השקעות המונים – הדרך שניתן לעשות מזה תשואה

לקבלת הצעת מחיר השאירו את פרטיכם.

נדמה כי בשורת ההשקעה אשר פקדה את העשור השני של המאה ה- 20 ממשיכה לפרוץ קדימה, כאשר חדשות לבקרים מופיעים עוד ועוד אפיקי השקעה חדשים אשר טרם לכן לא היו קיימים בכלל, או שמא היו שמורים למעטי מעטים ויחידי סגולה. 

מבין כלל אותן השקעות ייחודיות, אשר המכנה המשותף של רובן הוא הנגשת ההשקעה לכלל הציבור הרחב, כל אדם בהתאם ליכולתו, בולטות לאחרונה השקעות המונים בחברות, כאשר פירותיהן של אותן השקעות לעתים מניבות תשואה גבוה ויתרה מאשר ניתן דרך שוק ההון על כלל מגזריו, כאשר מלאכת הסינון והבחירה הקפדנית נעשית מלכתחילה על ידי גורם חיצוני אשר מתמחה בכך. 

לאור זאת עולה השאלה, האם וכיצד ניתן לרשום תשואה משמעותית מאותן השקעות, כמו גם מה הן האפשרויות אשר עומדות בפני המשקיע הפשוט מן היישוב בעודו ניגש למלאכה זו – במאמר הקרוב נסקור ונבחן את אותן שאלות, לאור השקעות המונים אשר התרחשו לאחרונה.

 

למה בכלל להשקיע?

בטרם נצלול לעולם השקעות ההמונים חשוב להבהיר נקודה אקוטית וראשונית אשר נוגעת לשאלה – מה טיבה של השקעה מלכתחילה. כאן ראוי לציין, כי לאור תשואה יציבה אשר נלווית לכלל כלכלות העולם אשר צומחות מדי שנה מזה עשרות ומאות שנים, כמו גם לאור השקיפות הרבה אשר נסובה לשוק – השקעה למעשה מהווה הצעד האחראי והשקול, לעומת החלופה של צבירת הכספים בעו"ש.

הסיבה לכך היא שבאמצעות השקעה ורכישת מוצר מניב באמצעות כסף, או כפי שנוהגים רבים לומר – לעשות כסף באמצעות כסף, מתאפשר לאדם גם להנות מפירות השוק הרחב, זאת בנוסף כמובן להגנת ערך המטבע שבידיו מפני אינפלציה שנתית אשר פוקדת את כלל המטבעות על בסיס קבוע.

 

שקיפות שטרם הייתה קיימת

בנוסף לכך, אופן ביצועה של ההשקעה, כמו גם כמות האינפורמציה אשר נגלית לאדם המתעתד להשקיע, היא עשרות מונים גבוהה ונוחה יותר לעומת אשר היה קיים בשוק מספר שנים לאחור. זאת כאשר אילו בעבר יכולת המעקב, כמו גם יכולת הבחינה של משקיע אודות מושא השקעתו היה זניח ופעוט, הרי שכיום ניתן להיחשף לנתוני ליבה בכל חברה, אשר נוגעים לאסטרטגיות עתידיות שלה, ניתוח דוחות נוכחיים, בחינת שוויו של השוק כמכלול ועוד. 

לפיכך, מתאפשר למשקיע להתוודע אל ולברור את השקעתו בצורה כירורגית יותר, כאשר כלל השינויים והחידודים הרלוונטיים אודות הן התעשייה והסקטור ממנה השקעה מגיעה, כמו גם מושא השקעתו ספציפית הפכו נגישים ושקופים הרבה יותר לכלל המעורבים בהשקעה בה.

 

מה הן השקעות המונים?

השקעות המונים הן כלי חדש לגיוס כספים מן הציבור הרחב אשר נפוץ בהרחבה בשנים האחרונות. במסגרת אותו מכשיר, חברה אשר מפאת שיקולי עלות תועלת אינה מעוניינת לבצע הנפקה מלאה על כלל השלכותיה – רישום בבורסה, הפקת תשקיף וכן הלאה, יכולה לגייס הון מן הציבור כאשר באמצעות העמדת האפשרות עצמאית, או דרך חברה חיצונית שעושה זאת עבודה, נפתח למעשה פרויקט גיוס המונים אשר מעניק למשקיעים מניות בהתאם לגודל השקעתן.

כלומר, כאשר חברה מעוניינת לגייס הון מן הציבור הרחב, היא יכולה למעשה לפנות לחברה חיצונית אשר תנהל עבורה את גרסת שוק ההון להדסטארט שכזה, כאשר בעבור כל סכום שיושקע על ידי משקיע חיצוני, קטן או גדול ככל שיהיה, יוענקו לו מניות וכפועל יוצא מכך אחוזים באותה חברה.

 

מדוע חברות פונות לכדי ביצוען של השקעות המונים?

הסיבה לכך היא שחברות רבות אשר אינן גדולות ורחבות כדוגמת Air BNB שזה עתה הונפקה בסכומים דמיוניים, עלולות לגלות כי עצם הרישום לבורסה גובה מהן מחיר עצום שלמעשה מרוקן מתוכן את מלאכת גיוס ההמונים שלשמה בוצעה ההנפקה.

 

עלויות גיוס זעומות לעומת הבורסות השונות

רוצה לומר, על פי נתונים אשר פורסמו בעיתונות לאחרונה, נחשף כי בעבור גיוס של 5,000,000 דולר בנסד"ק בניו יורק, על חברה להוציא כ- 20% מאותו סכום רק עבור הרשמה ובירוקרטיה נלווית למהלך. זאת בניגוד לעלויות ההרשמה לכדי ביצוע השקעת המונים, אשר גובות ממנה אך ורק 15% מסך כלל העלות ההיא, כאשר הן מוערכות בכ- 150,000$ – 200,000$ כמובן בתלות אופייה וביצועיה של אותה חברה.

כמו כן, העלויות הנמוכות אשר נלוות לביצועה של השקעה כזו הן הסיבה שרבות החברות הקטנות אשר שמות פעמיהן לשם, בכדי לצבור את הגיוס הרלוונטי שיוכל לאפשר להן להרחיב ולממש את פעילותן כהלכה, מבלי לכרוך בכך עלויות והוצאות נרחבות, כמו גם את הפקעת השליטה בשווי החברה.

 

הימנעות מהנפקה מוקדמת ותנודתיות בערך החברה

בנוסף לכך, סיבה נוספת לדחיית ההנפקה באמצעות הסתמכות על השקעות המונים, היא שמשהונפקה החברה לידי הבורסה, אזי שהיא נתונה לרחמי וחסדי השוק, כאשר ירידה דרמטית בערכה של המניה משפיעה באופן ישיר על ערכה, וכפועל יוצא מכך על יכולתה לתפקד ולהתמודד עם קשיים תפעוליים.

באמצעות גיוס השקעות המונים, מתאפשר לאותה חברה לצבור את ההון ההכרחי לה בכדי לבצע גדילה או גימור מוצר, כצעד מקדים אשר אינו נועד להחליף כליל את ההנפקה בבורסה רחבה, אלא לשפר עמדות לקראת כניסה אליה ואל כל המשתמע מכך.

 

השקעה בשלב מוקדם כמכפיל כוח משמעותי לאור IPO אחרונים

המשמעות של השקעה בשלב מוקדם שכזה היא גדולה, שכן היא מאפשרת למשקיעים להיחשף ולרכוש נתחים בחברה טרם הונפקה, כאשר אילו לא נחתה בקרבכם גודל הבשורה שבעובדה זו, ראוי להפנות את תשומת ליבכם לאשר ארע בשוק ההון העולמי בשנת 2020. 

במסגרת השנה האחרונה, חל מספר שיא של אירועי הנפקה בבורסות השונות, כאשר לאור כניסתם של מיליונים רבים של משקיעים חדשים ברחבי העולם, כנגזרת משבר הקורונה והלקחים אשר הובאו עימו, לקחים כדוגמת הצורך בגיוון מקורות הכנסה ובצמיחת כסף תמידית, מניות חדשות שזה עתה הונפקו (IPO) בשנה האחרונה שברו שיאים ורשמו תשואות חסרות תקדים.

סימוכין לכך ניתן לשאוב מהעובדה כי מתוך 10 ההנפקות הטובות ביותר בכל הזמנים בסקטור הטכנולוגיה, 3 התרחשו רק בשנה האחרונה, כאשר סנופלייק (SNOW), אייר בי אנד בי (ABRB) ודור דאש (DASH) הגיעו בהתאמה לסכומים אסטרונומיים שהוערכו בכ- 3.9 מיליארד דולר, 3.7 מיליארד דולר ולבסוף 3.4 מיליארד דולר. 

 

2020 – שנת שיא בכמות ההנפקות

בנוסף לכך, בשנת 2020 היה מספר שיא של הנפקות בארצות הברית, אשר טרם חזו בו מאז ראשית המילניום הנוכחי, כאשר לא פחות מ- 480 חברות חדשות הונפקו, כשבאוקטובר לעת סימניה הראשונים של התאוששות המשק והכלכלה העולמית ממשבר הקורונה לאור הודעות על חיסונים, נרשמו 97 הנפקות בלבד.

כמו כן, תעודת הסל IPO אשר מגלמת בתוכה צבר חברות אשר הונפקו בשנתיים האחרונות בלבד, הגיעה לשיא של כל הזמנים במהלך השנה האחרונה, כאשר נכון לכתיבת שורות אלו היא ביצעה צמיחה שנתית של 116%.

 

הפוטנציאל הגלום בהנפקות – כפרי אוחר של השקעות המונים

דמיינו לכם שאותן חברות אשר ביצעו את אותה פריצה משמעותית שנבעה מרצון המשקיעים לרכוש בעיקר מניות "חדשות", כלומר כאלה שעדיין לא נקנו בהמוניהן ואינן מכילות רכיב ענק של השקעות בתוכן, היו ניתנות לכם בהשקעה מוקדמת ונקודתית, כאשר יכולתם בהתאם לכושר הקנייה שלכם לרכוש אותן בשלב מוקדם יותר, כאשר כמה שנים לאחר מכן אותה חברה תונפק ותצמח פי כמה מונים מהשקעתכם הראשונית.

 

אין סיכוי בלי סיכון

בנוסף לכך, ראוי להתייחס לנקודת התורפה של השקעות המונים, כיוון שהן נוגעות להשקעה בחברות אשר טרם צברו קילומטראז' ארוך דיו בכדי להעיד על חסינותן, כמו גם כי מדובר בהשקעה אודות מוצרים וחברות שלעתים טרם הוכיחו את עצמם בשעת צורך.

לפיכך, ראוי לצוטט את המשפט המיתי אשר נכון לכל השקעה בעולם, תהא אשר תהא, אשר אומר כי "אין סיכוי בלי סיכון", כאשר מטיבי ההשקעות יוסיפו אפילו שכגודל הסיכוי, גודל הסיכון. 

עם זאת, ישנם כמה מרכיבים במסגרת השקעות המונים אשר מטיבים עם המהלך בצורה רבה, כיוון שבניגוד לאשר קורה בבורסה, בה למעשה אתם צורכים את שירותי הפלטפורמה להשקעה בעוד שהבורסה אינה מסייעת לכם ו/או נוטלת צד במסגרת ההשקעות.

 

תפקידה של חברת גיוס ההון– כשומר הסף של השקעתכם

רוצה לומר, כאשר משקיע פרטי מבצע השקעה במסגרת השקעות המונים, הוא למעשה מקנה את ההון שלו לטובת החברה שערכה את ההשקעה עצמה, כלומר חברת גיוס הון, כאשר אותה חברת גיוס הון משקיעה את כספי המשקיע הפרטי (להלן – אתם), ביחד עם כספיה שלה, בחברה שבה היא מאמינה.

כלומר, בניגוד לאשר קורה בבורסה בה לבורסה עצמה אין רחשי לב כלפי מי מבין החברות השונות, במסגרת השקעות המונים מתאפשר למשקיעים לחבור כתף אל כתף עם חברה גדולה ומשמעותית אשר ביצעה ניתוחים וסקירות של החברות שבהן היא מתעתדת להשקיע – ביחד עמכם.

 

הליכי סינון מטעם חברת גיוס ההון

בנוסף לכך, אצל מרבית החברות המגייסות הון בעבור חברות אחרות, ישנם תנאי סף נוקשים בעבור חברות חיצוניות אשר מבקשות לקבל מימון, תנאים אשר נוגעים למשך הזמן שהחברה קיימת, בחינת תהליכי עבר בה, פוטנציאל המוצר לאור ניתוח שנעשה אצל החברה המגייסת ושווי השוק העתידי שלו.

זאת בכדי לתת עדות נוספת להיותה של החברה המגייסת אתכם באותה סירה, כמו גם רצונה להעניק לאפיק השקעה זה תדמית ומאפיינים שקופים ככל הניתן, כצעד שתכליתו להקדים תרופה למכה אשר עלולה להתבטא בתור חשש טבעי מהשקעה בחברה שאינה מוכרת ואינה בעלת ביצועים מוכחים.

 

איך בפועל ההשקעה מתבצעת? 

מבחינת ההליך עצמו, הפלטפורמה מעניקה לכל משקיע את האפשרות לבצע השקעה וכפועל יוצא מכך לרכוש חלק, בחברה או מיזם אשר הוא מאמין בתכליתו ובפוטנציאל שלו.

ראשית ההשקעה היא בבחירתו של המשקיע אודות חברה מסוימת שלראות עיניו מחזיקה בפוטנציאל, כאשר לאחר מכן הוא קובע את גובה הסכום אשר הוא מבקש להשקיע, נדרשים ממנו מספר פרטים שוליים ובירוקרטיים למען הסדר הטוב, כאשר למעשה במשך הזמן שדרוש להזמנת פיצה, מתאפשר לאדם לרכוש אחוזים בחברת סטארטאפ.

לאחר מכן, בעודו משקיע ולמעשה בעל חלק מהחברה עצמה, הוא זכאי לקבלת עדכונים שוטפים מטעם החברה שבה הוא השקיע אודות כל אירוע משמעותי שהתרחש, כמו גם דוחות רלוונטיים אודות ביצועי המוצר והתחזיות שכרוכות לביצועיו העתידיים.

זאת ועוד, כי בכדי שכספי ההשקעה של המשקיע הפרטי יעברו לידי חשבון נאמנות, ישנו תנאי דומה  לפרויקטים דומים שנעשו בעבור הדסטארטים, כאשר רק אילו החברה תשיג את כלל הסכום אשר הגדירה לעצמה מלכתחילה, יאושר הפרויקט והכסף שהשקיע אותו גורם פרטי יועבר לידי החברה.

 

כיצד בוחרים חברה להשקעות המונים

עתה משהבנו את הפורמט ויתרונותיו וחסרונותיו השונים, יש לתת את הדעת אודות שאלה אקוטית לא פחות, והיא כיצד ניתן להפריד בין כלל צבר החברות אשר עומדות להצעה, כאשר לעתים רבות המשקיע אינו בקיא ואינו מגיע מן התחום בו החברה מתעסקת.

עם זאת, ישנם כמה סימנים ואינדיקציות להתנהלות תקינה של חברה, אל מול סימנים אשר משולים לנורות אדומות ודגלים שחורים, אשר לאורם ראוי להתרחק ולהישמר לממונכם.

מבין אותם סימנים, ראוי לסקור את ביצועי החברה עד כה, כלומר מה עשתה החברה מהזמן שהיא קיימת ועד הרגע הזה, כיצד היא התנהלה במשברים שפקדו את הסקטור שלה? כיצד היא התנהלה לאור משברים שפקדו את כוח האדם שבה?

 האם אנשי הצוות שלה הם בעלי ניסיון וידע וקבלות מפרויקטים אחרים שביצעו בעולם התוכן הרלוונטי?

בנוסף לכך, מומלץ לבדוק את מידת בשלותו של המוצר אשר לשמו בוצע גיוס הכספים, כאשר ככל שהמוצר גמור ומוכן יותר, אזי שהיציבות ומידת ההסתמכות של אותה חברה אודותיו קטנה במידה מסוימת.

זאת ועוד, כי שאלה נוספת שמוכרחת להישאל היא האם יש למוצר הנ"ל מתחרים אחרים בשוק, האם ישנם עוד גורמים אשר מציעים או מתכננים להציע את המוצר הזה בעת הקרובה, כמו גם לאיזה פלח אוכלוסייה הוא מכוון. 

לבסוף, שאלה אשר עלולה במידה רבה להפחית את מידת הלחץ היא האם בוצעו כבר השקעות מצד משקיעים בכירים ומוכרים בעולם ההשקעות באותה חברה, כעדות וסימוכין אשר משולה לעמידה על כתפי ענקים.

 

לסיכום – פתיחתו של צוהר השקעות חדש

השקעות המונים מאפשרות לקהל המשקיעים הקטן והבינוני להיחשף לפלח שוק אשר עד כה היה מחוץ למחוזותיהם – השקעות בחברות בעלות פוטנציאל צמיחה בהייטק.

לאור התשואות חסרות התקדים שחברות טכנולוגיה חווות בעשרות שנים האחרונות, כמו גם תפקידן ההולך והגובר באורח חיינו ובהתאמת חיינו למציאות המודרנית, לא צפויה מגמה זו להיפסק בקרוב – אם בכלל.

לפיכך, נדמה כי באמצעות השקעה במסגרת השקעות המונים יכול כל אדם למעשה לנסות ולעגן את הונו בצמוד לחברות אשר טרם ביצעו את אותה קפיצה משמעותית, אשר מתבטאת בהיותן בעלות מנופחות בבורסה עצמה, כאשר ניפוח זה חושף אותן כמובן גם לפיצוץ בועתי. 

כמו כן, לאור ביצועיהן המרשימים מאוד של מניות הנפקה (IPO) בשנה האחרונה, נדמה כי המגמה בקרב קהילת המשקיעים כעת נוטה לכיוון פילול להופעתן של ביצי זהב חדשות, במקום רכישתן של קודמות. 

עם זאת, בעקבות היותה של השקעה זו מועדת לפורענות עקב היעדר הוודאות והביצועים אשר לעתים מהווים חלק בלתי נפרד מהשקעה בחברה שטרם ביצעה את פריצתה, חשוב לבצע מחקר עקיף ומשמעותי ככל הניתן, בכדי להבטיח כי רכיב הסיכון בהשקעה מצטמצם עד כמה שניתן. 

כל המובא לאיל אינו מהווה ייעוץ השקעות המתחשב בצרכיו, נתוניו, מצבו הכספי, נסיבות ומטרות השקעתו המיוחדות של כל אדם, או תחליף לייעוץ כאמור. אין לראות בכל האמור המלצה ו/או ייעוץ מקצועי מכל סוג. כל הפועל על סמך הכתוב עושה זאת על אחריותו בלבד. ט.ל.ח. 

נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא

השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

כתבות נוספות בנושא