינו מורשה, או אצל אדם שאינו מחזיק ברישיון השקעה, מהווה סיכון ממשי לאיבוד הכסף במידה וההשקעה לא מצליחה. באתר של הרשות לניירות ערך ניתן לראות את כל הגופים המורשים במדינת ישראל הרשאים להעניק ייעוץ, שיווק וניהול תיקי השקעות.

 

אסטרטגיות השקעה למזעור סיכונים

לאור החשש מהשקעות בעלות סיכון כלכלי, הכנו עבורכם מעין 'צ'ק ליסט למשקיע' – רשימת משימות שעל כל משקיע לבצע בכדי לצמצם את סיכוני ההשקעה:

 

1. הכנת תוכנית כלכלית לטווח ארוך בעלת סדר עדיפויות מוגדר

הגדרת תוכנית מסודרת בעלת יעדים וסדר עדיפויות ברור היא אחת הדרכים הטובות ביותר להימנע מסיכון מיותר. ללא תוכנית מסודרת אנו לא נדע איך להתנהל בזמן המשבר הבא. על פי רוב, כאשר כלכלת העולם מתפקדת היטב, ושערי הבורסה נסגרים בעליות יום אחר יום, אנשים נוטים להמעיט בסיכון ומשקיעים כספים שהם לא תכננו בכדי לנצל את השעה ולקבל רווח מהיר.

הבעיה היא שכלכלת העולם עתידה ליפול. בממוצע, כל עשור מתרחש משבר כלכלי שמפיל את שערי הבורסות העולמיות בחדות. המשברים לא רק פוגעים בשוק ההון אלא גם בנדל"ן – משבר כלכלי עלול לעצור את עליית ערך הדירות ואף להורידו. יתרה מכך, אנשים שנפגעו במשבר עלולים להיות בבעיה כלכלית ולדחות את תשלום שכר הדירה, וכך להפוך השקעות שנראו לרוכש הנדל"ן מבטיחות ביותר – לאסון.

כאשר בונים תוכנית השקעות מסודרת, בה לוקחים בחשבון את משתני השוק, ומשקיעים אך ורק כספים שלא יהיו נחוצים בשעת משבר, ניתן להמשיך את החיים ללא סיכון ודאגה מתנודות השוק והמשברים הכלכליים העתידיים. 

 

2. פיזור ההשקעות – פיזור סיכונים

פיזור השקעות יכול להביא להפחתת הסיכונים שנוטל על עצמו המשקיע באופן משמעותי. הכוונה בפיזור השקעות היא שהמשקיע אינו שם את כל כספו בהשקעה מסוימת. הבעיה במהלך כזה היא שבמידה וההשקעה תיכשל, עלול המשקיע לאבד את כל כספו. 

ככלל, ישנן מספר אפשרויות פיזור השקעה:

 

  • פיזור השקעות בין מדינות שונות

מדינות בודדות עלולות לחוות משברים נקודתיים. כך למשל, במהלך משבר האינפלציה של ישראל שאירע בשנות ה- 80, הגיעה האינפלציה בישראל לגובה של כ- 440 אחוזים.

כשההשקעה מתבצעת רק במדינה אחת, עלול המשקיע לספוג מכה כלכלית במידה והמדינה בה הוא השקיע מתערערת כלכלית או פוליטית. לכן, פיזור ההשקעה בין מדינות שונות בעלות סיכון שונה יכול ליצור איזון בין התשואה לסיכון. 

השקעה בארצות הברית מהווה סיכון נמוך יותר מהשקעה בניגריה למשל. אמנם, גם להשקעה בניגריה יכולות להיות פוטנציאל כלכלי, אך על המשקיע לקחת בחשבון שהיא אינה יציבה פוליטית, והשקעתו עלולה לרדת לטמיון. בעקבות כך, המשקיע יכול ליצור איזון בין השקעה במדינות מפותחות למדינות מתפתחות (למשל, תיק המורכב מ: השקעה בשוק האמריקאי בשיעור של 50% מסך התיק, 30% השקעה בשוק האירופאי, ו-20% במדינות מתפתחות.

 

  • פיזור השקעות בין סקטורים שונים

התמקדות בסקטור ספציפי עלולה להוות בעיה כאשר אותו סקטור חווה משבר. אנו חיים בעולם שמשתנה בקצב מהיר, ולכן איננו יכולים לדעת במאת האחוזים איזה סקטור יהיה רלוונטי בשנים הבאות. חלוקה בין סקטורים שונים (טכנולוגיה, נדל"ן, בנייה, רפואה, תעשייה מסורתית, משאבי טבע וכדומה), יכולה לאזן את הסיכונים שאנו לוקחים במידה ואחד הסקטורים יהיה נתון במשבר.

 

  • השקעה במדדים

מדדים הינם מוצרים להשקעות המשקללים את השינוי הרצוף במחיר של המניות באותו מדד, כאשר השקעה במדד מסוים מהווה השקעה בכל החברות והתאגידים המיוצגים על ידי אותו מדד.

לדוגמה: מדד הS&P 500– כולל בתוכו מניות של 500 תאגידים, רובם אמריקאיים, והוא המדד הרחב ביותר של מניות אמריקאיות גדולות. כאשר משקיעים בחברה בודדת לוקחים סיכון שאותה חברה יכולה להגיע לפשיטת רגל וסכום ההשקעה יירד לטמיון, אך כאשר משקיעים במדד, בעצם מבזרים את הסיכון בין חברות רבות, וכך נוצר מצב שגם אם חברה אחת תפשוט את הרגל – המשקיע לא ייפגע בצורה משמעותית.

 

  • השקעה לטווח ארוך

השקעה לטווח ארוך הינה השקעה בעלת פוטנציאל רווח גבוה יותר וסיכון נמוך יותר ביחס לשאר ההשקעות, וזאת מכיוון שגם במידה ומשבר פורץ בשוק, המשקיע יכול שלא לממש את הפסדיו, ולהמתין שהמשבר יחלוף והשוק יחזור לעלייה וליציבות. 

השקעה לטווח קצר הינה מסוכנת פי כמה, הואיל ואין בידי המשקיע את היכולת לדעת מה יקרה לכלכלה העולמית בזמן הקצר. ברם, אם מדובר בהשקעה לטווח הארוך, סביר להניח שבסופו של דבר, גם אם אירע משבר ככללי, הכלכלה העולמית תתאושש לאחריו, וההשקעה תניב רווחים (ואם הכלכלה העולמית לא תתאושש, הבעיה תהיה חמורה יותר מהפסד ההשקעה שלנו).

לצורך הדוגמה, בתאריך ה- 3 במרץ, 2020, מדד תל אביב 125 שמייצג את מניותיה של 125 החברות הגדולות ביותר בישראל, היה בעל 1541.83 נקודות. עד ה- 12 במרץ, המדד ירד ל- 1194.69 נקודות. משקיע לטווח הקצר, ככל הנראה מכר את אחזקותיו במדד והפסיד סכומי כסף רבים, אך מי שהשקיע לטווח הארוך יכול לחכות עד שהמדד יחזור לקדמותו (כיום, 29.10.2020, המדד עומד על 1373.94 נקודות).

 

  • חלוקת ההשקעה לאורך זמן

גם האנליטיים הטובים בעולם מתקשים לחזות את כיוון השוק, וההיסטוריה הוכיחה בפנינו שאנו איננו יודעים מתי המשבר הכלכלי הבא יגיע.

קחו לדוגמא את המשבר הכלכלי העולמי של 1929 שהחל ב"יום חמישי השחור", ב- 24 באוקטובר, 1929.

במשבר זה צנח הייצור התעשייתי של ארצות הברית ב- 80 אחוזים, האבטלה קפצה ל- 25 אחוזים ולמעלה מ- 8000 בנקים פשטו את הרגל. עד אותו יום חמישי השחור, כלכלת ארצות הברית חוותה צמיחה עצומה, ואזרחים רבים האמינו משך 20 שנה, שהכלכלה האמריקאית תמשיך לשגשג לנצח. תקופה זו כונתה "שנות ה-  20 הסוערות", והנה ביום בהיר אחד, כלכלת ארצות הברית נכנסה לשפל הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית עד אותה תקופה.

חלוקת ההשקעה לאורך זמן בתוכנית מסודרת, יכולה להפחית את הסיכונים שהמשקיע ייפול על ה-  "יום השחור" הבא. לדוגמה, במקום שהמשקיע יקנה בכל הונו מניות ביום אחד, המשקיע יכול להחליט שהוא מחלק את כספו, וכל ארבעה חודשים הוא קונה אחוז מסוים של מניות, ללא קשר למחירם, ובכך לפצל את השקעתו ולהפחית את הסיכון.

 

3. לא להשקיע במה שלא מבינים

אנשים עובדים שנים רבות בשביל הכסף שהם חסכו. לקיחת סיכונים לא מחושבים, וביצוע השקעות ללא ידע, יכול להוביל רבים לאבדון כלכלי, אישי ומשפחתי. הכלל הוא מאוד פשוט – אסור להשקיע במה שלא מבינים. היום, בעידן האינטרנט, כל המידע שמשקיע צריך על מנת לשפר את השכלתו הכלכלית ניתן להשגה בחינם. 

ישנם אתרים, פורומים, בלוגים, קבוצות פייסבוק, קורסים מקצועיים וכדומה, אשר ניתן לקבל מהם מידע רב לגבי כל סוגי ההשקעות. על מנת לחסוך סיכון ואכזבה, מומלץ לכל משקיע לעשות מחקר בתחום בו הוא רוצה להשקיע. המידע נמצא בכל מקום, והמשקיע לא צריך לשלם על קורסים אלפי שקלים בכדי ללמוד תחום מסוים.

חשוב מאוד לשים לב אילו תכנים הם שיווקיים אשר כל מטרתם היא לשכנע את המשקיע לבצע השקעה מסוימת. ניתן גם להתייעץ עם קרובים המעורים בעולם ההשקעות, או עם יועצים מקצועיים בלתי תלויים שמתפרנסים מלסייע לאנשים לתכנן את עתידם הפיננסי.

 

4. בצעו מחקר על ההשקעה 

על המשקיע לבצע מחקר מקיף על ההשקעה אותה הוא מעוניין להתחיל, לפני שהוא משקיע את כספו.

אם מדובר בהשקעה בחברה, רצוי שהמשקיע יבחן ויבדוק היטב את ההיסטוריה של החברה בה הוא רוצה להשקיע. בין היתר, מומלץ לברר את צמיחת הרווחים של החברה, הנהלת החברה, עומס החוב על החברה ועוד. ניתן גם להשוות את התוצאות הפיננסיות של החברה עם נתונים של חברה אחרת הפועלת באותו הסקטור.

אינדיקטור שיכול לשמש את המשקיע להערכה האם החברה נסחרת במחיר נמוך או גבוה מהשווי האמיתי שלה הוא יחס מכפיל הרווח. יחס זה מודד את הקשר שבין שווי השוק של החברה לבין הרווח הנקי השנתי שלה. ככל שהמכפיל נמוך יותר, החברה נחשבת לזולה יותר ביחס לרווחים שלה. 

כן ניתן להשוות את מכפיל הרווח של החברה למכפילי רווח של חברות המתנהלות באותו הענף, ולבדוק מה מצבה ביחס אליהן. עם זאת, חשוב לא להתבסס רק על נתון זה, אלא לבצע מחקר מעמיק לגבי החברה בה רוצים להשקיע.

אם מדובר בהשקעות בנדל"ן בחול, חשוב להכיר כי משקיעים ישראלים רבים בוחרים להשקיע בנדל"ן בחו"ל עקב מחירי הדיור הגבוהים בישראל, אך רבים מהם לא לוקחים משתנים רבים בחשבון כאשר הם עושים זאת. על מנת להשקיע בנדל"ן בחו"ל יש לעשות זאת בצורה מקצועית – על המשקיע לברר מהן הסוגיות המשפטיות והרגולטוריות הכרוכות ברכישת הנדל"ן והשכרתו, מה נחשב למחיר הוגן בכל הנוגע לשיפוץ הנכס (במידה והמשקיע יידרש לכך).

באופן כללי, מומלץ למשקיע להגיע בעצמו אל האזור בו הוא מעוניין לרכוש דירה ולעשות סקר שוק רציני, בכדי להימנע מתרמיות ורכישות במחיר מופקע.

 

5. מעקב אחר ההשקעות

בכדי להפחית את הסיכון של המשקיע, עליו לעקוב אחר השקעותיו באופן קבוע, ולהקצות מחדש את משאביו במידת הצורך. הקצאה נכונה של משאבים תלויה בגיל, טווח ההשקעה, ומנטליות המשקיע. כך לדוגמה, משקיע 'שמרן' עשוי להחזיק 30% מהתיק ההשקעות שלו באגרות חוב לטווח בינוני, 20% במניות בשווי שוק גדול, 10% באגרות חוב לטווח קצר, 10% במניות בעלות שווי שוק קטן, 10% במניות בינלאומיות, ואת שאר כספו לשמור בעובר ושב.

יתכן כי עם הזמן ייאלץ המשקיע לשנות את הרכב התיק, עקב אילוצים כאלו ואחרים. ההמלצה הכללית היא להתעדכן אחת לשנה ולהעריך מחדש את אחזקות המשקיע, למכור ולקנות נכסים כנדרש ולהחזיר את תיק ההשקעות להקצאה לפי התכנון המקורי.

עולם ההשקעות הוא אינו דבר מורכב, אך בכדי להימנע מהשקעות מסוכנות, על המשקיע להכיר תחומים רבים. חשוב שהמשקיע יבין את הסיכונים הכרוכים בכל השקעה, ואת יכולתו להתמודד עם הסיכון. בסופו של יום, רבים מבטיחים תשואה ורווח גבוה בשלל עסקות, ואכן, ישנן הזדמנויות רבות להשקעות רווחיות, אך בכדי להימנע מהשקעות מסוכנות על המשקיע לא להתפתות ללכת בדרך הקלה, אלא לחקור, ללמוד, להיות מוכן להיכשל, ורק כך יוכל לסלול את דרכו להשקעות הנכונות ולהגדלת נכסיו.

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא